Gå til sygdomsliste

Bymiljø

Vi har fokus på at undersøge sammenhænge mellem miljøfaktorer i bymiljøet og risikoen for at udvikle kræft

Vores forskning fokuserer i disse år på at undersøge, hvilken effekt udsættelse for støj har på menneskers helbred. Vi ved at udsættelse for støj kan stresse os og forstyrre vores nattesøvn. En række undersøgelser har tidligere vist, at trafikstøj øger risikoen for hjertekarsygdomme. Men der er ingen studier, som tidligere har undersøgt sammenhængen mellem trafikstøj og kræft.

Trafikstøj og kræft

Brystkræft
I en undersøgelse af 30.000 kvinder efter overgangsalderen, fandt vi ca. 30 pct. højere risiko for at udvikle ikke-østrogenfølsom brystkræft for hver 10. decibel niveauet for vejstøj eller togstøj omkring ens hjemmeadresse steg. En mulig forklaring er, at kort tids søvn kan føre til længere tids udsættelse for lys, hvilket igen kan føre til lavere mængder af stofskiftehormonet melatonin. Og melatonin har en række vigtige egenskaber, der modvirker kræft, blandt andet i forhold til immunforsvaret og reparation af DNA-skader. 

Andre kræftformer
Vi planlægger nu at undersøge om der også er en sammenhæng mellem udsættelse for trafikstøj på hjemmeadressen og risiko for prostatakræft, leukæmi, Non-Hodgkin lymfom og livmoderhalskræft.

Trafikstøj

Trafikstøj og overlevelse efter en kræftdiagnose

Stress og forstyrrelse af nattesøvn er mistænkt for at føre til kortere tids overlevelse efter en kræftdiagnose. Vi vil undersøge en gruppe på 57.000 personer for at se, om længere tids udsættelse for trafikstøj påvirker overlevelsen efter forskellige typer kræft, blandt andet bryst- og prostatakræft.

Trafikstøj og overvægt

Overvægt er en velkendt risikofaktor for mave/tarmkræft. Da stress og søvnforstyrrelser mistænkes for at påvirke risiko for overvægt, vil vi undersøge, om der også er en sammenhæng mellem personernes BMI og fedtfordeling, samtidig med at man over længere tid er udsat for trafikstøj.