Sitemap

FORSKNING

Del med andre Print

Endnu et middel giver længere overlevelse med modermærkekræft

Næsten en fordobling af overlevelsestiden. Så stor var gevinsten i et forsøg med midlet vemurafenib mod modermærkekræft med spredning. Samtidig viste forsøget, at midlet virkede på en meget stor del af de patienter, der havde en bestemt genændring.

Mens modermærkekræft med spredning indtil for nylig var en sygdom, man kun havde få midler mod, er der indenfor de seneste par år dukket et par nye midler op. Et af dem er midlet vemurafenib, som er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder, og som herhjemme indgår i kliniske forsøg.

Midlet gives til patienter med spredning af deres modermærkekræft, og som har fået anden behandling mod sygdommen. Behandlingen består af to piller om dagen, som har den virkning, at de blokerer for et kræftgen, så kræftcellerne ikke længere kan dele sig og vokse.

Virker på de fleste med en bestemt genændring
Vemurafenib virker kun på de patienter, der har en genmutation BRAF V600, og det er en hyppig genændring hos modermærkekræftpatienter.

I forsøget, som er offentliggjort i New England of Medicine i dag, blev patienterne først gentestet, og 54 pct. havde genændringen. De fik så tilbudt medicinen, og hos langt de fleste sås en effekt; kræftsvulsterne blev mindre. Hos en lille gruppe svandt kræften helt ind, og kun hos 14 pct. blev kræften hverken mindre eller udviklingen standset, selv om de fik medicinen.

Bivirkninger ved vemurafenibMange patienter fik bivirkninger af behandlingen med vemurafenib, men i langt de fleste tilfælde var bivirkningerne ikke alvorlige.

Cirka en fjerdedel udviklede en anden type hudkræft. Denne bivirkning var kendt i forvejen, og patienterne blev derfor jævnligt undersøgt og behandlet for denne type hudkræft, som kan fjernes ved operation.

Længere overlevelse
Det er en meget stor del, midlet virker på. For andre midler før dette, har det kun været 10 pct. eller færre af patienterne, der reagerede på de forskellige kendte midler, påpeger forskerne bag. Ydermere viste forsøget, at patienternes mediane overlevelse var 15,9 måneder mod de forventede cirka 9 måneder hos patienter med udbredt sygdom.

-Vi vidste, at midlet ville få kræften til at svinde hos en stor gruppe af patienterne, og at det virkede bedre end kemoterapi. Men vi vidste ikke, at de patienter, der fik vemurafenib ville leve længere, siger Dr. Antoni Ribas, professor i onkologi ved UCLA Jonsson Cancer Center i USA.

Kræftcellerne udvikler resistens
Hos en fjerdedel af de 132 patienter var sygdommen stadig ikke forværret efter de 13 måneders opfølgning. Men desværre er erfaringen, at stort set alle på et eller andet tidspunkt bliver resistente overfor behandlingen med vemurafenib. Kræftcellerne finder så at sige en eller anden omvej, så de alligevel kan dele sig og vokse. Forskere flere steder i verden er i fuld gang med at undersøge, hvilke omveje, kræften finder, og om man eventuelt kan blokere dem med et andet middel.

Forsøg i Danmark
I Danmark er der forsøg med vemurafenib, der også hedder Zelboraf, i region Hovedstaden, Midtjylland og Syddanmark.

Se mere på cancerforsoeg.dk
Søg på modermærkekræft under ”Find forsøgsbehandling”

Kilde: N Engl J Med 2012;366:707-14Af journalist Helle Falborg

Sidst ændret: 23-02-2012Kræftens Bekæmpelse

Center for Kræftforskning
Strandboulevarden 49
2100  København Ø

Tlf: 3525 7500
Fax: 3525 7734

Email: info@cancer.dk

Ring til Kræftlinjen

Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 8030 1030

Hverdage: 9.00-21.00
Lør - søn. 12.00-17.00

Spørg Brevkassen