TÆNK, AT VI HAR EN VACCINE MOD KRÆFT

I dag er HPV-vaccination en selvfølge for de fleste forældre.

Men for få år siden var mange i tvivl, efter at vaccinen med uret kom i modvind.

Læs Sarahs historie om, hvorfor det er så vigtigt at beskytte sine børn mod kræft

– og få hele historien om den første vaccine mod kræft

27-årige Sarah Fogtmand fra Rønde har netop færdiggjort sin uddannelse, da alt pludselig ændrer sig. 

Efter flere måneder med blødninger, smerter og et længere udredningsforløb finder lægerne i december 2017 en 4,4 cm tumor i hendes livmoderhals.

Og den har desværre spredt sig.

- Hele min verden brød sammen. Jeg var bange og havde ingen idé om, hvad der kom til at ske, husker hun.

Klar til livet bliver byttet ud med tæt på døden. Og hverdagen bliver fyldt med bekymring, kræftbehandling, træthed, smerte og angst.

Allerede ved første samtale på kræftafdelingen fortæller personalet, at hun ikke vil kunne blive gravid efter behandlingen.

- Der var ikke plads til at rumme både det at være alvorligt syg, de mange informationer – og så sorgen over ikke at kunne blive gravid, fortæller Sarah med en klump i halsen.

Vaccine mod kræft

Desværre er Sarahs historie langt fra enestående: Hver dag bliver en kvinde i Danmark ramt af livmoderhalskræft, og 100 kvinder dør af sygdommen hvert år.

Heldigvis behøver det ikke at være sådan i fremtiden: Siden 2009 har vaccination mod HPV været en del af det danske børnevaccinationsprogram for piger.

Vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft, analkræft, kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer, samt kønsvorter. Og der er en formodning om, at den også beskytter mod mundsvælgkræft og peniskræft

Fakta om HPV-vaccination

  • Hver dag rammes to mennesker i Danmark af kræft, der skyldes HPV.
  • HPV er en virus, der smitter ved seksuel kontakt.
  • HPV-vaccination tilbydes i dag gratis til børn, når de fylder 12 år, som en del af børnevaccinationsprogrammet.
  • Læs mere om HPV-vaccination på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside: 

HPV-vaccine

Danmark blev hurtigt et af de lande, hvor flest forældre takkede ja til tilbuddet om at få deres døtre vaccineret mod HPV. I 2012 blev omkring 80 pct. af de unge piger færdigvaccineret.

Det var umiddelbart en succeshistorie og en milepæl i kampen mod kræft. Men fra 2013 faldt den høje tilslutning til HPV-vaccination, da flere medie bragte historier om piger, der mente, at de var blevet syge af vaccinen.

Mange forældre blev i tvivl om vaccinens sikkerhed – selv om flere videnskabelige studier samtidig gjorde det klart, at den var lige så sikker som andre børnevacciner.

Sarahs veninder inviterede hende på en hyggelig venindetur, da hun blev færdig med sin behandling. Hun havde  ingen appetit og kastede op, men det var alligevel den bedste gave, hun kunne have ønsket sig. Privatfoto. 

Sarahs veninder inviterede hende på en hyggelig venindetur, da hun blev færdig med sin behandling. Hun havde ingen appetit og kastede op, men det var alligevel den bedste gave, hun kunne have ønsket sig. Privatfoto.

I de følgende år undlod mange at lade deres døtre HPV-vaccinere, og i 2016 var under 30 pct. af pigerne færdigvaccinerede.

Eksperterne var bekymrede. I 2017 gik Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen derfor sammen for at udbrede viden om HPV-vaccination og øge tilslutningen, så flere unge som Sarah kan leve det ungdomsliv de ønsker i stedet for at bekymre sig om sygdom og knuste drømme.

Og det har virket: I januar 2022 havde 90 pct. af de unge piger påbegyndt HPV-vaccination. Og det samme var tilfældet for 89 pct. af drengene, der fra 2019 også er blevet tilbudt gratis HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet.

- Det er helt unikt, at vi har en vaccine mod kræft, og det er godt, at forældrene igen har tillid til HPV-vaccination og får vaccineret deres børn, så færre får kræft i fremtiden, udtaler Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

'Pas godt på jeres børn'

Sarah Foghtmand fra Rønde er i dag kræftfri. Men hun må leve med barnløshed resten af livet.  

- I dag har jeg det godt, men det er svært at få taget det dyrebareste fra mig uden noget valg. Jeg har mistet muligheden for at bære mit eget barn. Det er en sorg, der aldrig stopper med at gøre ondt, siger hun.

Sarah er glad for, at flere børn i dag bliver beskyttet mod kræft med HPV-vaccination. Hun ville gerne selv have været kemoterapien og strålerne foruden.

- Hvis jeg var så heldig at kunne få mine egne børn, ville jeg gøre alt for at beskytte dem. Og derfor ville jeg til enhver tid vaccinere dem, så de havde en bedre chance for ikke at skulle igennem det, jeg har været igennem, siger hun.


En vaccine mod kræft 

At vi har en vaccine mod kræft er helt unikt.
Men hvordan startede tilbuddet egentlig,
og hvordan er det gået med HPV-vaccination i Danmark? 
Det kan du læse om her.

2006
HPV-vaccinen kommer på markedet med store studier i ryggen, der viser, at vaccinen sikkert og effektivt beskytter mod HPV.

2009
HPV-vaccination blev indført i det danske børnevaccinationsprogram for piger. 

2012
Danmark blev hurtigt et af de lande, hvor flest forældre takkede ja til tilbuddet om HPV-vaccination. Omkring 80 pct. af piger blev færdigvaccineret. 

2015
En unuanceret mediedebat om mistanke om alvorlige bivirkninger efter HPV-vaccination medførte, at mange forældre blev i tvivl om vaccinens sikkerhed og undlod at lade deres døtre HPV-vaccinere. I 2016 var under 30 pct. af pigerne færdigvaccineret. 

2016
Partnerskabet mellem Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen blev etableret. HPV-linjen blev oprettet i september måned, hvor forældre, der var i tvivl om HPV-vaccination, kunne få svar på deres spørgsmål og vende deres tvivl med en professionel rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse. Linjen er stadig åben, og har indtil videre haft flere end 900 henvendelser.

2017
Informationsindsatsen 'Stop HPV – stop livmoderhalskræft', der senere kom til at hedde ’Stop HPV – bliv vaccineret’ blev lanceret af Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen. I november måned får børne-vaccinationsprogrammet en ny HPV-vaccine, der beskytter mod flere HPV-typer. Den nye vaccine beskytter mod 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter. 

2018
Mænd, der har sex med mænd (15-20 år) bliver tilbudt gratis HPV-vaccination i et pilotprojekt, da vaccination også beskytter mod analkræft, og nok også mundsvælgkræft og peniskræft. Samme år viser et nyt studie, at Australien forventer at kunne udrydde livmoderhalskræft inden for 20 år, da de har HPV-vaccineret piger siden 2007 og drenge siden 2013 og samtidig tilbyder livmoderhalskræftscreening. Med en kombination af høj tilslutning til HPV-vaccination og høj screeningsdeltagelse kan vi også i fremtiden udrydde livmoderhalskræft i Danmark.

2019
HPV-vaccination bliver Gratis for drenge født efter den 1. juli 2007. Et midlertidigt gratis tilbud bliver givet til drenge født i 2006 og første halvdel af 2007. Endnu et forskningsprojekt bekræfter, at der ikke er alvorlige bivirkninger efter HPV-vaccination. Resultaterne fra flere studier fremlægges i Lægemiddelstyrelsen.

2020
For at øge tilslutningen til HPV-vaccination og gøre det nemt og let tilgængeligt at blive vaccineret, besluttede man at tilbyde vaccination mod HPV på skoler i København og Gladsaxe Kommune. 

2021
Det første danske studie dokumenterer, at forekomsten af livmoderhalskræft er reduceret med op til 86 pct. blandt kvinder, der blev HPV-vaccineret, før de fyldte 20 år sammenlignet med kvinder som ikke er vaccineret.
Læs mere på cancer.dk:

Ny forskning: Markant mindre livmoderhalskræft blandt HPV-vaccinerede unge kvinder.

2022
I dag bliver 9 ud af 10 børn HPV-vaccineret, og tilliden til vaccinen er tilbage på samme niveau, som ved indførelsen i 2009.

Tekst: Julie Emilie Simpson Foto: Privat