Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Snus og anden røgfri tobak

Snus er en form for røgfri tobak. Snus indeholder nikotin, som er stærkt afhængighedsskabende. Det er forbudt at sælge snus i Danmark. Alligevel har hver tredje unge mand prøvet snus, og 12 pct. bruger det dagligt, ugentligt eller sjældnere. Unge bruger snus med smag af hyldeblomst, vanilje og frugt. Smage, som gør, at snusen virker harmløs og ufarlig.

Snus er en slags røgfri tobak

Snus er blot en af mange typer røgfri tobak. Snus kan være tør eller fugtig, pakket løst eller i portionsposer. Røgfri tobak anbringes oftest i munden, men nogle produkter placeres i næsen. Tobakspastiller, Tyggetobak (chewing bags) og pulvertobak (snuff) er andre former for røgfri tobak, der bruges i Danmark. Globalt set findes der mange flere typer. 

Snus med smag af vanilje og hyldeblomst

Snus findes i mange smagsvarianter, som kan virke tiltrækkende på børn og unge. Unge i Danmark bruger snus med smag af frugt, hyldeblomst, lakrids, pebermynte, vanilje mm.7 Også indpakningen har betydning for børn og unges opfattelse af snus. Se norsk video om betydningen af  snuspakkernes udseende:

Reklamefrie pakker - en grunn mindre til å begynne med tobakk

Røgfri tobak er afhængighedsskabende

Snus indeholder nikotin ligesom andre former for røgfri tobak. Nikotin er stærkt afhængighedsskabende, og skaber en ubalance i hjernen, som gør at hjernen kræver mere og mere nikotin.

Nikotinen trænger gennem slimhinderne i munden og over i blodet. Herfra føres det op til hjernen. 

Unge er mere følsomme over for nikotin end voksne, idet deres hjerner ikke er færdigudviklede. Nogle undersøgelser viser, at hvis hjernen bliver udsat for nikotin, mens den er under udvikling, så kan det give varige skader.10  

Stigning i brug af snus

Herhjemme er der en bekymring for, at børn og unge - især på efterskoler - i stigende grad bruger snus. Men det er endnu ikke undersøgt på nationalt plan, om der er sket en stigning.

Brug af snus blandt unge mænd, 2016

I Danmark er snus mest udbredt blandt unge - og især blandt unge mænd. Blandt de 16-25-årige mænd ser brugen sådan ud:7

 • 12 pct. bruger snus (3 pct. dagligt; 3 pct. ugentligt og 6 pct. sjældnere end hver uge)
 • 5 pct. har tidligere brugt snus
 • 17 pct. har prøvet snus enkelte gange
 • 66 pct. har aldrig prøvet snus

Snus blandt 16-25-årige mænd, 2016

Klik på diagrammet for at se i stor størrelse.

Snus

Kilde: Epinion for Kræftens Bekæmpelse 2016. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder, uddannelse og region. 2000 unge i alderen 16-25 år indgår i undersøgelsen. 

I danmark er snus mest udbredt blandt unge mænd

Brug af snus blandt unge kvinder, 2016

Meget få af de 16-25-årige kvinder bruger snus og dem, der bruger det, bruger det sjældnere end hver uge. Men 16 pct. af de unge kvinder har prøvet snus enkelte gange. En del unge kvinder, har altså eksperimenteret med snus:7

 • 2 pct. bruger snus sjældnere end hver uge
 • 1 pct. har tidligere brugt snus
 • 16 pct. har prøvet snus enkelte gange
 • 81 pct. har aldrig prøvet snus

Snus blandt 16-25-årige kvinder, 2016

Klik på diagrammet for at se i stor størrelse.

Snus

Kilde: Epinion for Kræftens Bekæmpelse 2016. Undersøgelsen er repræsentativ på køn, alder, uddannelse og region. 2000 unge i alderen 16-25 år indgår i undersøgelsen. 

Snuserfaringer i Norge

I Norge har man set en stor stigning i brugen af snus blandt de 16-24-årige. I 2016 brugte hver fjerde snus - og det gjaldt både drenge og piger. Især i de seneste år har industrien markedsført en række nye snusprodukter, der også har appelleret til piger. Det har betydet, at 17 pct. af de norske piger nu bruger snus hver dag.11

Neutrale snusdåser

Fra d. 1. juli 2018 skal alle snusdåser i Norge være neutrale. Dvs. at de skal være uden logo, tiltrækkende farver, smarte skrifttyper mm. Det samme gælder alle cigaretpakker og rulletobak. I stedet udformes pakkerne i en brunlig farve med store billedadvarsler. Formålet med de nye pakker er, at beskytte børn og unge, så de ikke bliver lokket til at ryge eller bruge snus, fordi indpakningen får produkterne til at se lækre og uskyldige ud. Pakkerne introduceres løbende fra d. 1. juli 2017.18

Snusdåse
Snus

Kan snus få unge til at ryge cigaretter?

Når man som ung begynder at bruge snus, så bliver man fortrolig med tobak, og man risikerer at blive nikotinafhængig. Det er dog ikke entydigt, om snus øger risikoen for, at man begynder at ryge cigaretter. Nogle undersøgelser tyder på en sammenhæng12,13 - andre undersøgelser tyder på, at der ikke er en sammenhæng.

Brug af snus og røgfri tobak blandt voksne

Brugen af snus og røgfri tobak er ikke nær så udbredt i den voksne befolkning generelt, som blandt unge. Blandt de danskere, der er 15 år eller ældre, ser forbruget således ud:

 • 2 pct. bruger røgfri tobak (1 pct. dagligt og 1 pct. sjældnere end dagligt)
 • 3,5 pct. har prøvet røgfri tobak enkelte gange
 • 2,5 pct. har tidligere brugt røgfri tobak
 • 92 pct. har aldrig brugt røgfri tobak

Halvdelen af dem, der bruger røgfri tobak svarer efterfølgende, at den type de benytter, er snus. Dvs. blandt voksne er det sammenlagt 1 pct. der bruger snus – heraf bruger halvdelen (½ pct.) det dagligt.6  

Helbredsrisikoen

Snus indeholder kræftfremkaldende stoffer, men snus adskiller sig fra andre typer røgfri tobak, idet det indeholder færre af de kræftfremkaldende nitrosaminer.19 Det er endnu uklart, om snus øger risikoen for kræft, men man ved at andre typer røgfri tobak øger risikoen for kræft i mundhulen, bugspytkirtlen og spiserøret.3,14

I munden hvor snusen placeres, kan der opstå skader på slimhinderne.20 Undersøgelser har også vist, at snus  øger risikoen for blottede tandhalse dvs., at tandkødet trækker sig tilbage. Snus kan også misfarve tænderne.2,4 

Når man bruger røgfri tobak og snus, optager man nikotin, som har den effekt, at det øger puls og blodtryk.17 Der er dog ingen tydelig sammenhæng mellem snus og øget risiko for hjerte-kar-sygdom.16

Snus er forbudt i Danmark

Ligesom i resten af EU, er det ikke tilladt at sælge snus i Danmark. Der er dog huller i den danske lov. Tyggetobak må fortsat sælges i Danmark, selv om det ligner snus og kan bruges på samme måde som snus.Sverige har som det eneste land i EU en undtagelse for snusforbuddet, og i Sverige sælges snus i små portionsposer. Norge er ikke medlem af EU, og i Norge er det også tilladt at sælge snus.15

WHO: Snus kan ikke anbefales til rygeafvænning

Fra tid til anden bliver snus omtalt som et hjælpemiddel til at stoppe med at ryge. Men WHO fraråder, at snus og anden røgfri tobak bruges til rygeafvænning. Det skyldes, at al røgfri tobak er forbundet med en helbredsrisiko.9 Der findes en lang række alternativer i form af godkendte lægemidler til rygeafvænning. Sammen med god rådgivning, øger de chancerne for at blive røgfri.

Kilder

 1. Leon et al. European Code against Cancer, 4th edition: Tobacco and Cancer. Cancer Epidemiology 39S, 2015.

 2. Folkehelseinstituttet. Helserisiko ved bruk av snus. 2014. 

 3. IARC: Personal Habits and Indoor Combustions: Smokeless tobacco: Volume 100E, 2012.
 4. Tobaksfakta. Snuset inte något harmlöst alternativ. 2014.
 5. Carlson et al. Smokeless tobacco (snus) is associated with an increased risk of type 2 diabetes: results from five pooled cohorts. Journal of Internal medicine, 2017.
 6. Danskernes rygevaner. Kantar Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen, 2017.
 7. 16-25-åriges rygevaner. Epinion for Kræftens Bekæmpelse, 2016.
 8. Lov om ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer. 2015
 9. WHO Scientific Advisory Committee on Tobacco Products regulation. Recommendation on smokeless tobacco products
 10. U.S. Department of Health and Human Services. The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress: A Report of the Surgeon General, 2014.
 11. Statistisk sentralbyrå Norway
 12. Joffer et al. Predictors of smoking among Swedish adolescents. BMC Public Health 2014.
 13. Grøtvedt et al. Patterns of snus and cigarette use: a study of Norwegian men follwed from age 16 to19. Tobacco Control, 2013.
 14. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. Volume 89. Smokeless Tobacco and some Tobacco-specific N-Nitrosamines. 2007.
 15. Scheffels J & Lund I. Cute as candy: a qualitative study of perceptions of snus branding and package design among youth in Norway. BMJ, 2017.
 16. Boffetta & Straif. Use of smokeless tobacco and risk of myocardial infarction and stroke: systematic review with meta-analysis. BMJ, 2009.
 17. U.S. Department of Health & Human Services. How Tobacco Smoke Causes Disease. The Biology and Behavioral Basis for Smoking-Attributable Disease. A Report of the Surgeon General, 2010.

 18. Helsedirektoratet. Standardiserte tobakkspakninger. 2017.
 19. WHO. Report on the Scientific Basis of Tobacco Product Regulation, Third Report of a WHO Study Group. WHO Study Group on Tobacco Product Regulation. WHO technical report series. 955, 2009.
 20. Konsekvenser af tobak og alkohol i mundhulen. Tandlægebladet, 121, nr. 12, 2017.

 

Røgfri Fremtid

- Jeg synes ikke, at 40 børn og unge skal begynde at ryge hver dag. Hvorfor gør I ikke noget?

Se filmen
Læs mere på røgfrifremtid.dk


Røgfri bil

Ved at gøre bilen røgfri bliver bilens indeklima bedre, og børn og voksne beskyttes mod røgens skadelige stoffer.

Røgfri bil


Røgfrit hjem

Et røgfrit hjem er med til at sikre et godt indeklima. Vi tilbringer i gennemsnit 16 timer af døgnet i vores eget hjem. Derfor er det vigtigt med ren luft i hjemmet.

Røgfrit hjem