Hvordan er man stillet som samboende?

Svar:

Hvis du ikke er gift, men lever sammen med en, som du ønsker skal arve dig, er det meget vigtigt, at du opretter et testamente. Mange tror, at man automatisk arver hinanden, hvis man har boet sammen i en årrække, men det gør man ikke. Hvis der ikke er oprettet testamente, arver samleveren ingenting. Så fordeles arven efter arveloven. Det kan få meget alvorlige konsekvenser, f.eks. kan din samlever være nødt til at flytte fra jeres fælles hus. 

Hvis du har børn, kan du testamentere 3/4 af det, du ejer, til din samlever. Hvis du ikke har børn, kan du råde over det hele i testamentet. Hvis du kombinerer det, som kaldes et udvidet samlevertestamente, med et testamente om, at din samlever skal arve mest muligt, kan samleveren komme til at arve 7/8.

Ofte vil det rent arveretligt være en god idé at gifte sig. Ud over at sikre at den anden bliver arving efter loven, er ægtefæller også fri for at betale boafgift.

Der er forskel på arv og forsikringer/pensioner:

Pensioner og livsforsikringer fordeles efter en anden lovgivning end arveloven. Her er det i mange tilfælde sådan, at forsikringen/pensionen tilfalder samleveren forud for børn og anden familie.

Man kan ikke bestemme med et testamente, hvem der skal arve dine pensioner eller livsforsikringer. Her er det vigtigt, at man giver besked direkte til forsikringsselskabet/banken.

Tilbage til 'Spørgsmål og svar'

Få gode råd om arv og testamente

Med arveguiden bliver du klogere på, hvordan du opretter testamente og hvad du skal være opmærksom på. Du kan også læse om arveloven og se eksempler på, hvordan arven fordeles med og uden testamente.

En guide du kan bruge uanset om du ønsker at betænke Kræftens Bekæmpelse i dit testamente.