Gå til sygdomsliste

Topbanner - solkampagnen

SFO

Det er meget vigtigt, at børn beskyttes i solen. Jo flere solskoldninger vi får i barndommen, jo større er risikoen for, at vi udvikler kræft i huden senere i livet.

Kræft i huden - den hyppigste kræftform i Danmark

Kræft i huden (modermærkekræft og almindelig hudkræft) er den hyppigste kræftform i Danmark.

Solskoldninger og uv-strålingsdosis

Det skyldes danskernes uhensigtsmæssige solvaner. Mange får for mange solskoldninger og en for høj livstidsdosis uv-stråling fra solen og solarier.

Jo flere solskoldninger, man får i løbet af livet, og jo højere livstidsdosis af uv-stråling, des større er risikoen for at udvikle kræft i huden.

Læs om solbeskyttelse

Faktaark om solbeskyttelse i Danmark

Faktaark om solbeskyttelse til børn

Børn er særligt sårbare

Børn og unge er særligt modtagelige for kræftfremkaldende faktorer. Derfor er det især vigtigt at undgå solskoldninger i barn- og ungdommen.


Solkampagnen – 'Skru ned for solen mellem 12 & 15'

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden sætter med kampagnen ’Skru ned for solen mellem 12 & 15’ fokus på sol og kræft i huden. Med solrådene skygge, solhat, solcreme og sluk solariet er kampagnen en venlig håndsrækning, der skal hjælpe danskerne med at få sunde solvaner og undgå solariet.

Læs mere om skygge-rådet

Læs mere om solhat-rådet

Læs mere om solcreme-rådet

Læs mere om sluk solariet-rådet

Solbeskyttelse er særlig vigtigt for børn

Børn skal ikke holdes væk fra solen. Men det er vigtigt, at de er beskyttet, når de er i solen midt på dagen og uv-indekset er 3 eller mere.

Derved undgår de solskoldninger og for megen uv-stråling og på længere sigt at være i risiko for at udvikle kræft i huden.

Uv-indekset – hjælp til sikker solbeskyttelse

Den største koncentration af solens skadelige uv-stråling falder mellem kl. 12 og 15. Uv-indekset er en god hjælp til at finde ud af, hvornår man skal bruge solbeskyttelse.

Er uv-indekset 3 eller mere, er det tid til at finde solhat, tøj og/eller solcreme frem.

Tilmeld jer uv-indekset her på hjemmesiden og få et dagligt uv-varsel per e-mail, når uv-indekset er 3 eller derover. Måske kan en af de voksne skrive det på en tavle. På den måde kan alle i SFO'en se, om I skal beskytte jer i solen i dag.

Børn i SFO'en

Solkampagnen opfordrer bestemt ikke til, at børn skal være inden døre mellem kl. 12 og 15. Men da børn typisk er i SFO'en fra kl. 13., er det vigtigt, at de bliver beskyttet i solen, hvis I er ude i en længere periode mellem kl. 12 og 15 på dage, hvor uv-indekset er 3 eller derover.

Er det ikke muligt for børnene at være i skyggen, eller vil de gerne være i solen, anbefaler vi, at de bruger tøj, der dækker til knæ og albuer, solhat samt solcreme, der er parfumefri og miljømærket, f.eks. Svanemærket eller Blomsten, der hvor tøjet ikke dækker.

Solens stråler - fra himmel til hud Forsøg og tekster om solens stråler, hud og kræft i huden

Sjov i skyggen

Man kan sagtens have det sjovt i skyggen. Byg fx huler. Det er også en god idé at sætte et solsejl op. Under det er børnene beskyttet mod uv-stråling hele dagen.

Vedtag en solpolitik

Det er en rigtig god idé, at I vedtager en solpoltik i SFO'en. På den måde arbejder I aktivt med solbeskyttelse og forebyggelse af kræft i huden.

Nyd solen

Gå ud og nyd solen og lyset sammen med børnene, men gør det med omtanke. Så undgår I solskoldninger og forebygger kræft i huden.

Det er heldigvis let, hvis I holder øje med uv-indekset og følger solrådene om siesta, solhat og solcreme og slukker for solariet.

Læs også
D-vitamin og sol
D-vitamin og solcreme

Mød souschef Birgitte Andersen, der fortæller om en solsikker legeplads i daginstitutionen Kildebo i Gladsaxe

Guide til en solsikker legeplads

Materialer
Print folderen "Pas på de små solstråler" (pdf)
Plakat med 3 gode solråd, når solen står højt
Print de seje påklædningskatte Solvej og Sunny - og deres lille frække gris Bacon

 

Få nyt fra Solkampagnen

Få Solkampagnens nyhedsmails med gode ideer og de seneste nyheder om solbeskyttelse. Nyhedsbrevene udsendes ca. 4 gange årligt.

Tilmeld dig nyhedsbrevene her


Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om UV-INDEKS appen