Gå til sygdomsliste

Forskningsenheden: Virus, livsstil og gener

Størstedelen af afdelingens forskning ligger inden for den såkaldte molekylærbiologiske epidemiologi. De fleste af vores undersøgelser er således multidisciplinære og inkluderer samarbejde med f.eks. klinikere, molekylærbiologer, virologer og biokemikere. I afdeling for Virus, Livsstil og Gener fokuserer vi bl.a. på kræft i underlivet, og vi arbejder med at forebygge disse kræftsygdomme og forbedre overlevelsen.

Professor Susanne Krüger Kjær leder forskningsenheden Virus, livsstil og gener.

Vi har gennem to store befolkningsundersøgelser undersøgt henholdsvis 11.000 og 42.000 danske kvinder. I projektet har vi indsamlet celleprøver fra livmoderhalsen, blodprøver og data om kvindernes livsstilsvaner.

Undersøgelsen viste en stærk sammenhæng mellem livmoderhalskræft og infektion med human papillomavirus – HPV. Den viden har været med til at skabe hele fundamentet for den videre udvikling af vaccinen mod HPV, som på nuværende tidspunkt kan forebygge 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Et vigtigt forskningsområde i afdelingen er fortsat HPV vaccination. Vi forsker i, hvordan vi kan endnu blive bedre til at forebygge livmoderhalskræft og andre HPV-relaterede kræftformer, som f.eks. peniscancer, analcancer og visse former for hoved-halscancer. Der er tale om kræftformer, hvor HPV virus også kan spille en stor rolle.

Det er karakteristisk for vores afdeling, at vi arbejder med molekylærbiologiske markører, som vi tester på forskellige biologiske prøver i kombination med data om livsstilsfaktorer.

Det gælder også i vores store forskningsprojekt om kræft i æggestokkene. Sammen med flere end 15 andre forskningsgrupper fra hele verden forsøger vi at finde nye metoder til at mindske dødeligheden af denne kræftsygdom. Brystkræft er tillige en af de kræftformer, som enheden har fokus på, herunder specielt dobbeltsidig brystkræft.

Professor Susanne Krüger Kjærs forskning har bidraget til, at vi i dag kan vaccinere unge kvinder mod HPV virus og livmoderhalskræft.

Vi har også flere undersøgelser i gang om, hvilke faktorer der får børnekræft til at opstå.


Læs mere om Virus, livsstil og gener (engelsk version)