Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 4 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Presseklip

Her kan du se uddrag af de seneste 6 måneders presseklip fra danske medier om kræft, kræftbehandling og forebyggelse.

Dato Overskrift
28.03.2017

Ny forskning: Børn af kronisk syge er socialt udsatte

Voksne børn af forældre med multipel sklerose har en større risiko end befolkningen i øvrigt for at blive arbejdsløse, få førtidspension og have en årlig indtægt under 250.000 kroner. Det viser ny dansk forskning. Hos Børn, Unge & Sorg og genkender man problematikkerne fra børn af forældre med andre kroniske sygdomme end sklerose, og hér så man gerne at retningslinjerne for, hvordan børn skal inddrages, når en forælder får konstateret livstruende eller kronisk sygdom, blev erstattet af lov ligesom i Norge, Sverige og Finland. Kræftens Bekæmpelse mener også, at børn som pårørende bør skrives ind i sundhedsloven.


(Kristeligt Dagblad 26-03-2017)


Link til originalartiklen

28.03.2017

En ny idé spirer i sundhedsvæsenet. Hvad med at styre med tillid i stedet for kontrol?

Hvad nu hvis de danske sygehuse blev styret ud fra tillid, ikke kontrol – efter kvalitet, ikke kvantitet? Bl.a. de spørgsmål stiller Zetland i en ny artikel, hvor administrerende direktør for Sygehus Lillebælt Dorthe Crüger og Vejle Sygehus optræder. Sygehuset har ifølge Zetland haft stor succes med at flytte fokus væk fra økonomien og motivere læger og sygeplejersker ad nye veje. Og resultaterne – de kan mærkes hos patienterne.


(Zetland 27-03-2017)


Link til originalartiklen

27.03.2017

19 med arveligt kræftgen blev 'frikendt' af hospitalet

Herlev Hospital har hos 19 personer overset alvorlige genfejl, der giver meget høj risiko for at udvikle bryst– og æggestokkræft. Det er konklusionen i en rapport fra Rigshospitalet. Havde personerne vidst, at de bar genfejlen, ville de have kunnet tage forholdsregler som for eksempel at få fjernet bryst eller æggestokke. Ligesom andre i familien ville være blevet tilbudt samme test. Kvinder, der har den arvelige genfejl, har nemlig 70–80 procents risiko for at udvikle brystkræft.


(DR 24-03-2017)


Link til originalartiklen

27.03.2017

Lovende dansk forsøg med gulerødder mod kræft

Danske forskere mener, at de med gulerødder kan gøre store fremskridt i kampen mod tarmkræft. I forsøg fra Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH) har aktive stoffer fra gulerødder nemlig reduceret forstadier til tarmkræft i rotter med helt op til 83 pct. Det er første gang, at det er bevist, at stofferne falcarinol og falcarindiol forebygger kræft i pattedyr på den her måde, og forskerne arbejder nu på at få resultatet afprøvet på mennesker. Seniorforsker Anja Olsen fra Kræftens Bekæmpelse mener, at det er en god ide at få afprøvet resultaterne i kliniske forsøg. Men hun advarer samtidig imod at trække forhastede paralleller fra rotteforsøg til mennesker.


(TV 2 25-03-2017)


Link til originalartiklen

23.03.2017

De dårligste patienter mangler i forsøg med immunterapi

Nye former for immunterapi bliver løbende godkendt til behandling, hvis midlerne viser markant effekt på patienterne. Men der er stor forskel på de patienter, der deltager i forsøgene og de patienter, lægerne møder i virkeligheden. Det viser ny forskning for Center for Cancer Immunterapi på Herlev og Gentofte Hospital. Størstedelen af de patienter, der netop har fået diagnosen modermærkekræft med spredning, deltager nemlig ikke i de kliniske forsøg for at afprøve behandlingen.


(Dagens Pharma 23-03-2017)

22.03.2017

E-cigaretter kan redde liv - siger tobaksindustrien

De næste 30 år vil e–cigaretter hjælpe en tredjedel af rygerne med at kvitte deres tobaksvane og dermed sætte turbo på en generel udvikling mod stadig færre rygere. E–cigaretternes bidrag til rygeafvænningen vil sænke andelen af dødsfald på grund af tobaksrygning med fire pct. Det forudser en ny videnskabelig model til at forudsige effekten af e–cigaretter som rygeafvænning, som er udviklet af britiske forskere med støtte af British American Tobacco. 


(Berlingske 23-03-2017)


Link til originalartiklen

21.03.2017

Danmark står alene med HPV-skepsis i Norden

Tilslutningen til hpv–vaccinen er faldet markant herhjemme, men i Finland, Norge og Island er der høj dækning af vaccinen, der skal beskytte mod livmoderhalskræft. Danmark har haft en høj dækning indtil 2013, hvor den begyndte at dale. Samtidig begyndte flere at fortælle om bivirkninger, de mente at have fået efter vaccinen.


(Politiken 20-03-2017)


Link til originalartiklen

21.03.2017

Tobaksgigant ønsker en røgfri fremtid

Verdens største producent af cigaretter, Philip Morris International, lover i et nyt manifest at arbejde målrettet for at få rygere til at kvitte smøgerne og skifte til mindre farlige røgfri produkter. Kræftens Bekæmpelse stoler ikke på tobaksgiganten. – Salget af cigaretter falder, og for at fastholde deres profit introducerer de et nyt kræftfremkaldende produkt til rygere, der er bekymret for at dø. Det er ikke rimeligt. Industrien bør slet ikke have lov til at sælge kræftfremkaldende produkter, siger projektchef Niels Them Kjær.


(Politiken 20-03-2017)


Link til originalartiklen

21.03.2017

Ny test kan vise, om immunterapi virker

Danske læger kan med en ny test bedre vurdere, hvilke kræftpatienter der vil have gavn af immunterapi. Det kan de i hvert fald for én bestemt type immunterapi, såkaldt immun check–punkt blokader, også kaldet immunblokader.


(dr.dk 20-03-2017)


Link til originalartiklen

17.03.2017

Raskmeldte kræftpatienter kæmper med psykiske efterveer

Det er lykkeligt, når en kræftlæge kan fortælle sin patient, at kræften er væk. Men raskmeldte kræftpatienter får ofte blandede følelser af magtesløshed og uvished. Det ved Per Holsteen Larsen, som udviklede angst for tilbagefald – og for at svigte. Han gør op med det tabu, der knytter sig til at være trist og bange, selvom man er erklæret fri for kræft.


(Kristeligt Dagblad 17-03-2017)

17.03.2017

Medierne har fortalt mange skrækhistorier om HPV

Hovedpine, svimmelhed, besvimelser og voldsom træthed. Det er nogle af de symptomer, som nogle HPV–vaccinerede piger og kvinder fortæller, at de oplever. Og medierne har flittigt bragt historierne videre. – Piger, der har det dårligt, skal tages alvorligt. Men dengang, de første historier om bivirkninger kom frem, oplevede vi, at nogle medier ikke altid stillede kritiske spørgsmål til den oplevede sammenhæng. De fleste medier er blevet bedre til det, siger Mette Lolk Hanak, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse. – Det skal også siges, at vi ikke har været vakse nok ved havelågen til at få forklaret, at vaccinen er god og sikker, siger hun.


(dr.dk 16-03-2017)


Link til originalartiklen

17.03.2017

Dansk fald i hpv-vaccinerede bekymrer vores nabolande

I hverken Sverige eller Finland har hpv–vaccinen mødt samme modstand som i Danmark, og derfor bliver mange svenske og finske piger fortsat vaccineret mod den seksuelt overførte virus. Sådan lyder det fra de svenske og finske myndigheder, som DR Nyheder har været i kontakt med. Hverken i Sverige eller Finland har der været samme debat om vaccinen, som vi har set i Danmark gennem de senere år, hvor mange piger har fortalt om deres bivirkninger i medierne.


(dr.dk 16-03-2017)


Link til originalartiklen

16.03.2017

Nu får forældre brev, så flere tager imod HPV-stik

Tusindvis af danske forældre vil snart få et brev, når deres datter nærmer sig sin 12 års–fødselsdag, med opfordring til at tage imod HPV–vaccinen. Det nye initiativ er endnu ikke aftalt med Praktiserende Lægers Organisation, PLO, der dog finder det 'meget positivt, at regionerne er optaget af at øge tilslutningen til HPV–vaccinen'. Kræftens Bekæmpelse roser initiativet.


(Politiken 16-03-2017)


Link til originalartiklen

15.03.2017

Kortere tid mellem stråling giver flere bivirkninger

Har du hoved–halskræft får du ikke bedre behandlingsresultater, men flere akutte bivirkninger, hvis din strålebehandling intensiveres. Det viser den hidtil største svenske undersøgelse på området; ARTSCAN. Studiet er gennemført på 12 svenske universitets– og regionale hospitaler og har deltagelse af 750 patienter med hoved–halskræft.


(Propatienter.dk 15-03-2017)


Link til originalartiklen

13.03.2017

De gjorde op med en dødssyg behandling af kræftpatienter

For ti år siden døde kræftpatienter, mens de ventede på behandling. Siden er dødeligheden faldet år for år, fordi syv personer skar gennem bureaukrati og vanetænkning, udviste civil ulydighed og tog de kampe, der skulle til for at revolutionere kræftbehandlingen. Politiken er vendt tilbage til de syv personer og beskriver et historisk systemopgør, da kræft endelig blev betragtet som en akut sygdom, som skulle undersøges og behandles hurtigt.


(Politiken 12-03-2017)

13.03.2017

Læger frygter blodprøve-kaos

Der er stor utilfredshed med PostNords service på en række biokemiske afdelinger på danske hospitaler. De oplever gentagne gange, at blodprøver fra patienter er så forsinkede, at de må kasseres og tages på ny. Det er både dyrt og til gene for ikke mindst patienterne, som må vente på diagnoser og dermed den rette behandling.


(BT 11-03-2017)

13.03.2017

Immunterapi bør også testes på ikke-egnede patienter

Flertallet af nyhenviste patienter med metastatisk modermærkekræft (MM), der vurderes med henblik på onkologisk behandling, er ikke repræsenteret i fase 3–forsøg med immunterapi. Det viser en opgørelse fra Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital. Forskerne bag undersøgelsen mener, at der bør gøres en indsats for at der bliver lavet forsøg, der kan vise, hvordan immunterapien virker hos de patienter, som vurderes for ikke–egnede til at deltage i studierne.


(Onkologisk Tidsskrift 12-03-2017)


Link til originalartiklen

10.03.2017

Gymnasieelever vælter sig i snus

DR Kontant har lavet en undersøgelse blandt 2300 gymnasieelever. Den viser, at 72 procent af drengene og 47 procent af pigerne har prøvet at tage snus. Læger og tandlæger bekræfter også, at snus er på fremmarch blandt den yngre del af befolkningen. – Det de unge tænker er, at når jeg ikke ryger det, får jeg det ikke i lungerne. Det er også korrekt, men det betyder jo ikke, at det ikke har en effekt på hele kroppen alligevel. Der er 28 kræftfremkaldende stoffer i snus. Det skal vi ikke underkende, og vi ved, at der er en sammenhæng mellem kræft i bugspytkirtlen og brugen af snus, siger Mette Kjeldsen, tandlæge og slimhindeekspert. Det er ulovligt at sælge snus i Danmark, men Kontant har talt med flere unge snusbrugere, og de har ikke svært ved at få fat i tobaksproduktet.


(DR 09-03-2017)


Link til originalartiklen

10.03.2017

Ældre kvinder skal testes for HPV

Alle kvinder, som er født før 1948, skal i 2017 gives et engangstilbud om test for HPV, og de kvinder, som får påvist HPV, skal tilbydes den samme opfølgning, som kvinder i alderen 50–64 får. Sådan lyder et af de 16 initiativer i Kræftplan IV, som regeringen, Danske Regioner og KL med en ny aftale sætter i gang. Aftaleparterne mener desuden, at der er behov for at øge deltagelsen i screeningsprogrammet, særligt for grupper med færre ressourcer, og derfor er aftaleparterne enige om en todelt proces, hvor Sundhedsstyrelsen udarbejder et grundlag i 2017, som regionerne anvender til at arbejde med at øge deltagelsen i 2018 og 2019.


(Sundhedspolitisk Tidsskrift 10-03-2017)


Link til originalartiklen

10.03.2017

Kræftens Bekæmpelse giver 15 mio. til de små patientnetværk

Kræftens Bekæmpelse har udarbejdet et forslag, der skal give nye tilskudsmuligheder for de små kræftpatientforeninger og –netværk. Det sker, efter længere tids debat om habilitetsproblemer i foreningerne, som i mange tilfælde er afhængige af støtte fra medicinalvirksomheder. – Kræftens Bekæmpelse er optaget af, at patientforeningerne skal være uafhængige, og det vil vi gerne hjælpe med. Vi skal ikke blande os i, om foreningerne tager imod hjælpen, men det er vigtigt at sige, at de patientforeninger, der samarbejder med Kræftens Bekæmpelse og med Danske Patienter skal være uafhængige af industrien, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Petersen.


(Sundhedspolitisk Tidsskrift 10-03-2017)


Link til originalartiklen

Resultater pr. side

Viser 1-20 af 167

1 2 3 4 5 6 7 8 9