Årsager til kræft i munden
Rygning og alkohol øger risikoen for kræft i munden. Risikoen er også forøget, hvis man tidligere har haft mundkræft. Frugt og grønt nedsætter muligvis risikoen.
Rygning øger risikoen
Rygning øger risikoen for kræft i mundhulen (inklusiv kræft i tungen og i læberne). Cigar- og piberygning øger også risikoen for mundhulekræft. Brugen af alkohol i kombination med tobaksrygning øger risikoen markant.
Læs mere om rygning og kræft:
Alkohol øger risikoen
Hvis man drikker alkohol, har man større risiko for at udvikle mundhulekræft, end hvis man ikke drikker alkohol. Risikoen stiger med mængden, man drikker.
Læs mere om alkohol og kræft:
Øget risiko for nyt tilfælde af hoved-halskræft
Hvis man har haft kræft i munden tidligere, er der en øget risiko for at få et nyt tilfælde af kræft i munden eller en anden type hoved-halskræft.
Infektion med human papillomavirus (HPV) kan muligvis øge risikoen
HPV er en kendt årsag til kræft i livmoderhalsen. Derudover øger infektion med HPV risikoen for kræft i mundsvælget, men der findes meget sjældent HPV ved kræft i mundhulen.
Læs mere om HPV og kræft: