Effektiv behandling giver bedre overlevelse. Vi skal hurtigst muligt finde de bedste behandlinger.
Ny viden giver nye muligheder. Vi skal finde flere svar på, hvordan kræft opstår og udvikler sig.
Ca. 4 ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges. Vi skal arbejde for, at flere får et liv uden kræft.
Kræft, der opdages i tide, kan helbredes. Vi skal blive bedre til at opdage, når nogen får kræft.
Kræft gør livet svært. Vi skal være bedre til at hjælpe alle og sikre et velfungerende kræftforløb.
I Danmark får 200 børn under 18 år hvert år konstateret kræft. Man ved ikke hvorfor. Fire ud af fem overlever, men mange har varige skader efter den intensive behandling. Børnecancerfonden arbejder for at forbedre behandlingen af børn med kræft og støtte børnene og deres familier.
Få mere at videMålet med det nye nationale forskningscenter er at udvikle og indføre metoder, hvor vi både kan stille diagnoser og afgøre den rette behandling og opfølgning ved hjælp af blodprøver, der måler kræft-DNA i blodet.
Få mere at videDet er svært for kræftlægerne at vurdere, om deres ældre kræftpatienter kan tåle behandlingen. Derfor afprøver vi i dette projekt en ny metode, der kan afgøre, hvem der er friske nok til at tåle kræftbehandling, og hvem der skal have en anden eller mildere behandling.
Få mere at videScreeningen har været god til at nedsætte risikoen for livmoderhalskræft hos kvinder op til 60-års alderen. Vi undersøger, om det vil sikre ældre danske kvinder en bedre beskyttelse mod livmoderhalskræft, hvis de også bliver tilbudt screening.
Få mere at videDer bliver flere ældre lungekræftpatienter, der også lider af andre sygdomme, og som derfor ikke egner sig til operation. Vi vil have mere viden om, hvordan strålebehandling virker på denne patientgruppe, så vi i fremtiden kan justere behandlingen, og patienterne kan leve længere og opleve højere livskvalitet.
Få mere at videFormålet med projektet er at undersøge, hvordan kræftramte, som bor alene, håndterer deres sygdomsforløb. Vi kigger på to grupper: Ældre (+65 år) og yngre (19-29 år). Særligt undersøges det, hvordan de oplever at skulle inddrage deres pårørende.
Få mere at videNår ældre får kræft melder de eksistentielle og åndelige spørgsmål sig ofte: Hvad er meningen med livet, med sygdommen, med døden? Vi vil undersøge ældre kræftpatienters åndelige behov og se, hvad åndelig omsorg kan gøre for dem og deres sygdomsforløb.
Få mere at videÆldre kvinder med æggestokkræft har en dårligere overlevelse end yngre kvinder med æggestokkræft. Vi vil finde ud af, hvorfor det er sådan, og hvordan behandlingen kan gøres bedre, så flere ældre kvinder kan overleve sygdommen.
Få mere at videFormålet med projektet er at forbedre screening, behandling og prognose for patienter med bryst- eller tarmkræft, som lider af andre kroniske sygdomme eller dagligt tager medicin. Vi vil også undersøge, om socialt udsatte og ældre oplever særlige problemer.
Få mere at videFysisk træning lader til at have stor betydning for kræftpatienters behandlingsforløb og udfaldet af behandlingen. I dette projekt afprøver vi, om fysisk træning dels kan forbedre mulighederne for at tilbyde operation til patienter med kræft i spiserør og mavesæk, samt mindske risikoen for tilbagefald hos patienter med levermetastaser fra tyktarmskræft.
Få mere at videVi vil have mere viden om, hvilke kvinder med moderate celleforandringer, der er i højrisiko for at udvikle livmoderhalskræft. Med denne viden kan vi bedre rådgive kvinderne i forhold til, om de bør få en operation eller gå til løbende kontroller hos lægen.
Få mere at videI dette projekt undersøger vi genmutationer hos en patientgruppe med sarkomer, som kan give os viden om, hvordan vi i fremtiden giver patienter – også patienter med andre former for kræft – en så målrettet behandling som muligt.
Få mere at videI dette projekt vil vi forbedre strålebehandlingen og opfølgningen for kræftramte børn og for unge med lymfekræft.
Få mere at vide400 familier i Danmark har det såkaldte Lynch syndrom, som forhøjer risikoen for at få kræft – blandt andet urinvejskræft. I dette projekt følger vi nogle af disse familier og tester metoder til tidligere at opdage urinvejskræft.
Få mere at videNogle kvinder er i risiko for at udvikle arvelig brystkræft, men andre faktorer end arv, såsom graviditeter og brug af p-piller, kan have indflydelse på, om kræften udvikler sig. Vi vil have mere viden om, hvordan arvelig brystkræft bedst forebygges, så vi kan give bedre personlig rådgivning.
Få mere at videImmunterapi gives som forsøgsbehandling til kræftpatienter med det arvelige Lynch syndrom, men desværre er det ikke alle, der har gavn af behandlingen. Vi vil finde nye biomarkører, der kan forudsige, hvem der vil få gavn af behandlingen, så vi kan skræddersy behandling med immunterapi til den enkelte patient.
Få mere at videKvinder med små brystkræftknuder får efter operationen ofte forebyggende behandling, som der kan være en række alvorlige bivirkninger ved. Vi vil derfor undersøge, om nogle af disse kvinder kan undvære den forebyggende behandling og derved undgå unødvendige bivirkninger.
Få mere at videVi vil undersøge en stor gruppe patienter med kronisk lymfatisk leukæmi for at finde ud af, hvorfor nogle har gavn af behandling med stoffet ibrutinib, mens andre ikke har. Målet med projektet er at kunne give den bedste behandling til patienterne i fremtiden.
Få mere at videImmunterapi går ud på at styrke kroppens immunsystem, så det kan overvinde kræft. Vi vil undersøge, om immuncellerne i det medfødte immunsystem kan sige noget om, hvordan den enkelte patient vil reagere på behandling med såkaldte checkpoint inhibitorer, som er stoffer, der gør kroppens T-celler mere aktive til at bekæmpe kræft.
Få mere at videI dag kan målinger af kræft-DNA i blodet hos leukæmipatienter f.eks. give svar på, hvor godt en behandling virker. Men de nuværende metoder er dyre og langsommelige, så i dette projekt vil vi udvikle og teste en ny teknologi, som både er billigere og kan give prøvesvar hurtigere.
Få mere at vide