Hvad er celleforandringer?

Celleforandringer bliver oftest opdaget ved de regelmæssige tjek for livmoderhalskræft, som kvinder mellem 23 og 64 år bliver tilbudt. Undersøgelsen foregår hos ens egen læge, der tager en celleprøve fra livmoderhalsen under en gynækologisk undersøgelse. Celleforandringer er ikke kræft, men kan være forstadier til kræft.

HPV er årsag til livmoderhalskræft 

Livmoderhalskræft skyldes Human papillomavirus (HPV), som er en seksuelt overført virus. De fleste seksuelt aktive vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet med HPV.

HPV er en fællesbetegnelse for de mere end 100 forskellige typer virus, der hver har et nummer. Mindst 13 HPV-typer kan medføre celleforandringer, der kan udvikle sig til forstadier og måske senere livmoderhalskræft.

HPV 16 og HPV 18 er tilsammen skyld i 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Celleforandringer er ikke kræft

Celleforandringer er ikke kræft, men mange kvinder bliver meget forskrækkede over at have celleforandringer, fordi de tror, de har fået kræft.

Celleforandringer kan være forstadier, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis de ikke bliver fjernet.

HPV smitter ved seksuel kontakt

HPV smitter ved seksuel kontakt og er en meget almindelig virusinfektion hos både kvinder og mænd.

I de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv, ligesom en forkølelse gør. Men hos en lille gruppe kvinder bliver infektionen kronisk, og de kvinder har en øget risiko for at få celleforandringer/forstadier, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

Rygning øger risikoen for, at en HPV-infektion bliver kronisk.

Det tager ofte mange år, fra en kvinde bliver smittet med HPV, til der udvikles forstadier og i nogle tilfælde senere livmoderhalskræft. Derfor kan det være svært at vide, hvornår og af hvem man er blevet smittet.

Mettes historie
Celleforandringer

Mette var smittet med HPV og havde celleforandringer på livmoderhalsen.

Læs hendes historie her:

Mettes historie

Celleforandringer i livmoderhalsen giver ikke symptomer

En HPV-infektion giver ikke symptomer, hverken hos kvinder eller mænd, så man kan godt være smittet uden at vide det.

Celleforandringer giver heller ikke symptomer. De kan kun opdages ved de regelmæssige tjek for livmoderhalskræft (screening) hos den praktiserende læge, hvor lægen foretager en gynækologisk undersøgelse og samtidig tager en celleprøve fra livmoderhalsen. Prøven bliver herefter undersøgt under mikroskop.

Der er to hovedtyper af celleforandringer: lette celleforandringer og celleforandringer.

Lette celleforandringer bliver kontrolleret

Hvis celleprøven viser lette celleforandringer, vil du som regel blive tilbudt en ny celleprøve 3 til 12 måneder senere. Det får du tilbudt igen efter yderligere 12 måneder.

Efter 2 negative celleprøver kan du vende tilbage til de regelmæssige tjek for celleforandringer (screeningsprogrammet).

Svære celleforandringer behandles med kegleoperation

Hvis celleprøven viser svære celleforandringer (carcinoma in situ), vil du få en kegleoperation. En kegleoperation er et forholdsvist lille indgreb, der foregår på hospitalet eller hos en gynækolog. Gynækologen fjerner et lille kegleformet stykke væv fra livmoderhalsen. Vævet bliver efterfølgende undersøgt i et mikroskop for at se, om alle unormale celler er fjernet.