Gå til sygdomsliste

Topbanner - solkampagnen

D-vitamin og solcreme

Solcreme medfører ikke D-vitaminmangel på trods af, at solcreme forsinker dannelsen af D-vitamin.

Risikoen for hudkræft vejer tungest
Bruger man ikke solcreme af frygt for D-vitaminmangel, risikerer man at få solskoldninger og for høje livstidsdoser af UV-stråling og på længere sigt kræft i huden. Denne risiko er langt mere alvorlig end det, man risikerer ved at smøre sig ind.

Solcreme nedsætter ikke D-vitamin-niveauet

En australsk undersøgelse har vist, at mennesker der regelmæssigt bruger solcreme, har samme niveau af D-vitamin i løbet af 1-2 uger i sammenligning med folk, der ikke bruger solcreme.

Årsagen er formentlig, at vi ikke konsekvent bruger solcreme, og at der stadig trænger noget UV-stråling igennem, når vi gør. Derudover opbygger vi også D-vitamin udenfor tidsrummet 12 til 15, det tager blot længere tid.

Solcreme er ikke farlig

Danskerne smører i for små mængder

Faktor 15 opfanger ca. 93 % af UV-strålingen – vel at mærke, hvis vi smører den rette mængde på. Undersøgelsen "Danskernes Solvaner 2004" viser, at danskere typisk smører sig med ¼ af den anbefalede mængde. Hos mange slipper der derfor mere end 7 % af UV-strålingen igennem, og dannelsen af D-vitamin hæmmes i mindre grad.

De mange timer, vi opholder os udenfor om sommeren, sikrer, at kroppen optager tilstrækkelig D-vitamin

Kroppen regulerer selv optagelsen af D-vitamin

Der er således ikke noget, der tyder på, at brug af solcreme forstyrrer kroppens optagelse af D-vitamin. Kroppen regulerer selv denne proces. Vi skal bare sørge for at opholde os ubeskyttet i solen 2-3 gange om ugen i ca. 15 min. i sommerhalvåret.

Vi kan roligt smøre os de dage, hvor uv-indekset er 3 eller mere, og vi vil være ude i længere tid. De mange timer udendørs sikrer dannelsen af D-vitamin på trods af indsmøringen.

D-vitamin og sol


D-vitamin-depoter – sådan opfyldes de
Med den viden, vi har i dag, ser det ud til at vores D-vitamin-depoter opfyldes i løbet af ca. 15 minutter, når vores ansigt og hænder ubeskyttet bestråles 3 gange om ugen midt på dagen om sommeren. Når D-vitamin depoterne er fyldt bliver D-vitaminet herefter nedbrudt.

Andre nyttige links:

Solcreme til solferien
Børn og solcreme

Faktaark om D-vitamin (pdf)
Faktaark om solcreme (pdf)

Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

 

Få nyt fra Solkampagnen

Få Solkampagnens nyhedsmails med gode ideer og de seneste nyheder om solbeskyttelse. Nyhedsbrevene udsendes ca. 4 gange årligt.

Tilmeld dig nyhedsbrevene her


Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om UV-INDEKS appen