Gå til sygdomsliste

Bøger om den sidste tid

De bøger, du finder på siderne, er ikke anmeldt af Kræftens Bekæmpelse. Udtalelser er hentet fra bøgernes forlag. De omtalte bøger har heller ikke gennemgået en systematisk faglig vurdering, og Kræftens Bekæmpelse fralægger sig derfor ethvert ansvar i forhold til indhold og ytringer i bøgerne.


Balling, Klara
En værdig afsked - Bogen om døden

2009. Forlag: Morpho

Bogen er en samling praktiske og menneskelige indlæg om den sidste tid er samlet af læge Klara Balling og forfatter Susan Binau, der selv har været syg af kræft.

Bogen forsøger at afdække og belyse de spørgsmål, som melder sig i tilfælde af svær sygdom og forestående død.

Bidragsyderne spænder vidt fra socialrådgiver, advokat, sygeplejerske, bedemand og læge, der alle kombinerer faglig indsigt med medmenneskelig viden. Herudover bidrager mennesker, der er eller har været svært syge af kræft.

 


Bjerager, Erik
Det ender godt - Johannes Møllehave om døden

2009. Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag

Det er både morsomt og alvorligt, når Møllehave i denne bogs taler med Erik Bjerager om døden, sorgen og håbet. Møllehave har flere gange selv været tæt på at dø, og han har oplevet mange mennesker dø.

'Det ender godt' er Johannes Møllehaves tanker om de spørgsmål, der opstår ved livets afslutning. Hvad er overhovedet meningen med det hele, og hvordan finder vi håb, når vi skal dø, eller når vore nærmeste dør fra os? Det er en bog til eftertanke og trøst for den efterladte, den syge og den døende.

 


Bøger om den sidste tid

Buje, Stine
Snak på livet løs

2015. Forlag: Turbine

Bogen giver konkrete idéer til, hvordan man kan få det bedste ud af tiden, før døden indtræffer, og hvordan man tager de vigtige snakke, før det er for sent.


Carstensen, Vibeke Pilar
Det tager lidt tid at gå bort

2016. Forlag: Alfa

Det tager lidt tid at gå bort følger vi forfatterens afsked med sin mor, der rammes af en pludselig og aggressiv kræftsygdom. Vi følger nærværet om den syge og døende, der fletter sig ind i alt det praktiske, den elektriske seng, der skal ind i stuen, og det bad, der må udsættes til i morgen. Og vi følger med i tankerne, der drøner gennem hovedet, tanker om accept og afsked.

 


Lahme, Julia
Sig farvel - hvad præster ved om sorg

2009. Forlag: Pretty Ink

Julia Lahme begyndte at lede efter svar, da hun undrede sig over sin egen reaktion, og oplevelsen af at andre syntes, at hun reagerede forkert på moderens død .

For hvad gør man, når én man elsker ligger for døden? Hvordan tackler man sin egen og andres sorg? Hvordan ser der ud i himlen?

Julia har talt med seks danske præster, og i denne bog giver de deres svar på disse og mange andre spørgsmål om glæden, fortvivlelsen og alle de forbudte følelser, der opstår, når man er tæt på den, hvis liv krydses af døden.

 


Gudkov Lindner, Mikaela
Når vi skal dø

2010. Forlag: Lindrende Fysioterapi

Vi er ofte bange for at spørge en kræftsyg, som ikke længere har håb om helbredelse, hvad han eller hun tænker og føler.

Her har fysioterapeut Mikaela Lindner Gudkov spurgt otte døende patienter, der fortæller deres hudløse, ærlige og meget rørende historier fra en virkelighed, hvor døden puster dem i nakken. Og på trods af emnet er det en meget livsbekræftende bog.

 


Lucas, Maja
Katrines hånd

2010. Forlag: C&K Forlag

Den midaldrende Katrine får konstateret kræft i hjernen. Med desperat livskraft indleder hun kampen mod døden. Romanen skildrer hendes sidste måneder, hvor svækkelsen ubønhørligt tager til og afslutningen rykker nærmere. Den beskriver også sygdommens voldsomme virkning på Katrines store, sammenbragte familie med børn fra forskellige ægteskaber og indviklede relationer. Historien fortælles af steddatteren Sarah, hvis forhold til Katrine ændres i lyset af sygdommen.

 


Meister, Birgit
Bogen til mine kære

2007. Forlag: Gyldendal

En praktisk og personlig håndbog. Den handler om livets afslutning. Ejeren udfylder det personlige afsnit til brug for de efterladte. Birgit Meister giver praktiske råd og oplysninger til stor hjælp for alle, der står med en række ubesvarede spørgsmål ved et dødsfald.

 


Krag, Helen et al
Slusten - Fortællinger om døden

2016. Forlag: MorphoPsykoterapeutisk Forening/www.id-pf.dk

Selvom døden er et fælles livsvilkår, er der mange forskellige måder at forholde sig til den på. Slusten består af tolv psykoterapeuters personlige og professionelle erfaringer med døden. Fortællingerne om døden kredser blandt andet om angsten og sorgen i dødens nærhed, om heling, tro og accept. Forfatterne reflekterer over de følelser de oplever i mødet med døden og hvordan man kan komme overens med den.

 


Møller, Birger
Når sorgen rammer

2010. Forlag: Abeland

Bogen handler om 5-årige Kamilla, hvis mor er alvorligt syg og til sidst dør. Der er ingen, der taler med Kamilla om, at hendes mor skal dø.

Bogen sætter fokus på den ensomhed, børn oplever, når de voksne ikke taler med dem om den virkelighed, de lever i. Det er ikke en børnebog, men stilet til sygdomsramte, pårørende, sorggrupper og personer i sundhedsvæsenet.

 


Nielsen, Rita og Harder, Jacob
Venteværelset - en døendes fortællinger om livet

2010. Forlag: Unitas

I bogen møder vi Jacob, en ung mand i 30'erne, der lever et liv med karrierejob, sin kone og deres lille søn, da han rammes af uhelbredelig kræft. I slutningen af sit sygdomsforløb indlægges Jacob på hospice, og bogen er blevet til på baggrund af de dybe og berigende samtaler, han her førte med sygeplejespecialist Rita Nielsen.

 

Læs mere:

Den sidste tid

 

Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opskrifter

Opskrifter

Hvad skal jeg spise, hvis jeg har kræft?

Opskrifter


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende