Gå til sygdomsliste

Topbanner - solkampagnen

Sluk solariet

Solarier udsender kunstig uv-stråling, der markant øger risikoen for kræft i huden. Der er ca. 60 % øget risiko for at udvikle modermærkekræft, hvis man går i solarium, inden man fylder 35 år. Jo yngre man er, jo farligere er solariet.

Solarier og kræft i huden

Sammenhængen mellem uv-stråling fra sol og solarier og kræft i huden er enkel – jo flere forbrændinger og jo mere uv-stråling, jo større er risikoen for at udvikle sygdommen.

Danskernes sol- og solarievaner har i dag gjort kræft i huden til den hyppigste kræftform i Danmark. På verdensplan har vi indtaget en kedelig femteplads over lande med flest tilfælde af modermærkekræft - og det på trods af vores lange vinter og relativt få soltimer den resterende del af året.

Solariets stråling – særlig farlig for unge

Udsættes man for solariets intense uv-stråling, øger man markant risikoen for kræft i huden. Der er en 20 % øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man bruger solarium. Men der er ca. 60 % øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man går i solarium, inden man fylder 35 år.

Børn og unge er altså mere udsatte for at få kræft fra uv-stråling, fordi deres krop er under udvikling. Derfor –jo yngre man er, jo farligere er solariet.

Solarieforbud for unge under 18 år

Ingen sikker sol i solariet

I Danmark skal solarierne overholde en EU-standard, men niveauet for den stråling er ofte meget høj. Det betyder, at man risikerer at blive udsat for en stråling svarende til et uv-indeks på omkring 12 - det samme som strålingen på en varm sommerdag i Spanien.

Der er heller ingen særlige krav til uddannelse af personale. Man kan derfor ikke være sikker på at få korrekt vejledning i et solcenter.

Myter om solarium

Sluk solariet – det kan koste dig livet

1 ud af 7 danskere udvikler kræft i huden i løbet af deres liv. Lige nu lever mere end 165.000 danskere med sygdommen og tallet er stadigt stigende. Hver anden dag dør en dansker af kræft i huden. Den gode nyhed er dog, at det er let at forebygge denne kræfttype. Beskyt dig i sommerperioden med skygge, solhat og solcreme og sluk solariet – hele året.

Sundhedsstyrelsens holdning til solarium

Sundhedsstyrelsen har tre klare holdninger til brug af solarium:

  • Brug af solarier til andet end medicinsk brug er ikke tilrådeligt.
  • Unge under 18 år rådes til ikke at gå i solarium.
  • Personer med hudtype I og II rådes til ikke at gå i solarium.

Disse personer har typisk lys eller fregnet hud, lyst eller rødt hår og blå øjne. De bliver altid eller næsten altid forbrændt, når de opholder sig i solen.

I samarbejde med de andre nordiske lande har Sundhedsstyrelsen lavet en melding til EU om at stramme reglerne for brug af solarium.

Læs mere om sol, solarier og kræft i huden på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Andre nyttige links:

Undersøgelse af solariebrug
Undersøgelser om danskernes solariebrug og solvaner
Solarium og kræft i huden

Faktaark om solarium (pdf)

Læs WHO's anbefalinger om solarier
Læs WHO's rapport om solarier

 

Få nyt fra Solkampagnen

Få Solkampagnens nyhedsmails med gode ideer og de seneste nyheder om solbeskyttelse. Nyhedsbrevene udsendes ca. 4 gange årligt.

Tilmeld dig nyhedsbrevene her


Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om uv-indeks appen