Af: Rikke Brams Foto: Claus Møller + privatfotos
Af: Rikke Brams Foto: Claus Møller + privatfotos
’Du har få måneder tilbage at leve i.’ Sådan lød beskeden fra lægerne til Ditlev Dohm, da han i 2016 blev diagnosticeret med kræft. Tid har fået en helt ny betydning for den 50-årige familiefar og tidligere butiksejer, som stadig er i live i dag takket være et klinisk forsøg med såkaldt personlig medicin.
Torsdag den 4. august 2016 var Ditlev Dohm på stadion for at se FC Midtjylland spille Europa League kvalifikationskamp mod ungarske Videoton FC. Da han kommer hjem, finder han en bule på sin hals på tørrelse med et æg.
Næste dag er bulen der stadig, så han ringer til sin læge. Allerede samme dag sender lægen Ditlev videre til yderligere undersøgelser, hvor der bliver taget en biopsi af knuden. Mandag eftermiddag ringer halslægen til Ditlev og fortæller ham, at det er kræft.
- Da jeg fik beskeden, brød min verden sammen. Det første, jeg tænkte på, var, hvordan min familie skulle klare sig. Det var vigtigere, end hvordan jeg skulle klare det. Og så besluttede jeg mig for, at det skal de fandme ikke få ret i! Det kommer jeg til at modbevise. Jeg har heldigvis altid haft et positivt sind, og det har reddet mig hele vejen igennem, fortæller Ditlev Dohm.
Før Ditlev blev syg, drev han herretøjsbutikken Mr Dohm i Herning sammen med konen Else. Ditlevs forældre startede butikken i 1964. Foto: Privatfoto
'Det første, jeg tænkte på, var, hvordan min familie skulle klare sig.'
Herefter følger en tid med scanninger, undersøgelser og forskellige behandlingsforsøg. Lægerne finder yderligere 12 knuder i maven foruden den i halsen. De tror i første omgang, at det er lymfekræft.
Efter en operation, hvor lægerne fjerner det af knuden i halsen, de kan komme til, viser det sig, at det ikke er lymfekræft. Yderligere undersøgelser kan heller ikke afsløre, hvilken type kræft Ditlev har.
En måned senere fortæller en læge, at det er uhelbredeligt, og at det kan gå stærkt herfra. Rigtig stærkt.
Else, Ditlevs kone, spørger lægen, om hvad udsigten er i forhold deres søn Lasses konfirmation til maj. ’Vi tør ikke love, at han er i live til den tid’, siger lægen. ’Hvad så med juleaften?’, spørger Else. ’Vi tør ikke love noget’, svarer lægen.
Da Ditlev fik konstateret kræft i september 2016, turde lægen ikke love, at han ville opleve sønnen Lasses konfirmation året efter. Her er hele familien samlet til Lasses konfirmation i maj 2017. Foto: Privatfoto
Siden 2000 er 5-årsoverlevelsen steget. For mænd er den steget fra 40 pct. til 64 pct., og for kvinder er den steget fra 41 pct. til 65 pct.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse og NORDCAN
Efter flere måneder med mislykkede undersøgelser og behandlinger, tilbød Ditlev Dohms læge ham at medvirke i et patientforsøg, hvor generne i kræftcellerne analyseres for ad den vej at finde frem til kræfttypen og dermed også den rette medicin.
Og det gav pote. Den genetiske profil viste, at det med stor sandsynlighed var nyrekræft. Man kunne ikke se sygdommen i nyrerne, og der var aldrig blevet stillet den diagnose, hvis ikke lægerne havde lavet en genetisk analyse.
Selv om lægerne var ret sikre på, at det var nyrekræft, fik Ditlev først en skrap omgang kemoterapi, som også virkede mod andre kræftformer. Den blev han imidlertid så dårlig af, at han ikke kunne færdiggøre kuren.
Derefter gik han i gang med behandling mod nyrekræft. Ditlev får en pille hver dag. Og det ser ud til at virke og holde kræften i bero.
Ditlev Dohm arbejder i dag for FC Midtjylland og kommer ofte på stadion. Det var efter at have set en fodboldkamp lige her i 2016, at han først fandt knuden på sin hals, der viste sig at være kræft. Foto: Claus Møller
Før kræft blev en del af Ditlevs liv, drev han sammen med sin kone Else herretøjsforretningen Mr. Dohm i Herning. Forretningen blev startet af Ditlevs forældre helt tilbage i 1964, så den har altid været en del af Ditlevs liv.
Men forretningen krævede mere af Ditlev og familien, end han havde at give, så den blev solgt i efteråret 2017 med overtagelse i foråret 2018. Tid har fået en helt ny betydning i Ditlevs liv efter diagnosen.
- Før brugte jeg det meste af min tid på arbejde. Jeg knoklede seks dage om ugen og elskede det – og jeg havde aldrig prøvet andet. Men mine prioriteter ændrede sig. Nu tænker jeg mere på, hvordan jeg får mest muligt tid med min familie. Jeg føler, jeg har fået ekstra tid i gave. Hvorfor jagtede jeg de sidste penge? Det er jo helt ligegyldigt i dag. Det er alt det nære, der betyder noget – min familie, mine venner og gode oplevelser, siger Ditlev Dohm.
Han arbejder i dag 10 timer om ugen med at sælge sponsorater for FC Midtjylland. Medicinen gør Ditlev mere træt, så det er vigtigt at få søvn og hvile nok hver dag.
Nu bliver tiden prioriteret på en anden måde. I dag står tid sammen med konen Else og familiens to teenagebørn øverst på listen.
- Det er sørgeligt, at der skal så drastiske ting til at minde os om, hvad der er vigtigst i livet. Men sådan er det nok bare – man lever i den virkelighed man er i. Men tænk over det og hav lidt respekt for, hvad du bruger din tid på. Tag på den rejse, du drømmer om, lyder rådet fra Ditlev.
Før Ditlev blev syg, fyldte arbejde meget i hans liv. Under sygdommen blev butikken solgt, og Ditlev har siden fået et nyt arbejde 10 timer om ugen. Tiden i dag prioriterer han på sin familie og venner. Familien rejser meget sammen. ’Tag på den rejse, du drømmer om,’ lyder det gode råd fra Ditlev. Foto: Privatfoto
I slutningen af marts er det tid til Kræftens Bekæmpelses årlige landsindsamling. Her går en stor del af pengene til forskning i kræft. Kræft en ikke kun en, men en serie af komplicerede sygdomme.
Forskning i kræft har gjort en kæmpe forskel for Ditlev og andre som ham. Uden forskning i kræftcellernes gener, havde lægerne ikke regnet ud, at Ditlevs kræft udsprang i nyrerne – og havde dermed ikke fundet på at give ham den medicin, der i dag holder hans kræft i bero.
- Den her forskning har dybest set reddet mit liv. Det betyder alt. Uden det forsøg, var jeg nok ikke i live. Forskerne bliver heldigvis dygtigere og dygtigere for hver dag der går. Hvem siger ikke, at de finder en løsning inden for de kommende år. Det går jeg og drømmer om, siger Ditlev Dohm og fortsætter:
- Derfor er det så vigtigt, at vi alle smider lidt i bøtten den 16. august. Det bliver til mange penge, hvis vi alle giver bare lidt. Og det gør en forskel.
Ditlevs behandling bygger på et forskningsprojekt, som professor Claus Lindbjerg Andersen fik støtte til fra Knæk Cancer 2014, og som netop gik ud på at bruge en analyse af kræftcellernes gener til at udpege den rette medicin.
Knæk Cancer
Pengene fra Knæk Cancer er over årene gået til i alt 298 projekter inden for forskning, patientstøtte og forebyggelse.
Læs mere om projekterne her:
Det går pengene til
Tid betyder noget forskelligt for os alle. Men den 16. august betyder din tid alt for alle, som er berørt af kræft. Giv tre timer af din tid og meld dig som indsamler ved Kræftens Bekæmpelses landsindsamling, så er du med til at gøre en forskel for både kræftpatienter og pårørende.
Meld dig som indsamler på 7024 2020 eller gå ind på indsamling.dk.
Ditlev har revideret sine prioriteter, siden han blev syg. I dag bruger så meget tid som muligt på sin familie og sine venner. Han er begyndt at spille golf med sin kone Else, og familien rejser så meget som muligt. Foto: Claus Møller
De penge, der kommer ind ved landsindsamlingen, går til Kræftens Bekæmpelses arbejde med at yde gratis rådgivning og støtte til patienter og pårørende, til forskning og til forebyggelse.
Overskuddet fordeles med 62 pct. til forskning, 17 pct. til patientstøtte, 18 pct. til forebyggelse og 3 pct. til administration.
Kun 3 procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer fra det offentlige. Resten af indtægterne er afhængige af dig og andre, der vælger at støtte sagen, og som samtidig er med til at sikre, at færre får kræft, at flest muligt overlever kræft, og at mennesker ramt af kræft får et godt liv med eller efter kræft.
Meld dig som indsamler på telefon 7024 2020 eller www.indsamling.dk