4 ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges med en sundere livsstil. Med Kræftens Bekæmpelses 10-kampen kan du opleve at der ikke skal så meget til for at leve sundere og nedsætte risikoen for at få kræft. 10-kampen er ti forebyggelsesråd på otte uger med sjove udfordringer, sunde alternativer og gode tips. Alt sammen for at hjælpe dig med at få nye sunde vaner. 

Vi er i fuld gang med forberedelserne til 10-kampen 2021. Du kan sagtens tilmelde dig allerede nu. Så skal vi nok holde dig opdateret. Det eneste det kræver, er at du har en e-mailadresse – og du er klar på en udfordring. Du kan altid framelde dig vores e-mails og stoppe din deltagelse i 10-kampen. Det gøres i bunden af vores e-mails.

'Små ændringer i livsstilen, som kost- og motionsvaner, kommer langsomt. Det er derfor en god idé at starte med ét tiltag ad gangen, så man ikke føler, at man skal ændre alt for mange vaner på én gang. Derfor synes jeg, at 10-kampen giver mening. Det håber jeg også, du synes?'

Anne Tjønneland, Professor

Sådan fungerer 10-kampen

Her får du overblikket over, hvad du kan forvente i de 8 uger, du deltager i 10-kampen

Vi er i fuld gang med forberedelserne til 10-kampen 2021. 

Det kan du forvente

 • Hver fredag modtager du en e-mail med ugens udfordring
 • I løbet af ugen vil du også modtage tips, tricks, facts og motivation
 • Det bliver sjovt!

Du kan altid framelde dig vores e-mails og stoppe din deltagelse i 10-kampen. Det gøres i bunden af vores e-mails.

Har du også svært ved at bryde de dårlige vaner?

Vi kender det alle. De dårlige vaner, vi gerne vil af med. Måske ryger du, motionerer for lidt, indtager for meget sukker, eller noget helt andet. Hjerneforsker Jon Wegener fortæller dig om hjernen og hvordan du arbejder med at ændre dine dårlige vaner.

Nyt fra forskningen om Kost, kræft og helbred

 • Alle danskere inviteres nu til at være med i den store sundhedsudfordring ’10-kampen,’ som Kræftens Bekæmpelse står bag. Spørger man deltagerne fra sidste år, svarer syv af ti, at de har nemmere ved at ændre dårlige vaner sammen med andre. Og netop 10-kampen giver det vigtige fællesskab, siger ekspert.

 • De mennesker, der har det højeste indtag af både yoghurt og kostfibre i en ny undersøgelse, har den laveste risiko for lungekræft. Årsagen skal formentlig findes i fødevarernes gode virkning på bakteriesammensætningen i tarmen, mener forskerne bag studiet, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift JAMA Oncology.

 • Fornøj dig i frugt og gnask løs i grønt. Frugt og grønt er nemlig rige på de såkaldte flavonoider, der kan mindske risikoen for at dø af hjertekarsygdom og kræft med op til 30 pct. Det viser international forskning fra blandt andre Kræftens Bekæmpelse, som netop er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

 • Sidste år lancerede Kræftens Bekæmpelse 10-kampen, der er en 10-ugers mailudfordring for en sundere livsstil, som kan hjælpe med at forebygge kræft. 75.000 danskere deltog i 2018 og har siden taget de gode vaner til sig. En undersøgelse blandt et udsnit af sidste års deltagere viser, at de 10 uger blev til en varig livsstilsændring for mange. 59 pct. af deltagerne spiser mindre forarbejdet kød - og det er godt. Det er nemlig én af de ting, der kan forebygge kræft. For Dorthe Odder Jensen fra Sommersted satte 10-kampen også gang i en livsstilsændring, der kunne mærkes.

 • Sidste år lancerede Kræftens Bekæmpelse 10-kampen, der er en 10-ugers mailudfordring for en sundere livsstil, som kan hjælpe med at forebygge kræft. 75.000 danskere deltog i 2018 og mange har siden taget de gode vaner til sig. En undersøgelse blandt et udsnit af sidste års deltagere viser, at de 10 uger blev til en varig livsstilsændring for mange. 59 pct. af deltagerne spiser mindre forarbejdet kød - og det er godt. Det er nemlig én af de ting, der kan forebygge kræft.

 • 42.000 danskere har gennem tre år deltaget i Kræftens Bekæmpelses befolkningsundersøgelse Kost, kræft og helbred – Næste generationer. Resultatet er en kæmpe biobank, som er en guldgrube af viden om, hvorfor vi får kræft.

 • Tirsdag fyldte professor Anne Tjønneland, overlæge ved Kræftens Bekæmpelse og leder af enheden for Kost, Gener og Miljø ved Center for Kræftforskning, 60 år. Hun står bag arbejde, der har givet banebrydende viden om, hvorfor vi får kræft, og som har sat aftryk i både forskningsverdenen og danskernes livsstil.

Vis alle nyheder

10-kampen 2020 - sammen om et længere liv

I 10-kampen 2020 er skønne Lene Beier og Micki Cheng dine guides hele vejen og får i år selskab af flere fagfolk inden for kost og sundhed bl.a. Suzy Wengel, Louisa Lorang og Anne Hjernøe.

Der er intet at tabe – men meget at vinde. Uanset om du vinder en af vores præmier eller ej, så er du faktisk en vinder. For med dit ja til at deltage i 10-kampen, vinder du en sundere livsstil, mere energi og ikke mindst en mindre risiko for at udvikle kræft. Det er en gevinst i sig selv. En ubetalelig gevinst.

3 grunde til at deltage

 1. Du gør noget godt for dig selv, der er let og overskueligt
 2. Du får prøvet dig selv af med 10 sjove udfordringer 
 3. Du får konkrete tips og råd til små livsstilsændringer, der forebygger risikoen for kræft

  Det kræver kun en lille indsats at leve sundere og længere, så du reducerer din egen risiko for at få kræft. Vi håber, du har lyst til være med.

Støt via SMS og MobilePay

Du kan også støtte forskning i Kost, kræft og helbred via SMS og MobilePay.

SMS:

Send FREMTID til 1422. Så støtter du med 100 kr. plus alm. sms-takst.

MobilePay:

Valgfrit beløb til 47 42 70 (10-kampen)

Køb dit 10-kampen gear

Du kan ikke blot være med i 10-kampen, blive sundere og forebygge kræft - du kan også blære dig med det! Køb dit flotte 10-kampen gear her, og lad verden vide, at du støtter en fremtid uden kræft.

Jeg fik et chok, da jeg hørte, at vi rent faktisk kan forebygge 4 ud af 10 kræfttilfælde ved at ændre lidt på vores daglige vaner og rutiner. Det skal vi da gøre noget ved - sammen.

Lene Beier, ambassadør for 10-kampen

10-kampen er baseret på forskning

Verdens største befolkningsundersøgelse, Kost, kræft og helbred, blev startet i 1993 af Kræftens Bekæmpelse. Formålet var at forstå sammenhængen mellem vores mad og kræftsygdom. For det stod klart, at et betydeligt antal kræfttilfælde måtte kunne forebygges via kost og livsstil.

Med projektet er vi blevet klogere. Klogere på årsagerne til kræft i Danmark. Kost, kræft og helbred har været en gave fra den danske befolkning til forskningen. Det er viden derfra, vi deler med dig i 10-kampen. Så vi sammen kan forebygge kræft.

Støt Kost, kræft og helbred

Kræftens Bekæmpelses mål er, at vi skal kunne leve med kræft, ikke dø af det. Selvom vi ikke er i mål, er der grund til optimisme. Vi er på vej. Vi er faktisk nået langt. Men vi kan blive endnu bedre. 

"Forskning er et langt sejt træk, hvor det gælder om at holde næsen i sporet og ikke give op på vejen. Det er en kamp, som vi skal vinde" siger professor Anne Tjønneland.

Vi vil vinde. Men vi har brug for din hjælp. Uden økonomisk støtte fra danskere som dig, kan vi ikke fortsætte arbejdet mod målet.

Hvorfor får man kræft?

En gang i mellem opstår der, helt tilfældigt, fejl, når vores DNA kopieres i forbindelse med, at vores celler deler sig. En sådan DNA-fejl kaldes en mutation. Det, vi forstår ved kræft, er resultatet af en kædereaktion; først en mutation i en enkelt celle, som deler sig til flere celler med samme fejl, derefter en ny mutation i en af disse celler osv. - en lang af række mutationer. 

Som udgangspunkt opstår disse DNA-fejl tilfældigt, og man kan derfor grundlæggende betragte det at få kræft som sort uheld. 

Men hvordan kan vi så tale om at forebygge kræft i 10-kampen? 

Det skyldes, at vores livsstil har en indflydelse på, hvor meget vores celler deler sig og på, om der opstår fejl under celledelingerne. Hvis man f.eks. forestiller sig indersiden af en lunge, så vil udsættelse for tobaksrøg mange gange dagligt betyde, at lungevævet konstant har brug for at blive fornyet – det kræver en masse celledelinger, og jo flere gange cellerne deler sig, jo større er risikoen for, at der sker en fejl. Derudover indeholder tobaksrøgen stoffer som binder sig til DNA’et og derved øger risikoen for, at der opstår fejl i den enkelte celledeling. På samme måde påvirker andre ting som overvægt, alkohol og kost risikoen for, at der opstår fejl i celledelingerne. 

Men uanset hvor sundt man lever, kan man aldrig gardere sig fuldstændigt mod, at uheldet sker. Vores celler deler sig under alle omstændigheder og der kan ske fejl. Der også er mennesker der er heldige at gå igennem livet uden at udvikle kræft, selvom de lever meget usundt – de er bare heldige. 

Et meget godt billede på det her med sandsynligheder er en slags omvendt lotto. Man kan godt opleve at få 7 rigtige, hvis man spiller lotto én gang i sit liv. Men chancen er altså meget større, hvis man køber 100 lottokuponer hver eneste uge. Så hvis man f.eks. vælger at ryge, har man lagt rigtigt mange lodder i puljen og har derved øget sin risiko for at blive ramt af ”sort uheld”. 

Anja Olsen
Seniorforsker Kost, kræft og helbred

Støt forskning i forebyggelse Gør en forskel