Testamentet gav Mona og hendes søn ro

For ni år siden døde Mona Bircks søn af lymfekræft. Inden hans død besluttede både han og Mona at få udarbejdet et testamente – og begge betænkte de Kræftens Bekæmpelse. Det gav en god ro at få det på plads.

I 2011 mistede Mona Bircks sin 48 årige søn, Mads. Fire måneder forinden havde lægerne på Herlev Hospital fortalt, at de ikke kunne gøre mere for Mads, og at han kun havde kort tid tilbage at leve i.

De sidste fire måneder af sit liv flyttede Mads ind hos sin mor i Hillerød. Da han blev båret ind i lejligheden sagde han, at de sidste måneder han havde at leve i, skulle være hyggelige - og sådan blev det. Med quiz i TV, yatzy og kryds og tværser. Og en masse god snak. Han var glad og græd aldrig.

”Mads var sengeliggende, men ordnede selv alt det praktiske omkring hans sidste tid, men jeg kunne mærke, at der var noget mere, der lå ham på sinde. Jeg spurgte ham, om han gerne ville have skrevet et testamente. Svaret var et prompte ’ja’”, fortæller nu 85-årige Mona.

Et pudsigt hyggeligt hjemmebesøg

Mona fik arrangeret, at en advokatfuldmægtig kom hjem til dem i Hillerød, så Mads kunne få udarbejdet et testamente. ’Det var en fin og let proces. Jeg tror ikke engang, at det kostede ekstra, at vi fik hjemmebesøg. Det var en ung advokatfuldmægtig, og jeg husker, at vi talte så hyggeligt sammen alle tre. Faktisk så godt, at vi kom fra at underskrive papirerne ved et af hans besøg”.

Selv havde Mona aldrig skænket arv og testamente en tanke, og at det kunne være en god idé at få på plads, hvem der skulle arve hende. For det skulle Mads jo!

”Men da advokaten var dér for at tale med Mads, tænkte jeg, at det jo også gav mening for mig at tegne mit testamente. Mads havde et stort ønske om at betænke Kræftens Bekæmpelse, og det ville jeg også gerne. Jeg var glad for den hjælp og viden, som vi havde hentet dér og ville gerne bidrage til den forskning, som i fremtiden kan hjælpe andre familier og patienter”.

Ud over Kræftens Bekæmpelse, tilgodeså Mads, der holdte meget af hunde, Dyrenes Værn samt Arresødal, det Hospice, som han vidste skulle hjælpe ham igennem de sidste døgn af hans liv.

Sidste chance for at kunne bestemme noget

Det var meget tydeligt, hvor meget det betød for Mads at få udarbejdet et testamente, selvom han faktisk aldrig talte om det efterfølgende. ”Det gav ham en ro, at vide, hvad der skulle ske med hans arv, og at det gik til noget der havde betydning for ham. Det kan måske være mærkeligt og svært at forholde sig til ens egen dødelighed og hvem der skal arve én, men det er jo sidste gang, man selv kan bestemme noget. Men netop derfor er det vigtigt, og jeg er virkelig er glad for, at jeg også har fået taget stilling. Det at man ved, at der er sørget for tingene – sammen med en advokat – giver ro, siger Mona Birck.

Læs mere om arv og testamente