Gå til sygdomsliste

Symptomer på kræft i bugspytkirtlen

Kræft i bugspytkirtlen er svær at opdage, da symptomerne er vage og ukarakteristiske og desuden ofte først viser sig sent. Der går derfor ofte lang tid, fra sygdommen opstår, til den bliver diagnosticeret.

Et yderligere problem kan være, at eventuelle undersøgelser i sygdommens tidlige forløb – når kræftknuden er lille – ofte vil vise normale forhold, fordi en lille knude i bugspytkirtlen er svær at afbilde.

Mange tilfælde bliver derfor først opdaget, når kræftsygdommen er fremskreden eller har spredt sig. Sygdommen rammer oftest ældre og ses meget sjældent under 40-års alderen.

Video: Bugspytkirtelkræft kort fortalt Om symptomer og behandling

Ukarakteristiske symptomer

De tidlige symptomer på kræft i bugspytkirtlen er meget lig de symptomer, man får ved helt almindelige, godartede sygdomme. Det kan f.eks. være:

 • oppustet mave efter måltider
 • opkastninger
 • mavesmerter
 • diarré
 • tendens til træg mave, som står på i mere end en måned
 • træthed

I langt de fleste tilfælde skyldes disse symptomer dog en mindre alvorlig lidelse. Det er svært at give en entydig beskrivelse af, hvilke symptomer man bør være på vagt overfor. Men nye og vedvarende symptomer skal tages alvorligt.

De ukarakteristiske symptomer, der hver for sig kan synes harmløse, er skyld i, at mange tilfælde af kræft i bugspytkirtlen først bliver opdaget, når sygdommen har nået at udvikle sig.


Andre symptomer kan være:

 • gulsot
 • diarré
 • smerter opadtil i maven eventuelt med udstråling til ryggen
 • vægttab og manglende appetit
 • betændelse i galdeblæren
 • betændelse i bugspytkirtlen
 • sukkersyge type II

Gulsot

Gulsot kan også være et tegn på kræft i bugspytkirtlen. Sygdommen starter oftest i bugspytkirtlens caput (hoved), som ligger tæt på tolvfingertarmen og galdegangen fra leveren. Hvis kræften blokerer galdegangen, kan galden ikke løbe fra leveren til tolvfingertarmen. I stedet løber galden via blodbanen ud i kroppen.

Dette medfører, at hud og slimhinder bliver gule på grund af ophobning af galdefarvestoffet bilirubin i kroppen. Man kalder tilstanden gulsot (icterus). Gulsot kan give hudkløe og gør, at urinen bliver mørkere og afføringen lys.

Tegningen viser en kræftknude i den del af bugspytkirtlen (caput), som ligger tæt på tolvfingertarmen. En knude hér kan give gulsot.

Diarré

I nogle tilfælde får man diarré. Det sker, fordi kræften blokerer udførselsgangen fra bugspytkirtlen, så de enzymer, der skulle nedbryde fedtet i maden, ikke når ud i tarmen. Hvis fedtet i maden ikke nedbrydes, kan der opstå diarré.

Mavesmerter

Andre symptomer på kræft i bugspytkirtlen kan være vægttab eller mavesmerter. Smerterne sidder som regel opadtil i maven lige under brystbenet og kan stråle ud i ryggen. Smerterne kan i starten komme og gå, men senere blive mere konstante.

Betændelse og sukkersyge type II
Betændelse i galdeblæren eller i bugspytkirtlen kan også opstå, fordi udførselsgangene bliver stoppet af knuden. Hvis man får sukkersyge type II, er over 50 år og samtidig har mavesymptomer, kan det også være symptom på kræft i bugspytkirtlen.

Fælles for symptomerne er, at man godt kan have dem uden at have kræft. Dog bør man undersøges, så kræft kan blive udelukket.

Alt om kræft i bugspytkirtlen

Bugspytkirtelkræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Bugspytkirtelkræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Råd til pårørende

Råd til pårørende

Få hjælp til at tackle livet som pårørende til en kræftpatient.

Råd til pårørende