Din alkoholdning tæller, når dit barn starter i gymnasium
Mange forældre finder det svært at navigere i deres barns overgang fra folkeskole til gymnasium, da der er andre rammer og mindre orientering af forældre. Der lægges i gymnasiet op til, at eleven er mere ansvarlig for eget skoleliv og selvstændighed vægtes højt. Som forældre kan man derfor føle sig ”hægtet af” skolehverdagen og samtidig vil mange gerne støtte op om, at ens barn er på vej til at blive voksen. Alligevel opfodrer vi til, at man tager en snak med sit barn om, hvilke holdninger man som forældre har til alkohol, at man laver aftaler med sit barn om alkohol, og at man har en løbende dialog om emnet. Vi ved netop, at dette har en effekt og skaber de bedste rammer for dit barn – også i gymnasietiden.
På siden her kan du læse om, hvilken rolle du som forælder kan spille i forhold dit barns alkoholforbrug og få inspiration til, hvordan du kan tage snakken om alkohol med din teenager.
Danske unges alkoholforbrug
Mere end halvdelen af danske unge efterspørger en ny og sundere alkoholkultur, hvor der drikkes mindre. Hver fjerde ung (24 %), der går på en ungdomsuddannelse, synes desuden, at alkohol fylder for meget på skolen. Det er godt nyt, for der er mange gode grunde til at skrue ned for forbruget. Unge, der starter med at drikke i en tidlig alder, og som drikker meget i teenageårene, har nemlig en øget risiko for at drikke mere end andre senere i livet.
Du har betydning for dit barns forbrug
Det er veldokumenteret, at forældres holdninger til deres barns alkoholforbrug har afgørende betydning for, dels hvornår den unge starter med at drikke, og dels hvor meget den unge drikker. Unge, hvis forældre har klare holdninger til alkohol og ikke mener, at deres barn skal drikke meget, drikker mindre i ungdomsårene end unge, hvis forældre ikke har klare holdninger. Unge, hvis forældre laver regler for, hvor meget der må drikkes, drikker desuden mindre end unge, hvis forældre ikke laver regler.
Hvad er din alkoholdning?
Har du gjort op med dig selv, hvad din alkoholdning er? Det er vigtigt, at du taler med dit barn om alkohol og at I, eventuelt i fællesskab, finder frem til et passende ramme- og regelsæt når det kommer til den unges forbrug – også selvom dit barn snart er voksent.
Du behøver ikke at være bange for, at samtalen vil falde i dårlig jord. Kun 13 % af hjemmeboende unge, der har snakket med deres forældre om deres forhold til alkohol, synes dårligt om, at deres forældre blander sig i deres alkoholvaner.
