Gå til sygdomsliste

Senfølger efter en kræftsygdom som ung

Hvert år får 1.300 danske unge i alderen 15 til 39 år en kræftdiagnose. Selvom behandlingen redder livet for mange, kan den også give senfølger, og unge, der får kræft, har mange år foran sig, hvor senfølger efter behandlingen kan udvikle sig. Det er derfor vigtigt at få større viden om de senfølger, som unge er i risiko for. Det giver mulighed for i nogle tilfælde at forebygge senfølger og for at opdage dem tidligt; dermed øges chancen for, at senfølgerne ikke opstår eller kan behandles i tide

Ved at undersøge data fra mere end 40.000 overlevere efter kræft i ungdommen ser vi på nogle af de senfølger, som fører til hospitalsindlæggelse. I en afsluttet undersøgelse har vi set på hjertesygdomme som senfølge efter kræftbehandling, og her så vi en øget risiko for hjertesygdomme blandt overlevere efter kræft i ungdom i sammenligning med en tilsvarende gruppe af raske personer. Overlevere efter Hodgkin lymfom havde særligt høj risiko for at udvikle hjertesygdomme, og i en ny undersøgelse ser vi på disse patienters specifikke behandling og relaterer denne til deres risiko for at udvikle hjertesygdom.

I en igangværende undersøgelse ser vi på endokrine sygdomme - altså sygdomme i de organer, der danner hormoner - som senfølge efter kræftbehandling. Endokrine sygdomme kan opstå, når kirtler, såsom hypofysen og skjoldbruskkirtlen, udsættes for kemoterapi eller strålebehandling.

I en anden igangværende undersøgelse bliver mønsteret af hospitalsindlæggelser blandt overlevere efter kræft i ungdom kortlagt. Denne undersøgelse giver mulighed for at identificere de overlevere, som har højest risiko for at udvikle senfølger, og som derfor skal følges med ekstra opmærksomhed efter behandlingen er afsluttet.

Bag forskningen

Kontaktperson:
postdoc Kathrine Rugbjerg, ph.d.
e-mail: rugbjerg@cancer.dk
tlf. 35 25 76 37

Projektet er støttet af:
Det Frie Forskningsråd, Sundhed og Sygdom (FSS)
Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg