27-03-2019

Mailen fik mig til at stoppe med at ryge: ”Jeg er ikke længere en slave af min afhængighed”

Sidste år lancerede Kræftens Bekæmpelse 10-kampen, der er en 10-ugers mailudfordring for en sundere livsstil, som kan hjælpe med at forebygge kræft. 75.000 danskere deltog i 2018 og har siden taget de gode vaner til sig. En undersøgelse blandt et udsnit af sidste års deltagere viser, at de 10 uger blev til en varig livsstilsændring for mange. 59 pct. af deltagerne spiser mindre forarbejdet kød - og det er godt. Det er nemlig én af de ting, der kan forebygge kræft. For Dorthe Odder Jensen fra Sommersted satte 10-kampen også gang i en livsstilsændring, der kunne mærkes.

10-kampen fra Kræftens Bekæmpelse virker:

Fire ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges ved at lave små, men gode livsstilsændringer i hverdagen. Ved at spise mere fuldkorn, frugt og grøntsager, undgå forarbejdet kød, undgå sol og solarium, begrænse sit alkoholindtag og sørge for at motionere en halv time hver dag, kan man nedsætte sin risiko for kræft. Herudover er rygning fortsat en væsentlig risikofaktor, som er skyld i flest kræfttilfælde.

Men det er ikke nemt at ændre vores vaner i en travl hverdag – og derfor lancerede Kræftens Bekæmpelse sidste år 10-kampen: En 10 ugers mailudfordring, der skal give inspiration og hjælp til at få de gode, sunde vaner ind i hverdagen. 75.000 danskere deltog sidste år, og én af dem er 51-årige Dorthe Odder Jensen fra Sommersted, som stoppede med at ryge takket være 10-kampen og app’en e-kvit:

- Jeg havde lovet mine børn, at jeg skulle kvitte smøgerne 9. januar. Men et dødsfald i familien gjorde, at jeg måtte udsætte det. Jeg var ikke klar til at slippe mine smøger. Da jeg meldte mig ind i 10-kampen i 2018, besluttede jeg mig for at smide smøgerne, hvis en af udfordringerne omhandlede rygning. I april kom der så en mail, der blev min redning. Mandag den 9. april tjekkede mailen ind med en udfordring om at droppe cigaretterne. Den 21. april røg jeg min sidste smøg, og har ikke rørt en cigaret siden.

Dorthes børn er ikke de eneste, der har opfordret én af deres kære til at stoppe med at ryge. Halvdelen af deltagerne fra forrige år, fortæller, at de har opfordret én eller flere, som de kender, til at stoppe med at ryge efter de deltog i 10-kampen.

Sidste års deltagere har taget de gode vaner fra 10-kampen til sig:

  • 59 pct. spiser mindre forarbejdet kød
  • 28 pct. spiser mere fuldkorn
  • 32 pct. spiser mere frugt og grønt
  • 31 pct. bevæger sig mere i arbejdstiden
  • 48 pct. bevæger sig mere i fritiden
  • 33 pct. dyrker mere motion i fritiden
  • 27 pct. tjekker sin hud for mistænkelige modermærker én gang om måneden

Den 4. marts startede Kræftens Bekæmpelses 10-kampen igen med henblik på at hjælpe endnu flere danskere til en sundere livsstil. Og Dorthe Odder Jensen fra Sommersted er med igen, men denne gang er det ikke smøgerne, der skal kvittes – det er gåturene, motion i hverdagen og sundere kostvaner, der skal være i fokus:

- Jeg har allerede tilmeldt mig 10-kampen. Denne gang er min største motivation at få mere bevægelse og motion i hverdagen og få inspiration til en sundere kost. Når man stopper med at ryge, skal der være en erstatning for smøgen. Indtil videre har det mest været i form af kage eller andet lækkert og spiseligt. Rygestoppet har sat sine spor på vægten, og derfor vil jeg gerne have styr på motionen. 10-kampen er en god måde at få nye vaner på i fællesskab med andre.

Det er ikke nemt at kvitte smøgerne, når man har været ryger i mange år. Det havde Dorthe også erfaret flere gange.

App’en e-kvit er udviklet i et samarbejde mellem Danmarks Apotekerforening, Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune. Dorthe lærte app’en at kende, da hun modtog mailen fra 10-kampen, der blev hendes redning:

- Det gik rigtig godt i starten, men der kommer selvfølgelig dage som kunne være bedre, hvor man føler, at man er ved at falde i. App’en motiverede mig rigtig meget, selvom det har været en benhård proces. Det, som app’en kan, er, at man får gode råd og kan dele erfaringer med andre i et rygestopforløb. Det bedste er dog, at man får en oversigt, hvor man kan følge med i, hvor mange penge, man har sparet. Jeg har, her et år efter, derfor belønnet mig selv med en gave for de penge, som jeg har sparet.

Dorthe mener, at det er vigtigt, at der i et rygestopforløb skal være nogle belønninger. Det vigtigste for hende er dog glæden i hendes børns øjne, og at hun ikke længere er slave af sin afhængighed:

- Jeg husker gange, hvor jeg ikke har kunnet koncentrere mig til møder, fordi jeg fokuserede så meget på, hvornår jeg kunne få en smøg. Den følelse har jeg ikke længere, og det er en kæmpe befrielse. Jeg var hele tiden i en form for planlægning omkring den næste smøg – alt det er væk, og jeg er ikke længere slave af min afhængighed. Det vigtigste er dog i mine børns øjne. De var så glade, fordi jeg kvittede smøgerne. De havde længe opfordret mig til at stoppe og sagde: Mor, vi vil så gerne beholde dig længere. De havde forståeligt nok angst for, at jeg også vil blive syg, da deres far har været igennem et kræftforløb.

Læs mere om e-kvit

Af Senem Aydinoglu Sidst ændret 27.03.2019