Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Symbol på ren luft

Kanariefuglen er et symbol på ren luft uden tobaksrøg. Det er den fordi, kanariefugle i gamle dage reddede minearbejderne fra giftige gasser i kulminerne.

Historien bag kanariefuglen

Kanariefuglen blev i 1900-tallet brugt i kulminer mange steder i verden. Minearbejderne levede et farligt liv i overhængende fare for giftige gasudslip. Kanariefugle er meget følsomme over for giftige gasser, og derfor brugte minearbejderne dem til at varsle om, hvornår der var fare på færde. Så længe fuglen sang, var luften god.

Her er godt at være

Forbudsskilte fokuserer på det negative og minder rygere om trangen til at ryge. Kanariefuglen derimod spreder glæde og fortæller, at her kan du roligt trække vejret, for her er ren luft for alle.

Retten til ren luft

Det burde være en menneskeret at indånde sund indendørs luft, påpeger WHO i en rapport fra 2000. Desværre er retten til rent vand og ren luft endnu ikke en anerkendt menneskeret.

Må man bruge fuglen?

Har du et ønske om at bruge fuglen i f.eks. materialer, på produkter eller andet, skal du først have Kræftens Bekæmpelses tilladelse til at bruge den. Send os en mail med din idé til Birgitte Ødegaard odegaard@cancer.dk

Climate canary

Kanariefuglen indgår i det amerikanske sprog med betydningen advarsel. En climate canary er et fænomen i naturen, hvis dårlige tilstand fortæller om, at truende klimakatastrofer er på vej. Climate canary blev kåret som det mest anvendelige ord i 2006 af American Dialect Society.

Cleas design

Kanariefuglen er tegnet af Clea Simonsen, der er grafiker. Clea Simonsen vandt en konkurrence, Kræftens Bekæmpelse og Politiken afholdt i sommeren 2007 for at finde et positivt symbol for luft fri for tobaksrøg.

 

Røgfri Fremtid

- Jeg synes ikke, at 40 børn og unge skal begynde at ryge hver dag. Hvorfor gør I ikke noget?

Se filmen
Læs mere på røgfrifremtid.dk


Røgfri bil

Ved at gøre bilen røgfri bliver bilens indeklima bedre, og børn og voksne beskyttes mod røgens skadelige stoffer.

Røgfri bil


Røgfrit hjem

Et røgfrit hjem er med til at sikre et godt indeklima. Vi tilbringer i gennemsnit 16 timer af døgnet i vores eget hjem. Derfor er det vigtigt med ren luft i hjemmet.

Røgfrit hjem