En løsning med flere vindere

I september 2019 bestemte ægteparret, Karin og Henrik Thrane, sig for at ændre det testamente, de sammen havde oprettet 10 år forinden. Som årene var gået, var det blevet vigtigere for dem, at familiens unge generation blev tilgodeset. Hos deres advokat fandt de en løsning, som gjorde det muligt at sikre familien lidt mere i arv, samtidig med, at de også kunne give en gave til kræftsagen.

Af Camilla Rich

Karin og Henrik

Henrik og Karin gik på pension i henholdsvis 2014 og 2017. I en alder af 66 og 68 år nyder de nu deres otium. Og det er ikke så lidt, de får presset ind i deres kalendere.

 - Vi har renoveret vores gamle hus. Indtil sidste sommer havde vi vores dejlige sejlbåd, som vi holdt ved lige og brugte en del. Vi læser tre aviser hver dag, og nyder begge at læse. Jeg går til klaverundervisning. Henrik brygger sin egen øl og er med i et motionsfælleskab for mænd i Helsingør Kommune. Og så er vi gode til at få gået nogle lange ture.

God tid til familien
Karin og Henrik har ikke selv børn, men Karins niece, Anne Sofie, er blevet deres ”reserve-datter”. Da Anne Sofie og hendes mand blev forældre til en dejlig lille pige i 2019, var det rigtig rart at have tiden og muligheden for at hjælpe dem, i en tid med store omvæltninger.

Et kæmpe overskud til andre mennesker
Det er ikke kun den nærmeste familie, som nyder godt af Karin og Henriks overskud. Som tidligere praktiserende læge har Karin gennem en årrække fx hjulpet en ung lægestuderende med at læse til eksaminer, da han manglede en læsegruppe. Under corona-krisen er det Karins 89-årige klaverlærerinde, der får en hjælpende hånd med diverse praktiske gøremål og derudover hjælper og støtter Karin en kvinde, der er i gang med et kræftbehandlingsforløb og har brug for hjælp til at finde hoved og hale i al informationen. Hun tager derfor med til fx samtaler med lægerne og undersøger muligheder for diverse hjælpemidler etc.

Dette overskud til omverden og andre mennesker er også noget der går igen i Karin og Henriks testamente.

Næste generation skulle sikres
Karin og Henrik bestemte sig oprindeligt for at oprette et testamente i 2010, da de ikke har nogle såkaldte livsarvinger, som fx børn og børnebørn. Henrik har en søster, som bor i USA med hendes børn. Og Karin har sin storebror og hans datter, Anne Sofie. Derfor var det rart at få kortlagt, hvordan de to grene af familien skulle arve parret. Og som årene gik, fik Karin og Henrik mere lyst til at sikre næste generation.

 - Der var jo ingen grund til, at vores søskende skulle betale arveafgift, hvis de arvede os, for så at deres børn, nogle år senere, skulle betale samme afgift for at arve deres forældre. På den måde ville vi sikre os, at det var de unge mennesker, der arvede os direkte og ville få størst mulig glæde af arven.

Karin og Henrik tog fat i den advokat, som havde hjulpet dem med deres første testamente. Til mødet nævnte advokaten, at der var en mulighed for at sikre deres arvinger lidt mere arv, og at hun havde regnet på tingene. Muligheden, som de blev præsenteret for, hed ’30 procent-løsningen’. En løsning, hvor man ved at tildele velgørende organisationer 30 procent af ens formue, kan få organisationen til at betale arveafgift for de øvrige arvinger. Løsningen er især relevant, når det fx er niecer, nevøer eller venner, der skal arve, da de skal betale en yderligere afgift på eventuel arv.

En løsning med flere vindere

En løsning med mange vindere
- For os at se, var det en løsning, der havde mange vindere. Og vores advokat havde gjort det meget håndgribeligt for os, så vi kunne se, hvad vores arvinger kunne få, og hvad en velgørende organisation kunne få.

Karin og Henrik gik efter mødet hjem for lige at tænke over tingene. Ikke så meget om, hvorvidt det var denne form for testamente, som de gerne ville tegne – men hvilken velgørende organisation, som de gerne ville inkludere i testamentet.

 - Vi kom hjem fra advokaten, fik en bid mad og så besluttede vi os for Kræftens Bekæmpelse. Det var primært qua min tid som praktiserende læge, hvor jeg har mødt mange kræftpatienter gennem tiden. Men som familie har vi også haft sygdommen inde på livet mange gange. Både min mor og far døde af kræft ligesom flere af mine kusiner og fætre. Og Anne Sofie mistede sin mor af bugspytkirtelkræft, da hun var 16 år.

 Med testamentet er der nu styr på tingene. Noget både Karin og Henrik godt kan lide at have. Det giver dem begge en tryghed. Det samme gælder den yngre del af familien, der nu ved, at der er tænkt på dem og sørget for tingene.

 - Det betyder også meget, at vi ved, at vi er med til at støtte forskningen i kræft samt patientstøtte og -kommunikation. Når man bliver kræftpatient bliver man voldsomt bange, og man kan have svært ved at forstå og høre alt det, der bliver sagt. Derfor håber jeg, at noget af vores arv kan blive hjælp til at sikre helt almindelige kræftramte borgere med at finde hoved og hale i det, som de skal igennem. Og jeg ved at Kræftens Bekæmpelse gør en stor indsats på dette område – bl.a. via deres fantastiske hjemmeside.

Få gode råd om arv og testamente

I arveguiden får du gode råd til, hvordan du opretter et testamente og hvad du skal være opmærksom på. Du kan også læse om arveloven, og se eksempler på, hvordan arven fordeles med og uden testamente. Guiden er gratis og du kan få den leveret hjem til din adresse.

Betænk velgørenhed – og giv dine arvinger mere

Med 30 pct.-løsningen har du mulighed for at betænke dine arvinger og samtidig støtte en eller flere velgørende foreninger.

30 pct.-løsningen er en særlig løsning, hvor en eller flere velgørende foreninger arver 30 pct. af din formue på betingelse af, at foreningen betaler bo- og tillægsboafgifter for de øvrige arvinger, som modtager 70 pct. af formuen uden at skulle betale afgift. På den måde kan du sikre, at dine arvinger får lige så meget, som de ellers ville have fået.

Løsningen er en fordel for dig, som efterlader dig arvinger, der ud over boafgift skal betale tillægsboafgift på 25 pct. Det kan f.eks. være niecer, nevøer eller en god ven.

Bliv klogere på arv og testamente

Mange mennesker kan have stor glæde af at oprette et testamente – også selvom de ikke har en stor formue. Det er nemlig en udbredt misforståelse, at du kun har brug for at oprette et testamente, hvis du har mange penge eller meget vanskelige familieforhold.

Der er mange gode grunde til at oprette et testamente.