Gå til sygdomsliste

Årsager til lymfødem

Lymfødem skyldes en ophobning af lymfevæske mellem cellerne. Lymfødem kan være medfødt, eller det kan opstå, fordi lymfesystemet er blevet beskadiget – f.eks. efter en operation eller strålebehandling for kræft.

Der findes to former for lymfødem primært og sekundært lymfødem. Begge typer medfører, at en eller flere kropsdele hæver op.

  • Primært lymfødem er medfødt og skyldes, at lymfesystemet er mangelfuldt udviklet. Primært lymfødem ses ved fødslen, men kan også godt først vise sig senere i livet 
  • Sekundært lymfødem skyldes, at kroppens lymfesystem er blevet beskadiget, så det ikke kan transportere og filtrere lymfevæsken optimalt

Kun sekundært lymfødem har betydning for kræftpatienter

Kræftbehandling er årsagen til lymfødem hos mellem 50-75 pct. af alle lymfødempatienter i den vestlige verden.

Lymfesystemet bliver typisk beskadiget af:

  • Operation, hvor lymfeknuder er blevet fjernet
  • Strålebehandling
  • Kræft i lymfeknuder enten fordi kræften har spredt sig til lymfeknuder, eller kræften er opstået i lymfeknuderne (lymfomer)
  • Kemoterapi med taxaner (f.eks. Paclitaxel® og Taxotere®)

Ved en operation for kræft kan lymfesystemet blive beskadiget, da man ofte også får fjernet lymfekirtlerne i det kræftramte område. Det gør man, fordi kræften kan sprede sig via lymfesystemet. 

Efterfølgende strålebehandling kan yderligere beskadige lymfekirtlerne.

Hvorfor hæver man, når lymfesystemet bliver beskadiget?

Ved skader på lymfesystemet har lymfevæsken vanskeligt ved at blive ledt væk, og dermed kan der opstå hævelser på grund af ophobet lymfevæske. 

Ved lymfødem ophobes der også store mængder fedt i vævet på grund af kronisk inflammation.

Ophobningen af fedt starter tidligt. Dette kan være årsagen til, at en hævelse efter nogen tid ikke kan forsvinde helt trods behandling. 

Hvis lymfødemet ikke bliver behandlet i tide, vil vævet nogle gange blive helt hårdt på grund af udviklingen af bindevæv (fibrose). Det sker specielt i benene, mens lymfødem i armene meget sjældent rammes af fibrose.

Ikke alle hævelser er lymfødem

Lymfødem skal ikke forveksles med andre årsager til hævelser af kroppen, som også kan skyldes dårligt hjerte og kredsløb.

Er der sammenhæng mellem brug af sauna og udviklingen af lymfødem?   

Der findes ingen beviser for, at brug af sauna kan medføre lymfødem eller kan forværre et eksisterende lymfødem. For at afgøre dette endeligt kræves der yderligere forskning.

De få studier, der har undersøgt effekten af varme på lymfødem tyder imidlertid snarere på, at varme har en positiv frem for en negativ effekt på lymfødem. 

Erfaringer fra svenske lymfødempatienter tyder på, at der ikke er grund til at fraråde sauna, hvis man får det godt af det. I Sverige beholder lymfødempatienterne kompressionsstrømpen på i saunaen og tager bagefter koldt bad/brusebad. På denne måde køles armen og strømpen hurtigt af igen. Hvis man ikke vil have strømpen på i saunaen, kan man tage den af imens og tage den på igen umiddelbart bagefter, da man ikke er i sauna i længere tid.

Læs mere om forholdsregler ved lymfødem i engelsk studie

Læs alt om lymfødem:

Lymfødem - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.