Velkommen til 10-kampen

Er du ikke allerede tilmeldt 10-kampen, så gør det nu

Der skal ikke så meget til for at leve sundere og nedsætte risikoen for at få kræft. I Kræftens Bekæmpelses 10-kampen kan du opleve hvor lidt. 10-kampen er otte sjove, spændende og sunde uger med nye udfordringer hver uge.

Lene og Micki får i år selskab af en masse eksperter i sundhed og kost, når de guider dig igennem de 10 sjove udfordinger. Vi er mere end 50.000 danskere med i årets 10-kampen, men det er aldrig for sent at komme i gang med at forebygge din risiko for kræft, så du kan stadig nå at tilmelde dig!

Sådan fungerer 10-kampen

Her får du overblikket over, hvad du kan forvente i de 8 uger, du deltager i 10-kampen

10-kampen starter den 31. januar 2020 og løber 8 uger frem – men tilmelder du dig senere end den 31. januar, kan du sagtens være med i forløbet. Hvis nogen, du kender, får lyst til at være med, efter du har tilmeldt dig, er det derfor heller ikke for sent for dem at hoppe med på vognen.

Det kan du forvente

  • Hver fredag modtager du en e-mail med ugens udfordring
  • I løbet af ugen vil du også modtage tips, tricks, facts og motivation
  • Er du med i 10-kampen deltager du automatisk i lodtrækningen om et gavekort til Club La Santa på 25.000 kr.
  • Det bliver sjovt!

Du kan altid framelde dig vores e-mails og stoppe din deltagelse i 10-kampen. Det gøres i bunden af vores e-mails

Har du også svært ved at bryde de dårlige vaner?

Vi kender det alle. De dårlige vaner, vi gerne vil af med. Måske ryger du, motionerer for lidt, indtager for meget sukker, eller noget helt andet. Hjerneforsker Jon Wegener fortæller dig om hjernen og hvordan du arbejder med at ændre dine dårlige vaner.

10-kampen - sammen om et længere liv

Skønne Lene Beier og Micki Cheng er dine guides hele vejen og får i år selskab af flere fagfolk inden for kost og sundhed bl.a. Suzy Wengel, Louisa Lorang og Anne Hjernøe.

Der er intet at tabe – men meget at vinde. Uanset om du vinder en af vores præmier eller ej, så er du faktisk en vinder. For med dit ja til at deltage i 10-kampen, vinder du en sundere livsstil, mere energi og ikke mindst en mindre risiko for at udvikle kræft. Det er en gevinst i sig selv. En ubetalelig gevinst.

4 grunde til at deltage

  1. Du gør noget godt for dig selv, der er let og overskueligt
  2. Du får mulighed for at vinde et rejsegavekort til Club La Santa værdi 25.000 kr.
  3. Du får prøvet dig selv af med 10 sjove udfordringer 
  4. Du får konkrete tips og råd til små livsstilsændringer, der forebygger risikoen for kræft

    Det kræver kun en lille indsats at leve sundere og længere, så du reducerer din egen risiko for at få kræft. Vi håber, du har lyst til være med.

Støt via SMS og MobilePay

Du kan også støtte forskning i Kost, kræft og helbred via SMS og MobilePay.

SMS:

Send FREMTID til 1422. Så støtter du med 100 kr. plus alm. sms-takst.

MobilePay:

Valgfrit beløb til 47 42 70 (10-kampen)

Køb dit 10-kampen gear

Du kan ikke blot være med i 10-kampen, blive sundere og forebygge kræft - du kan også blære dig med det! Køb dit flotte 10-kampen gear her, og lad verden vide, at du støtter en fremtid uden kræft.

Jeg fik et chok, da jeg hørte, at vi rent faktisk kan forebygge 4 ud af 10 kræfttilfælde ved at ændre lidt på vores daglige vaner og rutiner. Det skal vi da gøre noget ved - sammen.

Lene Beier, ambassadør for 10-kampen

10-kampen er baseret på forskning

Verdens største befolkningsundersøgelse, Kost, kræft og helbred, blev startet i 1993 af Kræftens Bekæmpelse. Formålet var at forstå sammenhængen mellem vores mad og kræftsygdom. For det stod klart, at et betydeligt antal kræfttilfælde måtte kunne forebygges via kost og livsstil.

Med projektet er vi blevet klogere. Klogere på årsagerne til kræft i Danmark. Kost, kræft og helbred har været en gave fra den danske befolkning til forskningen. Det er viden derfra, vi deler med dig i 10-kampen. Så vi sammen kan forebygge kræft.

Støt Kost, kræft og helbred

Kræftens Bekæmpelses mål er, at vi skal kunne leve med kræft, ikke dø af det. Selvom vi ikke er i mål, er der grund til optimisme. Vi er på vej. Vi er faktisk nået langt. Men vi kan blive endnu bedre. 

"Forskning er et langt sejt træk, hvor det gælder om at holde næsen i sporet og ikke give op på vejen. Det er en kamp, som vi skal vinde" siger professor Anne Tjønneland.

Vi vil vinde. Men vi har brug for din hjælp. Uden økonomisk støtte fra danskere som dig, kan vi ikke fortsætte arbejdet mod målet.

'Små ændringer i livsstilen, som kost- og motionsvaner, kommer langsomt. Det er derfor en god idé at starte med ét tiltag ad gangen, så man ikke føler, at man skal ændre alt for mange vaner på én gang. Derfor synes jeg, at 10-kampen giver mening. Det håber jeg også, du synes?'

Anne Tjønneland, Professor

Hvorfor får man kræft?

En gang i mellem opstår der, helt tilfældigt, fejl, når vores DNA kopieres i forbindelse med, at vores celler deler sig. En sådan DNA-fejl kaldes en mutation. Det, vi forstår ved kræft, er resultatet af en kædereaktion; først en mutation i en enkelt celle, som deler sig til flere celler med samme fejl, derefter en ny mutation i en af disse celler osv. - en lang af række mutationer. 

Som udgangspunkt opstår disse DNA-fejl tilfældigt, og man kan derfor grundlæggende betragte det at få kræft som sort uheld. 

Men hvordan kan vi så tale om at forebygge kræft i 10-kampen? 

Det skyldes, at vores livsstil har en indflydelse på, hvor meget vores celler deler sig og på, om der opstår fejl under celledelingerne. Hvis man f.eks. forestiller sig indersiden af en lunge, så vil udsættelse for tobaksrøg mange gange dagligt betyde, at lungevævet konstant har brug for at blive fornyet – det kræver en masse celledelinger, og jo flere gange cellerne deler sig, jo større er risikoen for, at der sker en fejl. Derudover indeholder tobaksrøgen stoffer som binder sig til DNA’et og derved øger risikoen for, at der opstår fejl i den enkelte celledeling. På samme måde påvirker andre ting som overvægt, alkohol og kost risikoen for, at der opstår fejl i celledelingerne. 

Men uanset hvor sundt man lever, kan man aldrig gardere sig fuldstændigt mod, at uheldet sker. Vores celler deler sig under alle omstændigheder og der kan ske fejl. Der også er mennesker der er heldige at gå igennem livet uden at udvikle kræft, selvom de lever meget usundt – de er bare heldige. 

Et meget godt billede på det her med sandsynligheder er en slags omvendt lotto. Man kan godt opleve at få 7 rigtige, hvis man spiller lotto én gang i sit liv. Men chancen er altså meget større, hvis man køber 100 lottokuponer hver eneste uge. Så hvis man f.eks. vælger at ryge, har man lagt rigtigt mange lodder i puljen og har derved øget sin risiko for at blive ramt af ”sort uheld”. 

Anja Olsen
Seniorforsker Kost, kræft og helbred

Vi hjælper dig i mål

Vores forskere, der forsker i forebyggelse af kræft, har gennem deres forskning identificeret en række faktorer, der kan være med til at mindske antallet af kræfttilfælde.

Vores forebyggelseschef giver råd og vejledning til hvilke udfordringer, der kan være med til at forebygge kræft.

Vores huskok er manden bag gode opskrifter, som gør det nemt og sjovt at følge vores kostråd.

Støt forskning i forebyggelse Gør en forskel