Sitemap
Del med andre Print

Symptomer på kræft i bugspytkirtlen

Kræft i bugspytkirtlen er svær at opdage, da symptomerne er vage og ukarakteristiske og desuden ofte først viser sig sent. Der går derfor ofte lang tid, fra sygdommen opstår, til den bliver diagnosticeret.

 

Et yderligere problem kan være, at eventuelle undersøgelser i sygdommens tidlige forløb – når kræftknuden er lille – ofte vil vise normale forhold, fordi en lille knude i bugspytkirtlen er svær at afbilde.

Mange tilfælde bliver derfor først opdaget, når kræftsygdommen er fremskreden eller har spredt sig. Sygdommen rammer oftest ældre og ses meget sjældent under 40-års alderen.

Video: Bugspytkirtelkræft kort fortalt
Om symptomer og behandling


Ukarakteristiske symptomer
De tidlige symptomer på kræft i bugspytkirtlen er meget lig de symptomer, man får ved helt almindelige, godartede sygdomme. Det kan f.eks. være:

 • oppustet mave efter måltider
 • opkastninger
 • diarré
 • tendens til træg mave, som står på i mere end en måned
 • træthed

I langt de fleste tilfælde skyldes disse symptomer dog en mindre alvorlig lidelse. Det er svært at give en entydig beskrivelse af, hvilke symptomer man bør være på vagt overfor. Men nye og vedvarende symptomer skal tages alvorligt.

De ukarakteristiske symptomer, der hver for sig kan synes harmløse, er skyld i, at mange tilfælde af kræft i bugspytkirtlen først bliver opdaget, når sygdommen har nået at udvikle sig.

 
Andre symptomer kan være:

 • gulsot
 • diarré
 • smerter opadtil i maven eventuelt med udstråling til ryggen
 • vægttab og manglende appetit
 • betændelse i galdeblæren
 • betændelse i bugspytkirtlen
 • sukkersyge type II


Gulsot
Gulsot kan også være et tegn på kræft i bugspytkirtlen. Sygdommen starter oftest i bugspytkirtlens caput (hoved), som ligger tæt på tolvfingertarmen og galdegangen fra leveren. Hvis kræften blokerer galdegangen, kan galden ikke løbe fra leveren til tolvfingertarmen. I stedet løber galden via blodbanen ud i kroppen.

Dette medfører, at hud og slimhinder bliver gule på grund af ophobning af galdefarvestoffet bilirubin i kroppen. Man kalder tilstanden gulsot (icterus). Gulsot kan give hudkløe og gør, at urinen bliver mørkere og afføringen lys.

Illustration: Bugspytkirtel med kræftknude tæt på tolvfingertarmen
Tegningen viser en kræftknude i den del af bugspytkirtlen (caput), som ligger tæt på tolvfingertarmen. En knude hér kan give gulsot.


Diarré

I nogle tilfælde får man diarré. Det sker, fordi kræften blokerer udførselsgangen fra bugspytkirtlen, så de enzymer, der skulle nedbryde fedtet i maden, ikke når ud i tarmen. Hvis fedtet i maden ikke nedbrydes, kan der opstå diarré.


Mavesmerter
Andre symptomer på kræft i bugspytkirtlen kan være vægttab eller mavesmerter. Smerterne sidder som regel opadtil i maven lige under brystbenet og kan stråle ud i ryggen. Smerterne kan i starten komme og gå, men senere blive mere konstante.

 
Betændelse og sukkersyge type II
Betændelse i galdeblæren eller i bugspytkirtlen kan også opstå, fordi udførselsgangene bliver stoppet af knuden. Hvis man får sukkersyge type II, er over 50 år og samtidig har mavesymptomer, kan det også være symptom på kræft i bugspytkirtlen.

Fælles for symptomerne er, at man godt kan have dem uden at have kræft. Dog bør man undersøges, så kræft kan blive udelukket. 

Gå til lægen, hvis du har symptomer

!

Har du en mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte din læge og blive undersøgt nærmere.
 
Symptomerne behøver ikke at være tegn på kræft, men du bør alligevel tage dem alvorligt. De kan være tegn på, at du er ved at udvikle en kræftsygdom. Hvis det er tilfældet, er det bedst at blive behandlet så tidligt som muligt.

Symptomer på kræft

 
Til top
TilbageTekst: Ida Nymand Ammundsen og læge Elisabeth Kjems
Kilde: Professor, overlæge, ph.d. Michael Bau Mortensen. Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG), Dansk Gruppe for Øvre Gastrointestinale Tumorer og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG)
Illustration: Henning Dalhoff

 

Sidst ændret: 02-04-2012


 
Lægefaglig redaktør på cancer.dk: Overlæge Jens Oluf Bruun Pedersen

Redaktionen på Hjælp og viden

Linksamling

Webshop: Pjecer for patienter og pårørende


 


Kræftens Bekæmpelse

Strandboulevarden 49
2100 København Ø

Tlf. 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
Kontakt

Ring til Kræftlinjen

Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30

Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17

Onlinerådgivning
Brevkassen