Dream Teams forskning

Med Kræftens Bekæmpelses Dream Team har vi samlet et stærk hold, som arbejder på en lang række forskellige forskningsprojekter.  

Udover Professor Marja Jäättelä, fra Finland, har Dream Team de erfarne kræftforskningsledere, Francesco Cecconi og Jiri Bartek, på holdet samt omkring 70 andre eliteforskere fra hele verden.

Forskningen i Dream Team er det, som kaldes grundforskning. Det er med til at give større viden om de helt grundlæggende egenskaber i cellernes indre - viden som er et vigtigt grundlag for at kunne udvikle kommende nye kræftbehandlinger. 

”Hvis vi kan aflure kræftcellernes styrker, kan vi også afsløre deres svagheder. På den måde kan vores forskning bidrage til at udvikle nye og mere effektive behandlinger, som bedre kan slå kræftceller ihjel uden at skade de raske celler”  Marja Jäättelä

Dream Teamet gør brug af særlige teknikker og udstyr – bl.a. computermodeller, som kan efterligne forholdene i de levende celler. Det gør, at deres ekspertise er efterspurgt af mange kolleger i både ind- og udland.

Marja Jäättelä

Francesco Cecconi

Kræftens Bekæmpelses mål er ”Et liv uden kræft” - og en del af det mål skal nås gennem mere effektive og skånsomme behandlinger. En effektiv kræftbehandling er en der rammer kræftcellernes svage punkter, og som samtidig skader de raske celler så lidt som muligt.

I jagten på nye behandlinger med netop de egenskaber har forskere fra Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter rettet blikket mod den måde celler håndterer affald. 

Både kræftceller og normale celler kan på mange måder sammenlignes med små fabrikker. I deres indre finder man anlæg, der danner energi, systemer til affaldshåndtering og kontrolcentre, der styrer hvordan cellerne skal opføre sig. I de senere år er flere og flere forskere på verdensplan blevet interesserede i, hvad der sker i det system, der håndterer affald i cellen. Der er nemlig en række ændringer i affaldssystemet hos kræftceller, som er med til at sikre, at kræftcellerne kan overleve. Fordi ændringerne er unikke for kræftceller, er affaldssystemet et interessant mål for nye behandlinger af kræft. 

Dream Teams mål er at finde punkter i kræftcellernes affaldssystem, hvor de er forskellige fra normale celler. Den viden kan føre til nye behandlinger, eksempelvis medicin, som kan ramme netop disse svage punkter som er unikke for kræftcellerne og dermed vil skåne de raske celler. Fordi affaldssystemet findes i næsten alle celler, er der samtidig håb om, at en behandling vil kunne ramme mange forskellige former for kræft.

 

Støt Dream Team