Gå til sygdomsliste

Screening for brystkræft – mammografi

I Danmark bliver kvinder mellem 50 og 69 år hvert andet år tilbudt en mammografi, som er en røntgenundersøgelse af brystet. Det kaldes også mammografiscreening. Invitationen til mammografiscreening kommer med posten fra den region, man bor i.

Røntgenundersøgelsen kan afsløre små forandringer i brystet, som man ikke selv kan mærke med fingrene. Jo tidligere kræftforandringen opdages, desto større er sandsynligheden for, at kræften ikke har spredt sig, og dermed er der større chance for helbredelse.

Man screener kvinder i alderen 50-69 år, fordi halvdelen af alle de kvinder, der får brystkræft, findes i denne aldersgruppe.

Ophør af mammografiscreening ved 70-årsalderen

Der er to årsager til, at man har valgt at stoppe med mammografiscreening, når kvinder bliver 70 år. Den ene er, at flere undersøgelser har vist, at det tager op til 10 år, før man oplever mammografiscreenings positive effekt på overlevelsen. Derfor giver det mening at stoppe screeningen på et tidspunkt.

Den anden årsag til, at kvinder oppe i årene ikke bliver screenet, er, at selvom screeningen skulle vise forstadier til brystkræft, vil det ikke kunne nå at få betydning for den pågældende kvinde, da forstadier er flere år om at udvikle sig. Et fund af forstadier vil som regel skabe utryghed og måske udløse en behandling, som ikke gør nogen gavn.

Kvinde, der taler med en sygeplejerske

I filmen kan du se, hvordan en mammografi foregår. (10:25 min.)

Læs om, hvordan en mammografi foregår:

Mammografi, røntgenundersøgelse af brystet

MR-scanning af brystet

MR-scanning af brystet kan især bruges ved screening af unge kvinder i højrisikogruppe for udvikling af arvelig brystkræft:

MR-scanning af brystet

Om screening for brystkræft, fordele, ulemper, spørgsmål og svar:

Screening for brystkræft


Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.


Maiken fortæller på Instagram om sit forløb med kemo, om hårtab og om, at hun blev gift med sin kæreste kort tid efter diagnosen.

Maikens personlige fortælling


Livet med kræft

To kvinder sidder ude i en have og taler sammen

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende