Gå til sygdomsliste

Vaccinationer mod kræft

Nogle kræftformer forårsages af mikroorganismer, der kan medføre kroniske infektioner. Indtil videre kan man dog kun vaccinere mod livmoderhalskræft, der skyldes human papillomavirus, HPV. HPV-vaccination er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Forskere har i løbet af de sidste 30 år fundet en sammenhæng mellem mikroorganismer f.eks. bakterier og vira og nogle former for kræft. Det har sat fokus på vaccination som forebyggelse af kræft. Der findes hovedsageligt fire kræftformer, som skyldes infektion med mikroorganismer, nemlig livmoderhalskræft, leverkræft, mavekræft og nogle hæmatologiske kræftsygdomme. Mikroorganismerne angriber kroppen og giver kroniske infektioner.

Man ved, at human papillomavirus (HPV) er årsag til livmoderhalskræft, og at mavekræft i mange tilfælde skyldes bakterien Helicobacter pylori (Hp). Indtil videre kan man dog kun vaccinere mod livmoderhalskræft. Læs mere:

Årsager til kræft: infektioner

Pige får injektion ind i armen

Vaccination mod livmoderhalskræft

Der findes over 200 forskellige typer HPV. Omkring 15 HPV-typer kan give livmoderhalskræft. HPV 16 og 18 er tilsammen skyld i 70 pct. af alle tilfældene af livmoderhalskræft i Danmark. HPV-vaccination beskytter mod netop de to typer.

HPV overføres seksuelt og er en meget almindelig virus, særligt hos unge. Omkring 4 ud af 10 unge danskere under 30 år er smittet med HPV netop nu. Omkring 80 pct. af alle seksuelt aktive vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV. 

En del af børnevaccinationsprogrammet

HPV-vaccination er en del af børnevaccinationsprogrammet til piger i 12-års-alderen, fordi vaccinen virker bedst, hvis den gives før seksuel debut. Pigen skal vaccineres, før hun fylder 18 for at få den gratis.

HPV-vaccination kan ligesom alle andre vaccinationer give bivirkninger. De mest almindelige bivirkninger er ømhed, rødme og hævelse der, hvor man er blevet stukket. Nogle får også kortvarige influenzalignende symptomer eller besvimer. Det er samme type bivirkninger, som man ser ved andre vaccinationer i børnevaccinationsprogrammet.

På verdensplan er der givet mere end 248 mio. doser af vaccinen. Der er ikke blevet konstateret alvorlige bivirkninger. Organisationer som lægemiddelstyrelsen og WHO holder løbende øje med mulige bivirkninger. Læs mere om HPV-vaccination her: 

cancer.dk/hpv

Læs alt indhold om kræft til fagfolk:

Til fagfolk - forsiden

 

HPV-vaccine

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Læs mere om HPV-vaccinen på:

cancer.dk/hpv


Nyheder

19-09-2017
Ny forskning kan bedre udpege risikopatienter
Man kan på forhånd udpege de patienter, der har risiko for at få hjertesvigt efter behandling af lymfekræft med kemoterapi. Det viser en ny undersøgelse fra blandt andre Kræftens Bekæmpelse. Forskning…
Læs flere nyheder