Gå til sygdomsliste

CT-urografi – scanning af nyrer og urinveje

CT-urografi er en røntgenundersøgelse, der ved hjælp af kontraststof kan vise nyrerne, urinlederne og blæren på et røntgenbillede. Undersøgelsen viser urinvejene samlet og egner sig til at vise forandringer i nyrebækkenet og urinlederne.

Før undersøgelsen får man sprøjtet et kontraststof ind i en blodåre. Kontraststoffet bliver derefter udskilt i nyrerne og kan ses på røntgenbilledet.

Undersøgelsen bruges også ved tilbagevendende urinvejsinfektioner og sten i urinvejene.

Anvendelse af CT-urografi

En CT-urografi kan suppleres med ultralydsundersøgelse og en anden form for CT-scanning – især hvis lægen har mistanke om kræft i nyrerne. Med ultralyd og CT-scanning kan lægen se hele nyren og skelne væskefyldte cyster (vandblærer) fra egentlige kræftknuder.

CT-scanning

Ultralydsscanning

Sådan foregår CT-urografien

Undersøgelsen foregår i en CT-scanner og kræver ingen forberedelse. En CT-scanner kan med kraftige røntgenstråler give meget detaljerede billeder af kroppens indre organer.

Det er vigtigt, at kvinder oplyser, hvis der er mulighed for, at de kan være gravide. Man skal desuden have kontrolleret sin nyrefunktion med en blodprøve inden CT-scanningen.

Man skal igennem to scanninger – først en scanning uden kontrast og derefter en med kontrast.

Kontraststoffet bliver sprøjtet ind i en blodåre i armen. Efter 10 minutter er kontraststoffet blevet udskilt i nyrerne, og man bliver scannet en gang til.

Undersøgelsen gør ikke ondt.

Bivirkninger til CT-urografi

Mange oplever en kortvarig følelse af varme eller metallisk smag i munden, mens kontraststoffet bliver sprøjtet ind.

Der er en lille risiko for, at man kan være allergisk over for stoffer i kontrastmidlet. Derfor er det vigtigt, at man fortæller personalet, hvis man tidligere har reageret allergisk overfor kontrastvæske eller har allergi i øvrigt.

Risikoen for skadevirkninger efter røntgenundersøgelser er meget lille. Når en røntgenundersøgelse er nødvendig for, at man kan få den rigtige behandling, er fordelen ved at gennemgå undersøgelsen større end den beskedne risiko, der er ved røntgenundersøgelsens stråling.

Efter undersøgelsen

Billederne bliver gennemgået af en speciallæge og diskuteret med lægerne fra den afdeling, der har bestilt undersøgelsen. Derefter får afdelingen en skriftlig beskrivelse af, røntgenbilleder eller scanningsbillederne viser.

Man får svar på undersøgelsen af en læge fra den afdeling, der har bestilt CT-urografien.

 

Livet med kræft

Om kost, fysisk aktivitet, psykiske reaktioner, familie og arbejde.

Hvis du har kræft


Symptomer på kræft

Har du mistanke om, at du har kræft skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Fakta om kræft

Hvordan og hvorfor opstår kræft? Hvor mange har kræft?

Fakta om kræft