Gå til sygdomsliste

Vaccinationer mod kræft

Man kan bruge vaccination i kampen mod nogle kræftformer. I Danmark vaccinerer man imod den virus, HPV, der er årsag til livmoderhalskræft.

Nogle kræftformer skyldes mikroorganismer i form af bakterier, virusser og parasitter, der angriber kroppen og giver kroniske infektioner. Eksempelvis er livmoderhalskræft forårsaget af en virus, der hedder human papilloma virus (HPV) og mavekræft skyldes i mange tilfælde en bakterie ved navn Heliobacter pylori (Hp).

Der findes hovedsageligt fire kræftformer i Danmark, som skyldes en mikroorganisme-infektion. Det er livmoderhalskræft, leverkræft, mavekræft og nogle hæmatologiske kræftsygdomme (kræftsygdomme i blodet og lymfeknuder).

I takt med at forskere i løbet af de sidste 30 år har fundet en sammenhæng mellem mikroorganismer og nogle former for kræft, er der kommet fokus på vaccination som forebyggelse af kræft.

Læs mere:

Årsager til kræft: Infektioner

Ti myter om vacciner
Forskere fra Københavns Universitet forklarer

 

HPV-vaccine

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Læs mere om HPV-vaccinen på:

www.cancer.dk/hpv

Nyheder

25-04-2017
Millioner til nyskabende forskning i hjernekræft
Petra Hamerlik fra Kræftens Bekæmpelse har netop modtaget et Hallas-Møller stipendie på 11 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til sin banebrydende forskning i hjernekræft af typen glioblastom. Pengene s…
Læs flere nyheder