Mød forskerne bag Dream Team

Dream Team består af ca. 70 forskere fra forskellige forskningsenheder og grupper i Kræftens Bekæmpelse. Mange af dem har rødder udenfor Danmark og har deres speciale inden for forskellige områder. Men fælles for dem alle er, at de brænder for deres arbejde og for sikre, at alle overlever en kræftdiagnose i fremtiden.

Søs Grønbæk Mathiassen, ph.d.-studerende og Dream Team-forsker.

Søs Grønbæk Mathiassen er 29 år, ph.d.-studerende og Dream Team forsker. Søs har været forsker hos Kræftens Bekæmpelse i 2 år og forsker i ”autofagi”. Søs forklarer:  

”Autofagi kaldes også selvspisning. Cellerne fjerner populært sagt deres affald ved at spise det, men autofagi bruges også til at give cellerne næring, når der ikke er så meget af det. Autofagi er også med til at hæmme, at raske celler udvikler kræft. Desværre hjælper autofagi også kræftceller til at overleve”.  

Søs’ dage er meget forskellige

”Når jeg er i laboratoriet, laver jeg eksperimenter. Jeg arbejder med kræftceller fra mennesker, men vi bruger også cellelinjer fra mus. I første omgang behandler vi ofte cellerne – vi nedregulerer gener, overudtrykker proteiner eller behandler cellerne med forskellige stoffer. Derefter kan cellerne så analyseres på forskellige måder, for at se hvilken effekt behandlingen har haft. Jeg analyserer mange af mine eksperimenter ved mikroskopet, efter at jeg har "farvet" bestemte proteiner indeni cellerne.

På kontoret planlægger jeg eksperimenterne og analyserer de data, jeg har fået. Jeg bruger også en del tid på at læse artikler om forskning, som andre har lavet indenfor feltet - for at få gode ideer og få et bedre overblik over emnet. Derudover skal der også af og til forberedes møder, præsentationer, oplæg til konferencer, sendes e-mails til samarbejdspartnere og meget andet.”

Men hvad driver en ung forsker som hende til at knokle så hårdt for projektet?

”Det bedste er, når man får gode resultater og finder noget spændende. Så får man bare så meget mod på at komme videre. Derudover tænker jeg over, at alle de små skridt, vi tager her i forskningscentret, forhåbentlig snart får betydning for patienterne. Ude på hospitalerne og for de familier, der har så hårdt brug for bedre kræftbehandlinger.”


Støt Dream Team fast via Betalingsservice