Livmoderhalskræft skyldes HPV

Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, som rammer ca. 375 kvinder om året i Danmark. Heldigvis får de fleste kvinder konstateret sygdommen tidligt og har gode chancer for at blive helbredt.

Symptomer på livmoderhalskræft kan variere fra kvinde til kvinde. Symptomerne afhænger af, hvor udbredt sygdommen er.

De mest almindelige symptomer på livmoderhalskræft er blødning fra skeden, blødning i forbindelse med samleje eller pletblødninger ved fysisk aktivitet.

Andre symptomer kan være udflåd fra skeden, der er brunligt, blodigt eller ildelugtende. Ved blødning imellem menstruationerne er det også vigtigt at søge læge.

Smerter forekommer især, hvis kræften har bredt sig uden for livmoderhalsen til nerverne på bækkenvæggen, blæren eller tarmen.

Hvordan behandles livmoderhalskræft?
Behandlingen af livmoderhalskræft varierer fra kvinde til kvinde og afhænger af, hvilket stadium sygdommen er på, når den bliver opdaget.

Hvad er årsagen til livmoderhalskræft?
Hovedårsagen til livmoderhalskræft er virussen human papillomavirus (HPV). HPV er en fællesbetegnelse for mere end 100 forskellige typer virus.

Nogle få af dem kan give celleforandringer, der kan udvikle sig til kræft.

HPV er en meget almindelig virus, som smitter ved seksuel kontakt. Langt de fleste seksuelt aktive vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet.

Som regel vil kroppen selv helbrede en HPV-infektion, ligesom den klarer en forkølelse. Men hos en lille gruppe kvinder forsvinder infektionen ikke igen, og det øger deres risiko for at få livmoderhalskræft.

HPV-infektionen i sig selv er ikke nok til at forårsage forstadier til sygdommen. Der skal andre faktorer til.

Forskerne har endnu ikke det fulde overblik over hvilke faktorer, men man ved, at rygning spiller en rolle.

 

Livmoderhalskræft

Læs mere om livmoderhalskræft her.