Gå til sygdomsliste

Tidlig overgangsalder hos kvinder

Når koncentrationen af kønshormon nedsættes, går kvinder i overgangsalder med varierende grad af symptomer som f.eks. hedeture, blødningsforstyrrelser, nedsat sexlyst og tørhed i skeden. Her kan du læse om, hvad du kan gøre ved generne.

Symptomer på overgangsalder fremkaldt af behandling er de samme som aldersbetinget overgangsalder hos kvinder:

 • Hedeture
 • Tørhed i skeden
 • Vanskelighed med at holde på vandet
 • Humørsvingninger
 • Mindsket lyst til sex
 • Uregelmæssig eller ophørt menstruation
 • Man kan ikke blive gravid længere
 • Vanskelighed med at sove
 • Ledsmerter
 • Øget risiko for knogleskørhed
 • Vægtøgning

Læg mærke til, hvad der kan udløse hedeturene

Det er meget almindeligt at få hedeture i forbindelse med overgangsalderen. Det skyldes den nedsatte mængde østrogen. Hedeture kan variere fra en let varme i ansigtet til sved over hele kroppen og hjertebanken, kvalme og svimmelhed. Mange får kraftige hedeture om natten, som kan give søvnproblemer.

Som regel aftager hedeturene i løbet af behandlingen, men for nogle kvinder varer det ved under hele behandlingen. Te, kaffe og krydderier kan udløse hedeture hos nogle kvinder. Prøv at lægge mærke til, hvad der kan udløse hedeture, så du måske kan prøve at undgå at udløse dem.

Motion, sund livsstil og vægttab ved overvægt kan øge kvindens velbefindende og nedsætte generne af hedeture.

Ved svære hedeture kan du høre din læge om mulighederne for medicin

Nogle antidepressive midler (af typen neurotransmittergenoptagshæmmere f.eks. venlafaxin, paroxetin, fluoxetin) kan hos nogle kvinder nedsætte hyppigheden og styrken af hedeturene efter en til fire ugers behandling. Vær opmærksom på, at nogle typer neurotransmittergenoptagshæmmere ikke kan tages sammen med tamoxifen, da de hindrer effekten. Tal med din læge om det.

En anden mulighed for nogle kvinder er behandling med clonidin (middel mod for højt blodtryk og migræne). Virkningen indtræder efter op til fire uger. Epilepsimidlet gabapentin kan også nedsætte hedetures hyppighed og sværhedsgrad. Tal med din læge om, hvilken medicin der kan være den rette for dig.

Læs mere om medicinen og dens bivirkninger:

Neurotransmittergenoptagshæmmere SSRI

Clonidin

Gabapentin

Kvindelige hormoner mod gener i overgangsalderen øger risiko for kræft

Behandling med kvindelige kønshormoner kan afhjælpe hedeture, humørsvingninger, tørre slimhinder i forbindelse med overgangsalderen, men giver også en øget risiko for at udvikle brystkræft og kræft i livmoderen. Behandling med kvindelige kønshormoner kan også medføre blodpropper forskellige steder i kroppen.

Ved hormontilskud, hvor progesteron og østrogen kombineres, er der en højere risiko for at få brystkræft end ved behandling med østrogen alene.

Inden man går i gang med en hormonbehandling, er det derfor en god idé sammen med sin læge nøje at overveje fordele og ulemper ved behandlingen. Nye data tyder på, at små doser naturligt østrogen (østradiol) i plaster eller gel-form til optagelse gennem huden giver mindre kræft- og blodpropsrisiko. 

Nogle kvinder tager hormonbehandling for at mindske risikoen for at udvikle knogleskørhed. Det kan man dog også forebygge på andre måder med motion, kalkholdig kost, et dagligt tilskud af kalk og D-vitamin og ved at undgå rygning.

Stoffer, der ligner kønshormoner, som f.eks. tibolon og progesteron frarådes til behandling af gener i overgangsalderen hos kvinder, der har haft brystkræft.

Læs mere:

Tibolon

Progesteron

Hormonbehandling og risikoen for brystkræft

Ingen dokumenteret grund til at spise kosttilskud med østrogenlignende virkninger

Kosttilskud, der markedsføres mod symptomer på overgangsalder, som f.eks. hedeture, indeholder ofte planteøstrogener (soja, isoflavoner fra soja eller andre plantestoffer), der minder om det kvindelige kønshormon østrogen.

En stor undersøgelse har vist en ringe effekt af kosttilskud mod hedeture, så derfor er der ingen dokumenteret grund til at spise disse tabletter med soja eller andre typer af plantestoffer med østrogenlignende virkninger.

Kvinder, der har eller har haft hormonfølsom brystkræft, bør ikke spise kosttilskud og naturlægemidler mod hedeture


Kvinder, der har eller har haft hormonfølsom brystkræft, bør undgå høje niveauer østrogen i blodet, da det er en risikofaktor for udvikling af brystkræft. Der er en risiko for, at planteøstrogenerne i høje doser (som man får dem i kosttilskudstabletter) kan øge risikoen for tilbagefald af hormonfølsom brystkræft.

Det er ikke afklaret, om planteøstrogenerne kan hæmme virkningen af tamoxifen, dvs. den antihormonbehandling, der gives som behandling efter brystkræft.

Kosttilskud og naturlægemidler med planteøstrogener

Hjælp til tørre slimhinder

Hos kvinder kan østrogenmanglen føre til tørre slimhinder i skeden. Det kan give problemer i form af smerter ved samleje og øget risiko for infektion i skeden og blærebetændelse.

Ved tørhed i skeden kan man i stedet for hormoner anvende en fugtende gel. Hormonfri cremer (f.eks. Replens®) kan bruges ved tørhed, svie eller irritation i skeden. En anden mulighed er vand- eller silikonebaserede lubricerende midler, som kan anvendes ved tørhed i skeden i forbindelse med samleje.

Lokalbehandling med østrogen ved antiøstrogenbehandling af brystkræft

Kvinder med brystkræft, der er i antihormonbehandling, skal imidlertid være opmærksomme omkring brugen af cremer og stikpiller med østrogen.

Brystkræftpatienter i tamoxifenbehandling kan efter lægelig vurdering på kræftafdelingerne prøve lokal vaginal østrogenbehandling ved disse gener. På grund af tamoxifens virkningsmekanisme mener forskere nemlig ikke, at der skulle kunne opstå risiko i forhold til  brystkræft, selvom østrogen optages i lille mængde i blodet.

Ikke-hormonelle behandlingsmuligheder

Som hjælp til tørre slimhinder bør ikke-hormonelle behandlingsmuligheder prøves før de hormonelle. Det kan f.eks. være hormonfri cremer (såsom Replens®), der kan bruges ved tørhed, svie eller irritation i skeden. Desværre er ikke-hormonelle præparater ikke ligeså effektive som østrogenholdige midler.

For brystkræftpatienter i behandling med aromatasehæmmere kan lokal østrogen behandling være et problem, men optagelsen af østrogen i blodet lader til at være relativt beskeden. Hvis man ønsker det, kan man med forsigtighed forsøge lokal østrogen behandling. Tal med den læge, der står for din behandling.

Forskere mener, at lokal østrogenbehandling optages i udtalt grad de første 2-4 uger, men at optagelsen derefter er minimal. Forklaringen på den aftagende absorption kan skyldes en styrkelse af slimhinden i skeden.

Dansk brystkræftgruppe har påbegyndt en større registerundersøgelse af lokalbehandling med østrogen i skeden og tilbagefald hos kvinder med hormonreceptor-positiv brystkræft.

Vanskelighed med at holde på vandet

Østrogenmanglen kan også føre til tørre slimhinder i urinrøret og blæren. Det kan give problemer i form af vanskeligheder med at holde på vandet og tendens til blærebetændelse.

Bækkenbundstræning (knibeøvelser) med et ugentligt træningsprogram, hvor man gentager bækkenbundsknib efter instruktion af sundhedsfagligt personale i mindst 3-6 måneder, har god effekt. Bækkenbundstræning styrker de muskler, der holder urinen inde i blæren.

For at undgå blærebetændelse er det godt at drikke mindst 1,5 liter dagligt for at skylle blæren igennem. Symptomer på blærebetændelse kan være svie eller smerter ved vandladning samt grumset eller ildelugtende urin. Tal med din læge, hvis du udvikler blærebetændelse.

Mindsket lyst til sex

Man kan som følge af overgangsalderen i perioder opleve at miste lysten eller evnen til seksuel aktivitet. Når antihormonbehandlingen er overstået, vender lysten til sex som regel tilbage til det niveau, der var før behandlingen.

Udover antihormonel behandling kan mindsket lyst til sex skyldes f.eks. vaginal tørhed, træthed eller bekymring. Prøv at overveje, om der er medvirkende årsager, som du kan gøre noget ved: Er du træt? Har din selvopfattelse ændret sig? Har du talt med din partner? Føler du dig deprimeret?

Ved tørhed i skeden kan det være en idé at gøre brug af fugtende geler og glidecremer. Desuden kan man også have gavn af at træne musklerne i bækkenbunden.

Kræft og seksualitet

Lav øvelser for bækkenbund og underliv

Menstruationer kan nogle gange komme igen

Når man går i overgangsalder, stopper æggestokkene med at modne æg og producere kvindelige kønshormoner. Det fører til, at menstruationerne holder op, og man kan efter en periode ikke længere få børn.

Hos nogle kvinder i kræftbehandling med kemoterapi og/eller strålebehandling bliver fertiliteten kun nedsat midlertidigt, da æggestokkenes funktion vender tilbage efter behandlingen, og menstruationerne kommer igen. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at man kan blive uplanlagt gravid, da ægløsningen kommer før menstruationen.

Selv om man får menstruation igen, er det dog ikke sikkert, at man kan blive gravid.

Evnen til at få børn kan i nogle tilfælde bevares

I mange tilfælde er det muligt at prioritere at nedfryse æg, inden behandlingen starter, så det senere er muligt at forsøge at få børn. Hvis det er nødvendigt at starte kræftbehandlingen akut, bliver man nødt til at acceptere, at evnen til at få børn bliver påvirket.

Kvinder og piger kan få udtaget æg eller væv fra æggestok ved en operation, som så bliver nedfrosset til senere brug. Man kan godt få foretaget nedfrysning af æg og væv, uden at det er afklaret på forhånd, om man senere vil forsøge at have børn.

Kræftbehandling kan påvirke evnen til at få børn

Vanskelighed med at sove

Hedeture og ængstelse kan gøre det vanskeligt at falde i søvn. Det kan hjælpe at slappe af ved at:

 • Tage et bad før sengetid
 • Drikke varm mælk eller urtete før sengetid
 • Bruge nattøj af absorberende bomuld
 • Foretage dig noget ved søvnbesvær –- læs, hør radio eller audiobøger, se tv eller film indtil du føler dig træt
 • Anvende massage, meditation eller lyt til afslapningscd'er

Ledsmerter

Ledsmerter kan behandles med milde smertestillende tabletter.

Knogleskørhed

Antihormonbehandling kan på længere sigt medføre en øget risiko for knogleskørhed (osteoporose) og knoglebrud på grund af en øget afkalkning af knoglerne. Man kan få undersøgt sin knogletæthed ved en DEXA-scanning. Man bør derfor tage kalk og D-vitamin som kosttilskud mod knogleskørhed. Læs mere om DEXA-scanning her:

DEXA-scanning

Fysisk aktivitet og træning kan forebygge knogleskørhed og styrke balance og muskler, så fald og knoglebrud forebygges. Som forebyggende træning anbefales cykling, gang, løb og blandet træning. Det kan også hjælpe at holde op med at ryge og reducere indtagelsen af alkohol.

Forebyggende behandling mod knogleskørhed

Behandling med bisfosfonater kan bremse svækkelsen af knogler og forebygge knoglebrud.

Læs mere om bisfosfonater:

Ibandronsyre

Zoledronsyre

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.