Gå til sygdomsliste

Til forældre

Som forældre til en teenager kan du være med til at forebygge, at dit barn begynder at ryge eller bruge snus. Du kan også hjælpe dit barn med at ændre vaner, hvis først han eller hun er blevet afhængig af tobak.

Fem gode råd
  1. Det er vigtigt, at dit barn kender din holdning.
  2. Åben dialog og interesse. Tal jævnligt med dit barn om tobak uanset hvilke rygevaner, du selv har.
  3. Sørg for, at der er så lidt rygning omkring dit barn som muligt. Gør for eksempel hjemmet og bilen røgfri.
  4. Tal med de andre forældre og lav fælles regler for klassen
  5. Hvis dit barn ikke ryger, kan du foreslå, at I laver en klar aftale om, at han/hun ikke begynder at ryge.  

Mit barn ryger - hvad kan jeg gøre? 

Der kan være mange følelser på spil, hvis dit barn er begyndt at ryge. Du føler dig måske ked af det, vred eller bange for, at dit barn bliver afhængig. Her er det vigtigt, at I får en god og rolig snak, hvor du stiller åbne og nysgerrige spørgsmål til dit barns erfaringer og tanker. 

Du kan med fordel spørge, hvad der skete, da han/hun røg første gang, hvem det foregik sammen med, og hvad der var det spændende ved det. Vis gerne dit barn, at du lytter, men vær også tydelig om, hvad du selv tænker om rygning, og hvad du har af bekymringer om det. Det samme gælder uanset om det handler om cigaretter, snus eller e-cigaretter. 

Mind dig selv om at være tålmodig. Du skal ikke forvente, at dit barn stopper med at ryge efter blot én samtale med dig. Det kan være en lang proces at motivere sig selv til rygestop – også for unge, der kun har røget i kort tid. Du kan være forberedt på, at snakken sikkert skal tages op flere gange. Dit barn skal have tid til at arbejde med sine tanker om rygning, og hvad der nu skal ske. Fortæl gerne, at du til enhver tid vil hjælpe og støtte, når dit barn er klar til et rygestop.

Inspiration til den gode snak

På hjemmesiden Snak om Tobak kan du som forældre få inspiration til konkrete emner og spørgsmål, der kan starte en samtale om rygning eller snus med dit barn. Der er inspiration og viden både til dig, der gerne vil forebygge at dit barn starter, til dig der har et barn, som er begyndt at ryge, og til dig, som selv ryger men gerne vil undgå, at dit barn starter.

Klik ind på Snak om Tobak

Samarbejde mellem skole og forældre

Kræftens Bekæmpelses har udviklet en indsats til grundskoler, som består af forældreinddragelse, røgfri aftaler, undervisning og røgfri skoletid. Indsatsen hedder X:IT, og skoler der arbejder med alle elementer i indsatsen kan halvere andelen af elever, der ryger. Læs mere om X:IT og få dit barns skole med. Klik her.

 

Xhale

Xhale er et program til unge, der ønsker at stoppe med at ryge eller bruge snus.