Gå til sygdomsliste

Vaccinationer mod kræft

Man kan bruge vaccination i kampen mod nogle kræftformer. I Danmark vaccinerer man imod den virus, HPV, der er årsag til livmoderhalskræft.

Nogle kræftformer skyldes mikroorganismer i form af bakterier, virusser og parasitter, der angriber kroppen og giver kroniske infektioner. Eksempelvis er livmoderhalskræft forårsaget af en virus, der hedder human papilloma virus (HPV) og mavekræft skyldes i mange tilfælde en bakterie ved navn Heliobacter pylori (Hp).

Der findes hovedsageligt fire kræftformer i Danmark, som skyldes en mikroorganisme-infektion. Det er livmoderhalskræft, leverkræft, mavekræft og nogle hæmatologiske kræftsygdomme (kræftsygdomme i blodet og lymfeknuder).

I takt med at forskere i løbet af de sidste 30 år har fundet en sammenhæng mellem mikroorganismer og nogle former for kræft, er der kommet fokus på vaccination som forebyggelse af kræft.

Læs mere:

Årsager til kræft: Infektioner

Ti myter om vacciner
Forskere fra Københavns Universitet forklarer

 

HPV-vaccine

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Læs mere om HPV-vaccinen på:

www.cancer.dk/hpv

Nyheder

28-03-2017
Forskere finder 13 genetiske forandringer bag kræft i hjernen
Hjernetumorer af typen gliom er en sjælden, men livstruende sygdom. Man ved endnu kun lidt om årsagerne, men ny international forskning, som Kræftens Bekæmpelse har deltaget i, har nu opsporet 13 nye …
Læs flere nyheder