Ung kræftpatient: 'Sygeplejersken greb mig'

Laura var 25 år, da hun fik lymfekræft, og ungdomslivet tog en drejning. Heldigvis mødte hun en erfaren sygeplejerske, der var vant til at tale med unge, og som hun kunne tale med om både blodprøvesvar og ungdomsliv - og det gjorde kræftforløbet nemmere.

Men det er ikke altid, at man på hospitalerne ved, hvordan man skal gribe mødet med de unge patienter an. Fredag 25. august lancerer Ung Kræft derfor guiden ’UNG I TALE’ med råd, viden og samtaleredskaber til sundhedsprofessionelle.: Foto: Privat

Det hele startede med knuder i nakken, træthed og uoplagthed, men det slog Laura Vilsgaard Kejser hen i første omgang. Hun havde nemlig i lang tid siddet krumrygget over computeren og skrevet på en bacheloraflevering til sit studie på Teologi. 

Bombe under ungdomslivet
Men desværre tog hun fejl. Symptomerne var tegn på alvorlig, livstruende sygdom, og i december 2021 blev hun diagnosticeret med Hodgkin lymfom. Laura havde lymfekræft. Kræftdiagnosen slog ned som en bombe midt i hendes ungdomsliv med studier, venner og en sød kæreste.

Læs mere om lymfekræft

- Mit liv tog en kæmpe drejning fra den ene dag til den anden. Jeg havde slet ikke overvejet, at jeg var syg. Når man får kræft som ung, er det en enormt voldsom erfaring at få, fordi man går med en masse drømme om fremtiden, som der sættes spørgsmålstegn ved, siger hun.

Michael Mørkøv cykler

Laura kom i kemoterapi på Aarhus Universitetshospital stort set med det samme hen over jul og nytår 2021. Foto: Privat

- Når man får kræft som ung, er det en enormt voldsom erfaring at få, fordi man går med en masse drømme om fremtiden, som der sættes spørgsmålstegn ved. 

Laura Vilsgaard Kejser , 25 år da hun fik lymfekræft

Sygeplejerske gjorde forskel
Men heldigvis havde hun samtaler med den meget erfarne sygeplejerske og ungekoordinator Anette, der var ansat på Aarhus Universitetshospital, hvor Laura fik sin kræftbehandling. En sygeplejerske, som kom til at gøre en kæmpe forskel for Laura i tiden, der fulgte. Hvad Laura ikke vidste, var nemlig, at den smerte hendes kæreste havde i brystet, og den bule, som han senere opdagede også skulle vise sig at være Hodgkin lymfom. Pludselig så Laura ind i en væltet ungdom, hvor ikke kun hun selv – men også hendes kæreste pludselig også var kræftpatient.

Kræftpatient eller pårørende og brug for tale med en rådgiver? Ring til Kræftlinjen på 80 30 10 30


Her ses Laura med sin kæreste Jonathan, som begge blev kræftpatienter næsten samtidigt midt i deres studie- og ungdomsliv. Foto: Privat

- Mens jeg fik stråler, fik min kæreste kemoterapi. Det hele har været meget kaotisk, og det var rigtig svært at være ung og skulle forholde sig til to kræftsygdomme på samme tid, forklarer hun og tilføjer:

- Min sygeplejerske så mig som et ungt menneske – og ikke kun som en kræftpatient – og hun greb mig gennem vores samtaler. Det er i forvejen svært at være ung, og så får man en kræftdiagnose oveni. Det var hun rigtig god til at favne.

- Min sygeplejerske så mig som et ungt menneske – og ikke kun som en kræftpatient – og hun greb mig gennem vores samtaler

Laura Vilsgaard Kejser , lymfekræft

Der er usikkerhed

Hvert år får 47.000 mennesker i Danmark kræft, og heraf er 1600 af dem unge mennesker mellem 15 og 39 år. Det er derfor ikke hverdagskost for sygeplejersker og læger at tale med unge patienter på kræftafdelingerne ude i landet.

Det kan give usikkerhed hos sundhedspersonalet, når de skal møde den unge patient, fortæller Mette Buur Bergmann, sygeplejerske og ungekoordinator for unge med kræft på Sjællands Universitetshospital.

- Jeg hører ofte mine kollegaer sige, at der er andre forventninger til dem i mødet med den unge, fordi den unge i høj grad ønsker at snakke om ungdomsliv og ikke kun om sygdom og behandling. Der mangler helt sikkert mere viden blandt de sundhedsprofessionelle.

 - De unge beskriver, at de ikke altid føler sig set og hørt, så vi skal lære at lytte til dem, og sundhedspersonalet skal klædes bedre på med viden og redskaber, siger hun.

I Ung Kræft i Kræftens Bekæmpelse er der et særligt fokus på unge med kræft i sundhedsvæsenet, og derfor lancerer man nu materialerne ’UNG I TALE’ til læger og sygeplejersker som består af viden, råd og redskaber.

Det gør man fordi, det er vigtigt at møde unge med kræft i deres måske mest sårbare periode i ungdomslivet.

Michael Mørkøv cykler

Mette Buur Bergmann, sygeplejerske og ungekoordinator for unge med kræft på Sjællands Universitetshospital. Foto: PrivatDet er Laura enig i:

- Det er virkelig voldsomt at få kræft, når man er ung, og for mig er det rigtig svært at komme tilbage til den der ubekymrede ungdom med masser af drømme for fremtiden. Min kæreste er i dag tilbage på sit arbejde, og jeg er tilbage på mit studie. Alt er normalt – men så alligevel ikke, siger Laura.

- Når jeg tænker tilbage, er det tydeligt, at mit forhold til min sygeplejerske har betydet rigtig meget, fortæller hun.

- Det har været vigtigt og givende for mig, at jeg har kunnet tale med sygeplejersken om både blodprøvesvar og om de tanker og følelser, jeg stod i, da kræftdiagnosen ramte mig midt i mit ungdomsliv, siger Laura.

Sundhedsprofessionelle skal uddannes
Hun mener derfor også, at den nye guide UNG I TALE er meget vigtig.

- Det er vigtigt at det er sundhedspersonalet, der bliver uddannet og ikke bare flere psykologer. På den måde kan vi unge tale med den samme om både blodprøver og alle de andre tanker og følelser der fylder, kærlighed, økonomi, uddannelse, venner og få et forløb, som er tilpasset os og vores behov.

- Det er vigtigt at det er sundhedspersonalet, der bliver uddannet og ikke bare flere psykologer

Laura om UNG I TALE

- Jeg har været heldig at møde en sygeplejerske med stor erfaring som kunne gribe mig, men det er ikke alle, der er så heldige. Hvis jeg ikke havde haft hende, så havde jeg været meget mere bekymret gennem mit forløb. Jeg har en tendens til at bekymret mig for hurtigt. Hun har hjulpet mig og læst mig rigtigt, siger Laura. 

Selvom det ubetinget er de sundhedsprofessionelles ansvar at skabe de bedst mulige rammer for samarbejdet med unge med kræft, så de unge tør og kan åbne op og føler sig trygge, så har Laura en opfordring til de unge:

- Hav tillid til sundhedspersonalet – og, hvis du har overskud til det, så hjælp dem på vej ved at give udtryk for, hvad du har brug for. Både læger og sygeplejersker vil rigtig gerne forstå os, men vi er meget forskellige og har forskelligt behov, slutter hun.

I dag er Laura og hendes kæreste begge kræftfrie og i kontrolforløb. De er glade og taknemmelige, men ungdomslivet er ikke helt det samme som før. Foto: Privat

UNG I TALE lanceres i dag fredag 25. august og er gratis. Indsatsen er finansieret af Knæk Cancer-midler. 

UNG I TALE – en guide til samarbejde, samtale og inddragelse, når du som sundhedsprofessionel møder unge med kræft.

UNG I TALE består af:
-         Et videns- og inspirationsmateriale
-         En guide
-         To film
-         En tjekliste

Find gratis redskaber 

Anmeldelse fra Mette Buur Bergmann.
UNG I TALE er et vigtigt og nødvendigt redskab til sundhedsprofessionelle som arbejder med unge. Guiden kan både bruges som opslagsværk og et katalog for de sundhedsprofessionelle i samarbejdet med de unge – men i høj grad også et materiale, som undervisning af sundhedsprofessionelle kan tage afsæt i.

Guiden har en 360 graders tilgang til mødet med den unge i et behandlingsforløb, og den præsenterer en viden, som vi skal kende til og formidle. Med udarbejdelsen af også denne guide får arbejdet med unge lige nøjagtig den opmærksomhed, der er brug for.


Sanne Udengaard Hjørlund, projektleder på UNG I TALE. Foto: Tomas Bertelsen

- Det er vigtigt at de unge med kræft oplever et forløb, som er tilrettelagt og skræddersyet til deres behov. Derfor har vi på baggrund af interviews med både unge med kræft, læger og sygeplejersker udviklet den gratis guide UNG I TALE, som vi håber, man vil bruge ude på hospitalerne, siger  Sanne Udengaard Hjørlund, sygeplejerske og projektleder for Ung i tale, Ung Kræft.

Læs mere om Ung Kræft

Kære sundhedsprofessionel

UNG I TALE er udgivet af Ung Kræft og ligger gratis tilgængeligt som Ipaper på Ung Kræfts hjemmeside

Vi håber, at materialet kan være en hjælp i jeres daglige arbejde med de unge kræftpatienter.

For spørgsmål til materialerne eller projektet - kontakt Sanne Udengaard Hjørlund på suhj@cancer.dk

Tekst: Didder Oppermann    Fotos: Privat    Publiceret: august 2023