Gå til sygdomsliste

Om naborøg

Hvis der ryges indendørs i lejligheder, kan røgen sprede sig til overbo, underbo og nabo. Røgen spreder sig gennem sprækker og utætheder i bebyggelsen. En tredjedel af dem, som bor i lejlighed, er udsat for naborøg.

Hvis der ryges indendørs i lejligheder og rækkehuse, kan røgen sprede sig til naboerne. Røgen spreder sig via utætheder ved rørgennemføringer, ventilationsskakte, sprækker i gulve, hulrum i etageadskillelsen mm.

Tobaksrøg kan sprede sig mellem lejligheder

Danske forskere har målt, hvordan tobaksrøg spredte sig til naboerne, når de tændte to cigaretter i en lejlighed. Forsøget viste, at:

  • 9 pct. af de mindste partikler trængte op til overboen
  • 2 pct. sivede ned til underboen
  • 1 pct. spredte sig til naboen
Om naborøg

Mange ældre ejendomme er blevet mere tætte udadtil, idet de har fået nye vinduer og nyt tag. Desuden er etage-adskillelsen ofte blevet gennembrudt i forbindelse med, at der er indlagt varme, vand og elektricitet. Alt i alt medfører det, at en stor del af luften i en lejlighed kommer fra andre lejligheder og trappeopgangen. Og hvis luften er forurenet med tobaksrøg, bliver naboerne udsat for naborøg.

Lejligheder får 'brugt' luft fra hinanden

I lejligheder tilføres hele tiden ny luft. En dansk undersøgelse viste, at i ældre bygninger tilføres en væsentlig del af luften fra trappen og naboernes lejligheder. Forskerne målte, at ca 20 pct. af luften blev tilført fra under­­­boen. Cirka halv­delen kom fra trappe­­opgange og kun omkring 10 pct. kom udefra.

Om naborøg
I lejligheder: Hver tredje er udsat for naborøg
  • 6 pct. af de danskere, der bor i lejlighed, er udsat for naborøg dagligt eller næsten hver dag.
  • 28 pct. er udsat ind i mellem.

Kilder

Afshari et al. Characterization of indoor sources of fine and ultrafine particles: a study conducted in a full-scale chamber. Indoor Air 2005.

Danskernes Udsættelse for Tobaksrøg 2015. TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen og Hjerteforeningen.

Statens Byggeforskningsinstitut. Slutrapport for projektet ”Kilder til indendørs luftforurening – pilotprojekt, 2005

 

Røgfri boligselskaber mm.

Der er stor efterspørgsel efter røgfri boliger. Flere boligselskaber er begyndt at etablere røgfri boligafdelinger, hvor der ikke må ryges indendørs – heller ikke i lejlighederne.

Røgfri boliger


Røgfrit hjem

Et røgfrit hjem er med til at sikre et godt indeklima. Vi tilbringer i gennemsnit 16 timer af døgnet i vores eget hjem. Derfor er det vigtigt med ren luft i hjemmet.

Røgfrit hjem


Røgfri bil

Ved at gøre bilen røgfri bliver bilens indeklima bedre, og børn og voksne beskyttes mod røgens skadelige stoffer.

Røgfri bil