Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 4 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Presseklip

Her kan du se uddrag af de seneste 6 måneders presseklip fra danske medier om kræft, kræftbehandling og forebyggelse.

Dato Overskrift
22.02.2017

Unge ’e-dampere’, har øget risiko for at blive rygere

Brugen af elektroniske cigaretter (e–cigaretter) er i kraftig stigning, især blandt den yngre del af befolkningen. En af bekymringerne omkring e–cigaretter er, om brugen af disse produkter, dvs. det at være damper, skaber nikotinafhængighed og på sigt fører til, at de unge går over til at ryge rigtige cigaretter. En ny undersøgelse af ca. 350 amerikanske high school–elever har prøvet at belyse dette spørgsmål. Undersøgelsen viser, at blandt dem, som var dampere i 2014, begyndte 31% at ryge rigtige cigaretter i løbet af det næste år, mens kun 7% af de unge, som aldrig havde dampet, startede på at ryge i samme periode.


(Ugeskriftet.dk 22-02-2017)


Link til originalartiklen

21.02.2017

Staten vil give rygere penge til nikotin-tyggegummi

Rygere kan fremover få mellem 900 og 1.800 kr. om året til indkøb af rygestopmedicin. Forventningen er, at det vil få flere til at droppe smøgerne. Dét er tankegangen bag en ny aftale mellem regeringen, regionerne og kommunerne om, hvordan den kommende kræftplan skal udmøntes i praksis. Pengene skal gives til »nikotinafhængige rygere«, der er socialt eller økonomisk udsatte, og betingelsen er, at borgeren samtidig følger et kommunalt rygestopforløb.


(Berlingske 21-02-2017)


Link til originalartiklen

20.02.2017

Kræftplan skal styrke behandlingen for Sofie og andre kræftramte unge

Indsatsen for forebyggelse og behandling af kræft skal styrkes. Derfor lancerer regeringen 16 konkrete initiativer på sygehuse og i kommunerne i den såkaldte Kræftplan IV. Et af dem går ud på at lave målrettede tilbud på sygehusene til unge med kræft. Det har man i dag på bl.a. Aarhus Universitetshospital, hvor de unge kræftpatienter har deres egen afdeling. – Det er bare noget helt andet at snakke med nogen, der står i samme situation som en selv. Man kan hjælpes ad, når det hele er træls, og når veninderne tager i byen, siger 18–årige Sofie Bjerregaard fra Randers, der har knoglekræft i knæet.


(dr.dk 17-02-2017)


Link til originalartiklen

20.02.2017

Pseudovidenskab spredes i høj grad på sociale medier

Internettet og særligt de sociale mediers evne til at dele information viralt skaber store frustrationer for landets øverste sundhedsmyndighed. – Det, vi kan kalde det postfaktuelle samfund, fylder i stigende grad på sundhedsområdet, hvor nogle borgere desværre vælger at tro på, at mystiske diæter kan kurere alvorlig sygdom, eller at mæslingevaccinen giver autisme, selv om ingen troværdige, seriøse studier kan bekræfte den mistanke, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.


(Politiken 19-02-2017)


Link til originalartiklen

17.02.2017

Prestigecenter til skræddersyet genterapi

Personlig medicin – hvor lægen ud fra avancerede analyser af patientens egne gener og arvemasse skræddersyr en medicinsk behandling – skal styrkes og udbredes i det danske sundhedsvæsen. Regeringen har netop offentliggjort, at den vil placere et Nationalt Genom Center i hovedstaden. Centeret skal koordinere, styre og styrke den 100 mio. kr. dyre, nationale satsning på personlig medicin. Regeringen efterlyser nu millioner fra fonde, før den endelige placering vedtages.


(Politiken 17-02-2017)


Link til originalartiklen

17.02.2017

Glutenfri diæt kan være kræftfremkaldende

Der kan være en alvorlig bagside ved at spise glutenfri produkter. Folk på glutenfri diæt indtager flere giftstoffer, som i værste fald kan give kræft og skade hjernen, viser en undersøgelse netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Epidemiology. Ifølge forskerne skyldes den højere koncentration af giftstoffer i blod og urin sandsynligvis, at mange glutenfri produkter, for eksempel rismel, indeholder ris i stedet for hvede, rug eller byg.


(Videnskab.dk 17-02-2017)


Link til originalartiklen

17.02.2017

HPV-piger får hurtigt tilbud om hjælp - men der er stadig igen, der aner, hvorfor de har det skidt

Godt 2.100 piger er indtil videre blevet henvist til de særlige HPV–centre, som regionerne har etableret. Men det er stadig uklart, hvad der udløser de mange forskellige lidelser, som pigerne har. Det viser en redegørelse, som er sendt til Folketingets sundhedsudvalg. Redegørelsen modtages med blandede følelser i patientorganisationer for HPV–pigerne og deres pårørende.


(Berlingske 17-02-2017)


Link til originalartiklen

17.02.2017

Danskerne interesserer sig allermest for sundhed

Flere end 70 pct. af danskerne svarer i en måling, at sundhedsvæsenet er meget vigtigt. Sundhed, lægemangel og ventelister til sygehusene er emner, der fylder meget i danskernes bevidsthed. Det fremgår af en stor undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har gennemført blandt flere end 5.000 danskere.


(Jyllands-Posten 16-02-2017)

15.02.2017

Rødt kort til omstridt børnekræftforening

Foreningen Familier med Kræftramte Børn er blevet ekskluderet som medlem af indsamlingsorganisationernes brancheforening Isobro. Det sker efter, at foreningen gennem det meste af et år har været sat under lup, fordi man har haft mistanke om, at foreningen benytter sig af uetiske indsamlingsmetoder. – Vi har ikke længere tillid til, at Familier med Kræftramte Børn overholder Isobros etiske retningslinjer, siger formand Tina Donnerberg.


(Altinget.dk 13-02-2017)


Link til originalartiklen

15.02.2017

Ny medicin udgør lille del af samlet forbrug af kræftmedicin

Ny kræftmedicin vinder kun langsomt indpas i de europæiske landes sundhedsvæsener og udgør en relativt lille del af de samlede udgifter til kræftmedicin. I Danmark er ny kræftmedicins andel af de samlede udgifter til kræftmedicin vokset langsomt i perioden 2005–2014 og udgjorde i 2014 ti pct. Det viser en rapport om europæiske patienters adgang til kræftmedicin.


(Dagens Medicin 17-02-2017)


Link til originalartiklen

15.02.2017

Ny hjemmeprøve på vej til at revolutionere screeningen mod livmoderhalskræft

I dag får kvinder tilbudt at få foretaget et celleskrab fra livmoderhalsen hvert tredje år for at screene for livmoderhalskræft, men fremover kan det måske klares med en urinprøve hvert femte til tiende år. Det er der noget, der kan tyde på, for på Sygehus Lillebælt har de seneste måneder testet to former for hjemmeopsamling af celler, der kan vise, om man er smittet med HPV.


(Sygehuslillebælt.dk 15-02-2017)


Link til originalartiklen

13.02.2017

Aggressiv behandling redder kræftsyge

Kræftramte lever i dag længere end for bare ganske få år siden, og det gælder, når man tjekker overlevelsesprocenten på både kort og lidt længere sigt. Ifølge en ny kortlægning fra kræftlægerne i Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG) var det eksempelvis i 2002 knap hver tredje, der levede et år efter at have fået diagnosticeret lungekræft. I dag er det næsten hver anden.– Det går fremad med kræftoverlevelsen, og det går stærkere, end vi har set det tidligere, siger professor Michael Borre, som er formand i DMCG. Jes Søgaard fra Kræftens Bekæmpelse roser sygehussystemet for de solide forbedringer i kræftbehandlingen.
Han minder dog om, at det ikke er alle kræftformer, der har oplevet samme fremgang i behandlingen, det gælder for eksempel kræft i bugspytkirtlen.


(Vejle Amts Folkeblad 10-02-2017)


Link til originalartiklen

09.02.2017

Kvinder uden HPV-vaccine fravælger også screening

En del kvinder, som har fravalgt at blive vaccineret mod HPV, har heller ikke planer om at gå til lægen for at blive screenet for livmoderhalskræft, viser et nyt studie. Paradoksalt nok er der en større andel af de vaccinerede kvinder, som forventer at tage imod tilbuddet om at blive screenet. – Resultatet tyder på, at de forebyggelsestilbud, vi giver, rammer skævt. Det giver ulighed i sundhed, at det er de samme, der tager imod begge tilbud, siger forskeren Mie Sara Hestbech.


(videnskab.dk 09-02-2017)


Link til originalartiklen

09.02.2017

Europæiske kræftforeninger protesterer mod medicinpriser

15 europæiske kræftforeninger er gået sammen for at sikre kræftpatienter lige adgang til den nyeste og bedste medicin. Foreningerne har netop underskrevet en hensigtserklæring, og på næste møde, 23. februar, skal der etableres fem arbejdsgrupper, der skal arbejde med hver deres målsætning, fortæller en af drivkræfterne bag samarbejdet, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse, Jes Søgaard.


(Onkologisk Tidsskrift 09-02-2017)


Link til originalartiklen

09.02.2017

Region Midt er skridt foran i kræftopfølgningen

Mens det meste af den danske kræftverden venter på, at sygehusene, Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner får indgået en aftale om, hvordan opfølgningen af nogle kræftgrupper skal foregå i almen praksis, går prostatakræftpatienter allerede til kontrol hos deres egen læge i Region Midtjylland.


(Onkologisk Tidsskrift 09-02-2017)


Link til originalartiklen

08.02.2017

Overraskende mange HPV-vaccinerede vil få forstadier til kræft

En forsker fra Københavns Universitet har foretaget beregninger, som viser, at mange kvinder fortsat vil have celleforandringer på livmoderhalsen, selv om de har fået HPV–vaccination. Årsagen er, at kvinderne vil være smittet med nogle af de virustyper, vaccinen ikke beskytter mod. Beregningerne indgår i et videnskabeligt studie, og formålet er at undersøge, om HPV–vaccinerede kvinder bør blive screenet på en anden måde end dem, der ikke er beskyttet af en vaccine. Ikke alle celleforandringer giver kræft, og når man er vaccineret, er man beskyttet mod de to HPV–typer, som er mest kræftfremkaldende.


(videnskab.dk 08-02-2017)


Link til originalartiklen

07.02.2017

»Det er potentielt livsfarligt for patienter, hvis læger skal henvise færre«.

Det er bekymrende, at der på få år er sket en voldsom stigning i antallet af ambulante undersøgelser og kontroller på landets sygehuse. Men løsningen er ikke ukritisk at bede praktiserende læger om i højere grad at se tiden lidt an og henvise færre til undersøgelse, mener professor Frede Olsen, Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet: – Det er potentielt livsfarligt for patienterne, hvis de praktiserende læger får besked på at henvise færre, der har symptomer på kræft eller hjertesygdom, til videre undersøgelse på sygehusene. Vi skal passe på, at vi ikke kommer til at bede de praktiserende læger tage for stor en risiko på deres patienters vegne, siger han.


(Jyllands-Posten 07-02-2017)

07.02.2017

Flertal i Folketinget vil brodne kar i indsamlingsbranchen til livs

Det skal være slut med, at foreninger kan indsamle penge hos private virksomheder uden nogen form for kontrol med, om pengene havner i de rigtige lommer, og uden åbenhed om de ansvarlige i foreningerne. Det mener et flertal i Folketinget, og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er positiv over for partiernes krav om at ændre indsamlingsloven for at komme brodne kar til livs og forhindre, at borgere mister tilliden til indsamlinger generelt.


(Jyllands-Posten 06-02-2017)


Link til originalartiklen

06.02.2017

Antallet af ambulante undersøgelser på sygehusene er eksploderet

Danske patienter sendes i stor stil til unødvendige undersøgelser og kontroller på sygehusene, hvor lægerne i stærkt stigende grad spilder tid på at scanne, diagnosticere og kontrollere mennesker, som enten slet ikke fejler noget, eller som alligevel ikke skal behandles. Det går ud over de syge, som skubbes bag i køen, mener en gruppe overlæger og professorer fra Aalborg Universitetshospital. De henviser til, at antallet af ambulante undersøgelser og opfølgningskontroller på landets sygehuse er steget voldsomt de seneste seks år – uden der er sket et fald i antal indlagte patienter.


(Jyllands-Posten 05-02-2017)


Link til originalartiklen

06.02.2017

Bred politisk aftale om principper for brug af sundhedsdata

Alle Folketingets partier har indgået en politisk aftale om en række centrale principper for, hvordan sundhedsdata fremover på en sikker og moderne måde skal bruges til eksempelvis kvalitetssikring og forskning i nye behandlingsformer til gavn for patienterne.


(Sundheds- og Ældreministeriet 03-02-2017)


Link til pressemeddelelse

Resultater pr. side

Viser 1-20 af 173

1 2 3 4 5 6 7 8 9