Gå til sygdomsliste

Topbanner - solkampagnen

10 gode råd om solcreme

Selvom der stadig står marts i kalenderen, er det som sundhedsplejerske allerede nu en god idé at begynde at overveje, hvordan børn og unge kan sikres den rette solbeskyttelse. Inden længe vil UV-indexet nemlig være over 3, og solbeskyttelse bør igen være en naturlig del af hverdagen i børnehaver, skoler og SFO/Fritidshjem.

Solcreme bør hverken være første eller eneste form for solbeskyttelse, men i kombination med solrådene Siesta (Skygge) og Solhat (beklædning) udgør det en effektiv beskyttelse.

Her følger 10 gode råd om solcreme:

1. Hvilken type solcreme?
Solcreme kan købes som creme, lotion eller gel – alle virker lige godt. Man skal bare sørge for at solcremen er vandfast, da det holder bedst. Alkoholbaserede solcremer er mindre klistrede og fedtede. De tørrer hurtigere end en mælket lotion eller creme – til gengæld kan de irritere følsom hud. Solcreme beskytter huden gennem enten et kemisk eller et fysisk filter. Det kemiske filter trænger ind i huden, hvor det opsuger solens stråling og omdanner den til varme, mens det fysiske filter lægger sig som et hvidligt lag på huden og reflekterer strålingen.

2. Faktor
Til den danske sommer anbefales faktor 15. Denne faktor er nok for de fleste i Danmark.. Hvis man har en meget lys eller sart hud, er det dog en god idé at bruge en højere faktor. Det samme gør sig gældende, hvis man rejser sydpå eller til andre destinationer, hvor UV-indexet er væsentligt højere end i Danmark. Her er faktor 15 ikke nok.

Faktortallet er et vejledende forholdstal, man finder frem til ved at måle hvor meget stråling, der skal til for at give rødme i hud med solcreme på, i forhold til hud uden solcreme. En faktor 15 blokerer for 93 % af UV-strålingen fra solen, en faktor 30 blokerer for 96 % mens en faktor 50 blokerer for 98 % af solens UV-stråling. Man opnår derfor kun få procents yderligere beskyttelse ved at gå op i faktortal, mens både prisen og kemien til huden øges en del.

3. Mængde
Mange bruger kun ¼ af den mængde solcreme, de burde bruge, når de smører sig ind, og dermed falder faktortallet drastisk. En god huskeregel er: Én håndfuld til én krop, dvs. ca. 40 ml til en voksen og 20 ml til et barn. Alternativt kan man regne 1 teskefuld pr. arm og ben, 1 til kroppens forside og 1 til bagsiden samt 1 til ansigt, nakke og ører.

En solcreme med faktor 16 beskytter kun med faktor 4, hvis man nøjes med halvdelen af den anbefalede mængde. En 200 ml solcreme rækker altså kun til en enkelt dag på stranden for en hel familie.

4. Smør på i god tid
Solcremen skal have tid til at virke. Derfor er det bedst at smøre sig ind 10-15 minutter før man går ud i solen.

5. Gensmør
Hvis man har badet i længere tid, svedt eller tørret sig godt med et håndklæde, skal man huske at smøre sig ind igen for ikke at blive solskoldet. Solcremens effekt falder i løbet af dagen.

6. Undgå sprays
Selvom det kan virke nemmere med solcreme på spray, har sprays den ulempe, at de er svære at dosere i den korrekte mængde. Det er trods alt bedre at få lidt klistrede fingre, mens man smører, end at få en solskoldning.

7. Holdbarhed
Hvis solcreme har overskredet holdbarhedsdatoen, kan man ikke længere regne med faktortallet. Hvis solcreme opbevares ved stuetemperatur, er holdbarheden typisk to til tre år i uåbnet tilstand, og typisk 12 måneder efter åbning. Hvis solcreme udsættes for høj varme - fx i handskerummet i en varm bil eller i solen på stranden - vil produktet miste sin virkning med tiden. Hvis solcremen er blevet forurenet, skifter farve eller lugter, skal den smides ud. Køb hellere en ny, hvis du er i tvivl.

8. To typer stråling
Både UVA- og UVB-stråling fra solen når gennem ozonlaget og ned på jorden. Derfor er det vigtigt at sikre, at solcremen både beskytter mod UVA- og UVB-stråling.

9. Undgå 4-MBC
Stoffet 4-MBC (4-methylbenzylidenecamphor) er et UV-filter, der mistænkes for at være hormonforstyrrende. Derfor er det vigtig for gravide og børn under 12 år ikke at smøre sig med solcreme tilsat 4-MBC. I Danmark sælges ikke solcreme, der indeholder 4-MBC, men det kan stadig købes i udlandet

10. Man må aldrig ligge og stege
Lige meget hvor meget man smører på, må man aldrig ligge og stege i solen. Solcreme skal ikke anvendes til at forlænge tiden i solen, men som beskyttelse, mens man er i direkte solen. Ingen solcreme kan blokere UV-strålingen 100 %, og det er derfor vigtigt at anvende solcreme i kombination med skygge og tøj.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 

Få nyt fra Solkampagnen

Få Solkampagnens nyhedsmails med gode ideer og de seneste nyheder om solbeskyttelse. Nyhedsbrevene udsendes ca. 4 gange årligt.

Tilmeld dig nyhedsbrevene her


Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om UV-INDEKS appen