Gå til sygdomsliste

Røgens indhold

Tobaksrøg indeholder over 7.000 forskellige stoffer. Mest kendt er nikotin og tjære. Hovedparten af tobaksrøgen består af gasser, resten er partikler. I røgen er der ca. 70 stoffer, som kan give kræft.

En kompleks blanding

Tobaksrøg er en kompleks blanding af mere end 7000 forskellige stoffer. Flere hundrede af stofferne er giftige, og ca. 70 er kræftfremkaldende.

Nogle af stofferne findes naturligt i tobakken f.eks. nikotin. Andre dannes når tobakken forarbejdes. Nogle tilsættes (tilsætningsstoffer) og andre igen dannes, når cigaretten tændes og bliver røget.

Stofferne i tobaksrøgen sidder enten sammen som partikler eller optræder i gas form.

Nikotin og tjære

Nikotin og tjære er nok de stoffer, som flest forbinder med tobakken. Nikotin skaber afhængighed, og er det stof, man savner, hvis man prøver at holde op med at ryge. Nikotin er ikke kræftfremkaldende, men det er en gift, der får blodkarrene til at trække sig sammen.

Tjære er en samlet betegnelse for forskellige tjærestoffer. Mange af tjærestofferne er kræftfremkaldende. En stor del af røgens partikler består af tjære og det er tjæren, som misfarver cigaretfilteret og lungerne.

Tilsætningsstoffer

Ved produktionen af cigaretterne, bliver der tilsat forskellige stoffer. Nogle af tilsætningsstofferne giver smag til cigaretterne. Frem til 2016 var det f.eks. tilladt at tilsætte vanilje og kakao for at gøre tobakken mildere i smagen, men det er nu forbudt. Mentol er det eneste smagsstof, som stadig er tilladt, men mentol forbydes i 2020. 

Andre tilsætningsstoffer styrer holdbarheden. Der tilsættes eksempelvis fugtbevarende stoffer såsom glycerol, for at cigaretterne ikke tørrer ud. Andre stoffer regulerer forbrændingen, så cigaretten brænder af sig selv og med en passende hastighed. Der er også tilsat stoffer, som sørger for at tobaksrøgen er hvid og ser 'uskyldig' ud.

Nogle stoffer tilsættes for at øge optagelsen af nikotin i kroppen, og for at give rygeren et større 'kick'.

Kulilte

En af gasarterne i røgen er kulilte, som er meget giftig. Kulilte sætter sig på de røde blodlegemer og optager dermed noget af iltens plads i blodet. På den måde påvirker tobaksrøgen blodets evne til at transportere ilt rundt i kroppen, og kroppens organer får ikke nær så meget ilt.

 

Ren luft til ungerne

Pjece med råd og vejledning til at beskytte børn mod tobaksrøg

Ren luft til ungerne


Røgfri Baby

I tvivl? Røg eller Røgfri baby

Hjemmesiden Røgfri Baby giver støtte til gravide, der gerne vil  stoppe med at ryge.

Røgfri Baby