Gå til sygdomsliste

Bøger om at være ung og kræftsyg

De bøger, du finder på siderne, er ikke anmeldt af Kræftens Bekæmpelse. Udtalelser er hentet fra bøgernes forlag. De omtalte bøger har heller ikke gennemgået en systematisk faglig vurdering, og Kræftens Bekæmpelse fralægger sig derfor ethvert ansvar i forhold til indhold og ytringer i bøgerne.

Du kan finde de fleste bøger på www.bibliotek.dk

Brændgaard Nissen, Tina
Klædt af

2010. Forlag: Gyldendal

Hvordan bevarer man optimismen, når en alvorlig sygdom pludselig er en realitet? Tina Brændgaard fik som 30-årig konstateret brystkræft –- en sygdom, som hendes mor døde af, da Tina var 17 år.

 


Downham, Jenny
Før jeg dør

2008. Forlag: Sesam

Romanen handler om Tessa, der som 12-årig får konstateret kræft. Da hun er 16, bliver hun opgivet af lægerne - der er ingen chance for helbredelse. Historien er trist, fyldt med følelser, uretfærdighed og modløshed. Men Tessas historie er også livsbekræftende og en reminder om at gribe chancen og leve i nuet.

 


Gerhardt, Maria
Transfervindue - fortællinger om de raskes fejl  

2017. Politikens Forlag

Transfervindue er en utopisk fremstilling af Nordsjælland som et stort luksuriøst hospice. Alle går i hvidt. New age-nonner dyrker naturlig cannabis på stranden. Internet og musik er forbudt, til gengæld kan man vinterbade med overlægen. Indimellem er der ætsende tilbageblik til livet som terminal kræftpatient, ellers slentrer vores hovedperson og hendes ven Mikkel rundt, taler om firserne og om, hvordan de gerne vil dø. Indimellem griner de, af de raskes fejl


Gerhardt, Maria
Der bor Hollywoodstjerner på vejen

2014. Forlag: People's Press

Der bor Hollywoodstjerner på vejen er en kærlighedshistorie, der spænder over to årtier. Det er en fortælling om at vente på én kvinde i 15 år, få hende og kort efter blive ramt af en altopædende sygdom. Maria Gerhardts voldsomt personlige debut begynder i en lejlighed på den yderste venstrefløj i midten af 90'erne og foregår på dansegulve, til efterfester, på tomandshånd, i taxaer, i haver, i Hellerup, for så at tage et langt ophold på Rigshospitalets afdeling 4262.

 


Geo (Christian Geo Heltboe)
Ikk' for sjov

2013. Forlag: People's Press

Med humor og uden selvhøjtidelighed fortæller Geo om sit kræftforløb og om samtidig at holde fast i sig selv som far, mand og komiker. Om at få en benhård behandling og om at tro på, man kommer godt ud på den anden side. Geos historier bliver suppleret med indspark fra hans kone, radiovært og blogger Christiane Vejlø. Christiane fortæller om at servere piller døgnet rundt til en mand, der bare vil sove, om at snakke om kræft med en fireårig, om at dele en sygdom, om ensomheden som pårørende og om den kærlighed, som skinner igennem, uanset hvad.


Green, John
En flænge i himlen

2012. Forlag: Politikens Forlag

Hazel har i fire år levet med en alvorlig kræftdiagnose og er ofte ved at miste modet. Men så møder hun den ligeledes kræftsyge Augustus og bliver forelsket for første gang i sit liv. Pludselig ser hun på både sygdom, liv og død på en helt ny måde. En flænge i himlen er en både rå, rørende og livsforelsket roman om udødelighed og alt det største og smukkeste i livet. Den kan læses af både unge og voksne.

 


Kehlet, Jakob
Livet for givet

2011. Forlag: Siesta

Forfatteren er journalist, og bogen bygger på interviews med 13 unge kræftpatienter, der deler deres personlige tanker og oplevelser i forbindelse med deres kræftsygdom. Om alt fra accept af at livet må sættes på standby, til at lysten til sex kan forsvinde under kemobehandling.
Bogen er til unge i alderen 15 og 30 år, der lige har fået konstateret kræft. Forældre, venner og andre pårørende kan også få relevante informationer.

 


Licht, Mette de Fine
Viljepigen

2010. Forlag: Forlaget Linje H

Mette er 16 år, da hun får konstateret en sjælden type kræft i benet. Mens vennerne fester sig igennem gymnasiet, kæmper Mette med kemo, kræft og konstant kvalme –og med at være skaldet. Men Mette lader sig ikke knække. Hun køber en paryk, begynder i 1.g og gør alt for at leve en så normal teenagetilværelse som muligt.
I bogen fortæller hun fra sygdommens første symptom til det at vende tilbage til livet efter kræften. Mette har skrevet bogen, fordi hun gerne vil give andre unge med kræft den bog, hun selv manglede, da hun var syg. I dag er Mette rask, 27 år og arbejder som journalist.

 


Okke, Ole
Sejren – En skæbnefortælling om kræft

2007. Forlag: Schultz

Kroppen og bodybuilding var det eneste, 31-årige Ole Okke levede og åndede for, da han i maj 2002 pludselig blev ramt af en aggressiv form for leukæmi. Han måtte se døden i øjnene og forsvandt til at starte med ned i et dybt og omklamrende mørke af fortvivlelse.
I denne bog fortæller Ole Okke om sin forvandling fra kropsfikseret bodybuilder til et kræftramt menneske, som måtte gennem en fysisk og mental nedtur i sin kamp for overlevelse.

 


Bøger om at være ung og kræftsyg

Svensson, Daniel

Der er kun dage

2017. People'sPress

Håndboldspiller Daniel Svensson har haft kræft to gange. Her fortæller han, hvordan man kommer videre i livet, når man som 35-årig har haft døden tæt på, og sportskarrieren er slut.


Thorup, Rikke

Kræft & Gravid - kan man det?

2014, Graphic Living, trykt bog og e-bog

Hvordan håndterer man et kræftforløb samtidig med, at man er gravid? Situationen er nærmest utænkelig, men blev den barske virkelig for Rikke Thorup, der fik konstateret brystkræft, da hun var 32 år og gravid med sit andet barn. I denne e-bog deler hun ud af sine erfaringer og giver gode råd til at komme bedst muligt igennem sygdommen.

Kan købes på www.graphicliving.com  

 


Bøger om at være ung og kræftsyg

Ung kræft
FUCK, jeg har kræft. Hvad nu?

2017

Guide til unge med kræft med gode råd og faglig viden fra bl.a. sundhedsprofessionelle, socialrådgivere, sexologer og psykologer. 

Download bogen her


Van der Stap, Sophie
Pigen med de ni parykker

2010. Forlag: Gads Forlag

Hollandske Sophie van der Stap er kun 21 år, da hun bliver diagnosticeret med en sjælden type kræft. Hun køber ni parykker. Hver paryk får sin egen personlighed: Stella, Sue, Daisy, Blondie, Platina, Oema, Pam, Lydia og Bebé. Alle viser de en ny side af hende. Sophie Van der Stap fortæller en kronologisk beretning fra perioden januar 2005 til juni 2006 - fra hun får konstateret kræft til den tilsyneladende komplette helbredelse.

 


Wung-Sung, Jesper
Ud med Knud

2014. Forlag: Høst & Søn

Ud med Knud er en roman om den 12-årige William, der både elsker og hader sin hemmelige ven Knud, som han kalder sin kræftsygdom. William har prøvet alt for at slippe af med ham. Men når Knud ikke er der, længes William også lidt efter ham. For selv om Knud er sådan en ingen ønsker at få tæt ind på livet, så er det også svært at finde sig selv, når han ikke er der.
 

Besøg også

Proof of life

Forening for unge med kræft der samles omkring fysisk aktivitet.

Proof of life

Ung kræft

Ung kræft er et netværk for unge kræftramte, hvor du kan skabe kontakt og tale med andre unge om liv og identitet

Ung kræft


 

Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opskrifter

Opskrifter

Hvad skal jeg spise, hvis jeg har kræft?

Opskrifter


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende