Tjek din hud for modermærker

Vi danskere elsker solen. Også så meget, at vi kan glemme at søge skygge og beskytte os med dækkende tøj og solcreme, så bliver vi solskoldede og forbrændte. Det går hurtigt over – men din hud husker alle de gange, du har fået for meget sol. 

I Danmark konstateres der hvert år ca. 2.250 nye tilfælde af modermærkekræft - men alligevel tjekker kun 4 ud af 10 deres hud for tegn på kræft.

Nu er det Lenes tur til at få tjekket sin hud

Lene har tjekket sig selv, Anders og ungerne. Og som hun siger: ”Det er noget vi kommer til at holde rigtig meget øje med fremover”. Solvanerne har heldigvis ændret sig, fra da Lene lå og ”grillede” i solen – og det er godt, for det er så vigtigt at huske solcremen, og passe på vores hud.

Se Lene få udfordring 7

Se Lenes reaktion på ugens udfordring. Lene går ikke i solarium eller ligger i flere timer på en liggestol og steger, som hun gjorde i gamle dage. Men hun solbader selvfølgelig stadig. For Lene elsker også solen, lige som alle os andre.

Lene giver sin mand et modermærketjek på ryggen

Så er vi nået til onsdag i udfordring 7, hvor vi har fokus på, at vi får tjekket vores hud. Lenes mand har mange modermærker på ryggen, så Lene tjekker ham efter for mistænksomme modermærker... og flyvske hårvækster.

Modermærkekræft

Forekomsten af modermærkekræft har været markant stigende de seneste 30 år. I Danmark ligger vi i top 5 på listen af verdens højeste forekomster af modermærkekræft.

Modermærkekræft rammer både unge og gamle, mænd og kvinder. Faktisk er modermærkekræft den hyppigste kræftform blandt unge 15-34 årige. Budskabet, om at tjekke huden for modermærker, er derfor relevant for alle.

Sådan tjekker du dig selv

Spejl-metoden

Stil dig foran et stort spejl evt. med et lille spejl i hånden. Derefter går du systematisk frem. Oppefra og ned. Forfra og bagfra.  Husk også at tjekke de områder, der normalt er dækket af tøj – f.eks. under din bh. Brug det lille spejl som bak-spejl. Det kan hjælpe dig med at tjekke de områder, der er svære at se.

Hårbund, negle og fodsåler

Modermærker kan skjule sig alle steder på kroppen, og derfor er nogle af dem svære at tjekke. Det er en god ide at få et familiemedlem eller en ven til at hjælpe dig med at tjekke de svære områder - f.eks. din hårbund.

Tag billeder

Tag billeder af dig selv og nærbilleder af modermærker, der er uregelmæssige eller bredere end seks mm. Læg en lineal ved siden af modermærket, så billedet viser, hvor stort det er. Gem billederne til næste gang, du skal tjekke din hud.

Videoguide til at blive tjekket

Hudlæger anbefaler at du tjekker din hud regelmæssigt, fx hver tredje eller sjette måned.

Mænd og modermærkekræft

Selvom lidt flere kvinder end mænd får konstateret modermærkekræft, så bliver flere kvinder helbredt. Det skyldes blandt andet, at mænd er mindre opmærksomme på deres krop- herunder modermærker – og derfor går for sent til lægen. Derfor har tjek din hud kampagnen netop lanceret en ny side for mænd. Her kan du få grundtræning i, hvordan du tjekker din hud og se en ny film henvendt til mænd.

Se filmen hvordan du grundtjekker din hud.

Fakta om modermærker

Et modermærke kan karakteriseres som en plet på huden, der indeholder varierede mængder af hudens brune farvestof (melamin), der er dannet af overhudens pigmentceller. Modermærker kommer med alderen, og som voksen har man i gennemsnit ca. 25 modermærker. Nogle mennesker er dog mere udsat for at udvikle modermærker – og dermed modermærkekræft end andre. Har du en eller flere af nedenstående karakteristika, skal du være ekstra påpasselig:

 • Lys hud, der ikke så let får farve af solen
 • Fregner
 • Blondt eller rødt hår
 • Blå øjne
 • Over 100 modermærker

Få mere viden om modermærker

Du skal holde øje med modermærkernes 5 faresignaler

Brug huskereglen ABCDE, når du skal tjekke din hud.

A - Asymmetri
B - Border (kant)
C - Colour (farve)
D - Diameter
E - Evolving (udvikling)

Du skal kontakte lægen, hvis du har eller får modermærker, der ændrer form, farve eller størrelse.

Download oversigten over modermærkers '5 forandringer'

Vidste du at...

De fleste ondartede modermærker opstår som nye, men det er ikke dem alle. Det er sjældent, at man får nye modermærker efter 40 års alderen, så det er ekstra vigtigt at holde øje med nye modermærker, når man er over 40 år.

Lone Skov, formand for Dansk Dermatologisk Selskab.

Gode råd til at forebygge modermærkekræft

Op mod 90 pct. af alle modermærkekræfttilfælde kan forebygges ved at følge vores simple forebyggelsesråd:

 • I Skandinavien har mange sart hud. Test din hudtype, og få vejledning der passer til dig.
 • Skru ned for solen fra kl. 12-15, hvor UV-indekset er højt.  Du skal beskytte dig, når uv-indekset er over 3. 
 • Download vores gratis app ’UV-INDEKS’, så du kan se dagens uv-indeks og få tips til beskyttelse
 • Brug solhat med bred skygge og langærmet T-shirt, hvis du ikke kan være i skyggen 12-15
 • Brug solcreme med min. faktor 15 i Danmark og min. faktor 30 i udlandet, hvor uv-indekset er højere
 • Brug rigeligt solcreme: 1 håndfuld til 1 krop – og husk at påføre solcreme gerne flere gange dagligt.
 • Husk, at solens stråler reflekteres ved f.eks. vand og sand. Her skal du være ekstra opmærksom på solbeskyttelse.

Hvor meget ved du om modermærker og modermærkekræft?

Det kan være svært at finde ud af, hvad der er sandt og falsk i forhold til modermærkekræft. Test din viden i 6 klassiske myter om modermærkekræft, for måske kan du blive endnu mere oplyst. Der er mange falske myter derude, og det gælder om at være oplyst.

Bliv klogere på modermærkekræft – hvordan behandles det?

Overlæge dr. med. Lisbet Rosenkrantz Hölmich fortæller om modermærkekræft og udviklingen i forekomsten af kræftformen.

Modermærkekræft kan opstå mange steder på kroppen, og Lisbet guider dig igennem et forløb, hvis du har et modermærke med et af de 5 faresignaler.

De farlige UV stråler fra solen

Solens og solariets ultraviolette stråling kan give kræft hos mennesker. Det gælder især kræft i huden, men også kræft i læberne og øjnene kan skyldes stråling fra sol og solarium. Kræft i huden kan både være ”almindelig” hudkræft og modermærkekræft. I denne artikel kan du læse om forskellen på de to kræftformer. Du kan også læse om, hvordan man behandler dem, og hvor farlige de er.

Bliv klogere på danskernes solvaner

Kræftens Bekæmpelse har kortlagt 5.030 danskers solvaner i deres ferie i 2016 i aldersgruppen 15-70 år.

Undersøgelsen viser, at størstedelen af danskerne angiver at være ude så lang tid i deres ferie, at de uden beskyttelse vil blive skoldet.

Rapporten omhandler også danskernes manglende evne til at undersøge deres egen hud. Læs rapporten her, og se hvordan du klarer dig i forhold til gennemsnittet.

Opskrift:

Knækbrød med frø og kerner

Knækbrød er en lækker snack, som kan nydes hele dagen. Måske kunne du lave det til en vane at nyde et stykke knækbrød eller frugt, når solen er farligst fra 12-15?

Ekspert Anne Tjønneland forklarer dig, hvorfor det er så vigtigt at tjekke sin hud

Din 10-kamps ekspert Anne Tjønneland forklarer dig, hvorfor du hver 3. måned bør tjekke din hud for forandringer. Modermærkekræft er en af de sygdomme man relativt let kan fange, hvis man opdager det i tide. Hør mere her.

Hovedpræmie

Rejsegavekort på 30.000 kr. til Club La Santa på Lanzarote.

Ugepræmie

Vind 6 måneders online medlemskab & en startpakke til træningsuniverset Fit.nu.

Tidligere udfordringer