Gå til sygdomsliste

Snus

Snus er røgfri tobak, som i Sverige sælges i små portionsposer, der ligner tebreve, mens det i Danmark sælges løst. Da tobakken ikke brændes, og der ikke kommer røg i lungerne, er lungekræft mindre udbredt i Sverige, men snus indeholder kræftfremkaldende stoffer og er derfor forbudt i EU.

I Sverige er rygning ikke så almindeligt. Kun 11 procent af voksne ryger dagligt, men 18 procent af voksne mænd og 4 procent af voksne kvinder bruger snus (2013). Forbruget af snus stiger lidt for kvinder og falder lidt for mænd, og det er mest udbredt blandt voksne i alderen 30-44 år. I Danmark bruger under 1 procent snus.

Svensk snus

Snus er en speciel form for røgfri tobak, som er fugtigt og indeholder færre kræftfremkaldende stoffer end andre typer røgfri tobak. Snus er tørret findelt tobak, som er blandet med smagsstoffer, salt og vand og derefter varmebehandlet. Ved herefter at opbevare tobakken køligt undgås en gæringsproces, og resultatet er et lavere indhold af kræftfremkaldende nitrosaminer end normalt. Indholdet af nitrosaminer er dog stadig 1000 gange højere i snus end de madvarer, som indeholder mest, eksempelvis bacon.

EU har forbudt snus undtagen i Sverige, hvor det sælges i små poser, som ligner tebreve. Danmark risikerer en retssag, hvis ikke vi forbyder salget af løst snus ligesom i resten af EU.

Farligheden af snus

Svensk snus har et lavere indhold af kræftfremkaldende stoffer end flere andre typer røgfri tobak, men øger risikoen for kræft i bugspytkirtlen og hjerte-kar-sygdomme. Andre former for røgfri tobak er kræftfremkaldende i mundhulen og øger risikoen for hjertekarsygdomme. Røgfri tobak indeholder nikotin, og brugerne bliver meget afhængige. Eksperter påpeger også, at snus i Sverige er et forholdsvis nyt fænomen, og ingen kender langtidseffekterne.

Snus kan ikke bruges til rygeafvænning

Fra tid til anden bliver røgfri tobak omtalt som et middel til at blive røgfri. Man får dog et højt indhold af nikotin i blodet ved at bruge snus, og det giver stor afhængighed. Snus kan derfor ikke anbefales til rygeafvænning. Der findes en lang række alternativer i form af godkendte og effektive lægemidler til rygeafvænning, som sammen med god rådgivning, øger chancerne for at blive røgfri.

Læs mere om snus her: