Gå til sygdomsliste

Hormon- og antihormonbehandling

Nogle kræftsygdomme påvirkes af kroppens hormoner. Behandlingen vil derfor gå ud på at fjerne eller dæmpe kroppens hormonproduktion. Uden hormon til at stimulere kræftcellerne, vil sygdommen udvikle sig langsommere.

Tre kræftformer stimuleres af kroppens kønshormoner:

 • Brystkræft
 • Livmoderkræft
 • Prostatakræft

Brystkræft og livmoderkræft stimuleres af det kvindelige kønshormon østrogen. Det betyder, at kræftknuden vokser, når der er østrogen tilstede.

Prostatakræft er afhængig af det mandlige kønshormon testosteron, som dannes i testiklerne.

Derfor er det ved de hormonfølsomme kræfttyper væsentligt at fjerne eller dæmpe kroppens produktion af hormon. Uden hormon til at stimulerer kræftcellerne til at dele sig, vil sygdommen udvikle sig langsommere.

Ved at undersøge prøver af kræftknuder kan lægen afgøre, om den er påvirkelig af hormoner.

Hormonfølsomme kræftknuder kan behandles ved at:
 • fjerne hormonet, der stimulerer kræftknuden med operation
 • fjerne hormonet, der stimulerer kræftknuden med medicin
 • give antihormon, der hindrer dannelsen af hormon eller blokerer virkningen
 • hæmme kræften med et andet hormon

Fjerne hormonet med operation eller strålebehandling

For at fjerne hormonets stimulation af cellen, kan man få bortopereret testikler eller æggestokke, der danner hormonet (kirurgisk kastration). Det er også muligt at fjerne dannelsen af østrogen i æggestokkene ved hjælp af strålebehandling.

Hæmme dannelsen af hormonet

En anden mulighed er at hæmme kroppens produktion af hormonet med medicin ved at indsprøjte hypofysehormonet, kaldet luteiniserende hormon (medicinsk kastration).

Antihormon hindrer dannelsen af hormon eller blokerer virkningen

I ca. 70 pct. af alle tilfælde af brystkræft, indeholder kræftcellerne nogle specielle proteiner (østrogen og progesteron-receptorer). Det kaldes, at brystkræften er østrogen receptor-positiv (ER positiv) eller progesteron receptor positiv (PR positiv).
Hvis brystkræftcellerne har disse receptorer, er de følsomme for anti-hormonbehandling.

Anti-hormonbehandling kan bestå af stoffer, der hindrer dannelsen af østrogen, de såkaldte aromatasehæmmere (letrozol, anastrozol, exemestan).

En anden mulighed er, at antihormonet er et stof, der blokerer hormonmodtagelsen på cellens overflade (hormonreceptorerne) og forhindrer hormonets vækstsignal i at nå cellens kerne: Stoffet binder sig til de samme steder på kræftcellerne som hormonet, uden at have dets virkning på cellerne (fulvestrant eller tamoxifen).

Ved prostatakræft indeholder anti-androgene tabletter et stof, der sætter sig på kræftcellernes receptorer og forhindrer derved, at kroppens testosteron når ind til cellerne.

Medicin, der hindrer dannelsen af østrogen:

 • Letrozol
 • Anastrozo
 • Exemestan

Medicin, der blokerer virkningen af østrogen:

 • Fulvestrant
 • Tamoxifen

Hæmme kræften med et andet hormon

Som hormonbehandling af avanceret livmoderkræft bruges progesteron. Ved manglende effekt af progesteron kan man prøve antiøstrogen (f.eks. aromatasehæmmeren anastrozol).

Kræft i livmoderslimhinden er følsom over for det kvindelige kønshormon østrogen. Det betyder, at kræftknuden vokser, når der er østrogen tilstede. Kræften kan i nogle tilfælde hæmmes med det andet kvindelige kønshormon progesteron.

For at afgøre om behandling med progesteron kan have effekt, kan man få undersøgt om kræftcellerne har såkaldte progesteron-receptorer på overfladen. Hvis kræftcellerne har progesteron-receptorer, vil behandling med progesteron sandsynligvis virke.

Ved prostatakræft kan behandling med det kvindelige kønshormon østrogen standse produktionen af testosteron i testiklerne, men østrogenbehandling bruges kun sjældent.

Effekt af antihormonbehandling

Anti-hormonbehandling lindrer symptomer og kan virke livsforlængende. Ved behandling af kræft, der har spredt sig, kan anti-hormon desuden forsinke yderligere spredning, og tidlig behandling kan derfor medføre forbedret overlevelse.

Anden anvendelse af hormoner ved kræftbehandling

Hormonbehandling anvendes også lindrende, idet behandling med binyrebarkhormon (steroid) kan forbedre patientens velbefindende.

Hvis man på grund af behandling for kræft i skjoldbruskkirtlen ikke længere selv kan producere stofskiftehormon, skal man indtage hormonet som tabletter.

Læs mere om symptomer undersøgelse og behandling:

Brystkræft

Livmoderkræft

Prostatakræft

 

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling ved de forskellige kræftsygdomme:

Kræftsygdomme


Til kræftpatienter, der ryger

Hjælp til rygestop

Hæfte og pjece til rygere, der har fået kræft

Hjælp til rygestop


Livet med kræft

Om kost, fysisk aktivitet, psykiske reaktioner, familie og arbejde.

Hvis du har kræft


Opskrifter

Hvad skal jeg spise, hvis jeg har kræft?

Opskrifter


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud