Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Lymfødem skyldes en ophobning af lymfevæske mellem cellerne. Lymfødem kan være medfødt, eller det kan opstå, fordi lymfesystemet er blevet beskadiget f.eks. efter en operation eller strålebehandling for kræft.
Der findes to former for lymfødem primært og sekundært lymfødem. Begge typer medfører, at en eller flere kropsdele hæver op.
Kræftbehandling er årsagen til lymfødem hos mellem 50-75 pct. af alle lymfødempatienter i den vestlige verden.
Ved en operation for kræft kan lymfesystemet blive beskadiget, da man ofte også får fjernet lymfekirtlerne i det kræftramte område. Det gør man, fordi kræften kan sprede sig via lymfesystemet.
Efterfølgende strålebehandling kan yderligere beskadige lymfekirtlerne.
Ved skader på lymfesystemet har lymfevæsken vanskeligt ved at blive ledt væk, og dermed kan der opstå hævelser på grund af ophobet lymfevæske.
Ved lymfødem ophobes der også store mængder fedt i vævet på grund af kronisk inflammation.
Ophobningen af fedt starter tidligt. Dette kan være årsagen til, at en hævelse efter nogen tid ikke kan forsvinde helt trods behandling.
Hvis lymfødemet ikke bliver behandlet i tide, vil vævet nogle gange blive helt hårdt på grund af udviklingen af bindevæv (fibrose). Det sker specielt i benene, mens lymfødem i armene meget sjældent rammes af fibrose.
Lymfødem skal ikke forveksles med andre årsager til hævelser af kroppen, som også kan skyldes dårligt hjerte og kredsløb.
Der findes ingen beviser for, at brug af sauna kan medføre lymfødem eller kan forværre et eksisterende lymfødem. For at afgøre dette endeligt kræves der yderligere forskning.
De få studier, der har undersøgt effekten af varme på lymfødem tyder imidlertid snarere på, at varme har en positiv frem for en negativ effekt på lymfødem.
Erfaringer fra svenske lymfødempatienter tyder på, at der ikke er grund til at fraråde sauna, hvis man får det godt af det. I Sverige beholder lymfødempatienterne kompressionsstrømpen på i saunaen og tager bagefter koldt bad/brusebad. På denne måde køles armen og strømpen hurtigt af igen. Hvis man ikke vil have strømpen på i saunaen, kan man tage den af imens og tage den på igen umiddelbart bagefter, da man ikke er i sauna i længere tid.
Sidst ændret 24.04.2017
Overlæge, docent Håkan Brorson, ph.d., Institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds Universitet, Plastikkirurgiska kliniken, Skånes Universitetssjukhus, Malmö.
Best Practice for the Management of Lymphoedema: An international perspective En gennemgang af den bedst mulige behandling af lymfødem hos voksne. Skrevet for sundhedsfagligt personale, 2006.
Preventative measures for lymphedema: separating fact from fiction, Cemal Y et al, J Am Coll Surg. 2011 Oct;213(4):543-51.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17