Sitemap

NYHEDER

Del med andre Print

Sund mad sparkes ind i idrætshallerne

Ud med friturelugt og pommes frites. Ind med frisk luft og sund og lækker mad. Idrætshallernes cafeteriaer skal gøres til det hyggelige og sunde samlingssted efter træning og kamp med et nyt projekt, der blandt andet bygger på Kræftens Bekæmpelses erfaringer.

En bakke pommes frites med remoulade giver ikke energi hele vejen igennem en hård håndboldkamp, og hverken hot dogs, slushice eller cowboytoasts hører hjemme i en sund kost. Alligevel er det ofte det, der står på menuen, hvis man går i hallens cafeteria for at lade op efter træning eller mellem kampene.

Det vil en række organisationer nu lave om på. Et nyt projekt, Sundere mad i idrætslivet, samler erfaring og ekspertise indenfor kost, forebyggelse og drift og ledelse af idrætsfaciliteter for at skabe en ny national dagsorden for sund madkultur i idrætslivet.

Mange tror ikke, det kan betale sig at sælge sund mad
Kræftens Bekæmpelse deltager blandt andet med erfaringer fra et langt mindre projekt; Mad i Bevægelse, som viste, at det kan lade sig gøre – om end med besvær – at få sundere mad ind i hallerne. Eksempelvis har enkelte kommuner taget beslutning om, at der skal serveres sund mad i deres idrætsfaciliteter.

-Erfaringerne var, at når idrætsforeningerne henvendte sig til cafeteriet og spurgte, om der ikke kunne laves en sunder madordning, så svarede forpagteren ofte at de skal tjene penge, og at de ikke kunne tjene penge på sund mad, fortæller Simon Rask, seniorprojektleder i Kræftens Bekæmpelses forebyggelsesafdeling.

Halcafeteriaet skal gøres mere indbydende
Derfor er formålet med projekt Sundere mad i idrætslivet at skabe et helt nyt koncept for, hvordan et halcafeteria kan være: Lyst, indbydende, hyggeligt og selvfølgelig først og fremmest med sund og lækker mad.

-Det handler ikke kun om, at stille skrællede gulerødder frem, men om at lave et samlet koncept, der betyder at maden smager godt, at den er sund, og at det er rart og indbydende lokaler, som man har lyst til at være i efter træning eller kamp, så idrætshallen bliver det sunde samlingssted – også når pulsen er dalet igen, siger Simon Rask.

Sund mad i idrætshallen skal gøres synlig
Projektet er et samarbejde mellem DGI-huse og haller, Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Københavns Madhus, Halinspektørforeningen og Nordea-fonden, der støtter projektet med 5,34 millioner af et budget på i alt 10,4 millioner kroner.

Fem idrætshaller skal gøres til kulinariske fyrtårne, der skal være med til at sætte de helt nye standarder for arbejdet med sund mad i idrætten. Derudover skal 25 andre haller rådgives til at servere sund mad m.m., og målet er at mindst 75 andre idrætsfaciliteter skal gå i gang med at arbejde med sund mad. På den måde skulle det efter projektet gerne stå klart for endnu flere, at sund mad i hallen kan lade sig gøre, så de får lyst til at gøre det samme.

Ud over at byde ind med tidligere erfaringer, skal Kræftens Bekæmpelse stå for at evaluere projekt Sundere mad i idrætslivet.

Mange vil gerne undvære fastfood i hallerne


En undersøgelse fra Region Hovedstaden viser, at danskerne er klar til at spise mere sundt i hallerne. 59 pct. af borgerne ønsker, at der ikke sælges fastfood i sportshaller og idrætsklubber. 33 pct. mener, at slik og chokolade skal forbydes i hallerne.

En undersøgelse offentliggjort i Samvirke i marts 2011 viste, at pølser, chips og pommes frites i dag er på menuen i hhv. 86, 84 og 95 pct. af idrætshallerne. Undersøgelsen viste også, at 63 pct. af halinspektørerne mener, at det er svært at fremme sund mad.Af journalist Helle Falborg

Sidst ændret: 19-01-2012Kræftens Bekæmpelse

Strandboulevarden 49
2100 København Ø

Tlf. 3525 7500
Email: info@cancer.dk
Giro: 302 6922
Kontakt

Ring til kræftlinien

Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 8030 1030

Hverdage: 9.00-21.00
Lør - søn. 12.00-17.00

Spørg Brevkassen