Sitemap

NYHEDER

Del med andre Print

Hæderspris gik til Torben Palshof

Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2013 blev i går, den 4. februar, overrakt af HKH Kronprinsesse Mary i Operaen i København. Prisen gik til Torben Palshof, overlæge, dr. med. og tidligere formand for De Multidisciplinære Cancer Grupper. Han får prisen for sit utrættelige arbejde for at forbedre den danske kræftbehandling. Blandt andet har han været med til at indføre nationale retningslinjer for al kræftbehandling.
 

En stærk personlighed med et imponerende engagement og stor vedholdenhed.
Kronprinsessen ankommer i Operaen og bliver taget i mod af Maria Eriksen, Frede Olesen og Leif Vestergaard Pedersen.
Sådan karakteriseres 64-årige Torben Palshof. I går var han på scenen i Operaen, da Kronprinsesse Mary overrakte Kræftens Bekæmpelses Hæderspris.

Torben Palshof får prisen for sit store arbejde og den rolle, han har spillet som markant formand for DMCG – De danske Multidisciplinære Cancer Grupper. DMCG er en unik sammenslutning, hvor alle kræftspecialer arbejder sammen om at identificere og gennemføre den bedst mulige behandling af hver enkelt kræftsygdom. Torben Palshof har været formand for DMCG siden dannelsen i 2005 og ind til slutningen af 2012, hvor hans egen kræftsygdom tvang ham til at stoppe.

- Med Torben Palshof i spidsen er det lykkedes DMCG at udvikle fælles nationale retningslinjer for kræftbehandling inklusive retningslinjer for, hvor lang tid patienter maksimalt må vente. Det har på få år ført til bedre behandling, bedre overlevelse og færre bivirkninger for danske kræftpatienter. Også på andre områder har Torben Palshof været en væsentlig drivkraft bag de forbedringer, der er sket i den danske kræftbehandling, siger Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse.
I midten modtageren af Kræftens Bekæmpelses Hæderspris - Torben Palshof.


For at forstå vigtigheden af de nationale retningslinjer, behøver man ikke at gå langt tilbage i tiden. For bare ti år siden var det ikke noget særsyn, at behandlingen på ét sygehus ikke var den samme som på et andet. Det betød desværre, at nogle kræftpatienter havde dårligere overlevelsesmuligheder - simpelthen fordi de boede det forkerte sted. I dag betyder de fælles retningslinjer, at behandlingen er den samme uanset, hvor i landet man bor.

Vigtigt at lære af hinanden
For Torben Palshof er det ikke nok, at patienterne får den rigtige behandling - de skal også have den bedste behandling. Det kræver, at hospitalsafdelingerne hele tiden lærer af hinanden, og det gør de i stigende grad. Ikke mindst på grund af etableringen af kliniske databaser, som har givet mulighed for at forstå, hvordan forhold som arbejdsgange og ventetider påvirker udfaldet af behandlingen.

- Torben Palshof har kæmpet indædt for at højne kvaliteten af kræftbehandlingen og har ofte opfordret til, at afdelingerne lærer af hinanden. Det har ikke altid været lige populært, men Torben har været med til at skubbe denne vigtige proces i gang. Blandt andet har han været med til at etablere en af de mest velfungerende databaser for kræft, Dansk Lunge Cancer Register, der afslørede store forskelle i behandlingen og overlevelsen landsdelene imellem. Siden har det heldigvis ført til forbedringer, der vil sikre bedre overlevelse hos lungekræftpatienter, siger Frede Olesen.

Prisen går til det enestående eksempel
Det er tredje gang Kræftens Bekæmpelses Hæderspris på 50.000 kr. uddeles, og første gang Kronprinsesse Mary står for overrækkelsen. Med hædersprisen ønsker Kræftens
Der var stående bifald til Torben Palshof, da han havde holdt sin takketale.
Bekæmpelse at fremhæve den særlige indsats og det enestående eksempel, som kan inspirere andre til at give kræftpatienter optimal behandling, pleje og omsorg. Torben Palshof er glad for hæderen:

- Jeg er både glad, beæret og stolt over at have fået prisen. Det er en pris jeg gerne vil dele med andre. Med hele det faglige miljø, regionerne, Sundhedsstyrelsen, politikerne og Kræftens Bekæmpelse. Det har været et privilegium at få lov til at være med i den udvikling, der er sket, siger Torben Palshof.

Tidligere modtagere af hædersprisen

Til top
Tilbage


Af journalist Mai Brandi Ludvigsen

Sidst ændret: 05-02-2013Kræftens Bekæmpelse

Strandboulevarden 49
2100 København Ø

Tlf. 3525 7500
Email: info@cancer.dk
Giro: 302 6922
Kontakt

Ring til kræftlinien

Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 8030 1030

Hverdage: 9.00-21.00
Lør - søn. 12.00-17.00

Spørg Brevkassen