Gå til sygdomsliste

Børnebøger om sorg

De bøger, du finder på siderne, er ikke anmeldt af Kræftens Bekæmpelse. Udtalelser er hentet fra bøgernes forlag. De omtalte bøger har heller ikke gennemgået en systematisk faglig vurdering, og Kræftens Bekæmpelse fralægger sig derfor ethvert ansvar i forhold til indhold og ytringer i bøgerne.

De fleste af bøgerne kan findes på www.bibliotek.dk


Ahlburg, Kirsten
Den hvide engel

2009. Forlag: Unitas Forlag

”Den hvide engel” handler om Nina på 5 år, der har mistet sin mor, og som for første gang skal holde fødselsdag uden hende. Nina savner sin mor og hendes største fødselsdagsønske er, at moren kommer tilbage til hende og faren.

Bogen kan bidrage til at give børn forståelse for sine egne og andre børns reaktioner på at miste, sørge og savne og er oplagt som anledning til at tale med børn om døden.


Andersen, Pernille Bruun
Pigen på tårehavet

2017. Forlag: Eksistensen

Et illustreret eventyr for mindre børn om sorg, savn og håb. En lille pige er sur på hele verden. Hendes mor snakker og snakker og spørger om mange ting: Vil du med til stranden? Vil du have flere ærter? Er du ok? Men pigen vil ikke til stranden, hun vil ikke have flere ærter, og hun er ikke ok. Hun vil bare have sin far tilbage!


Børnebøger om sorg

Barfod, Hans
Mormor

2011. Forlag: Barfods Forlag

Bogen handler om Asta, der siger farvel til sin mormor og handler om kærlighed, liv og død.


Cozmo, David
Hvordan har man en usynlig bror

2014. Forlag: Gilalai

Cozmo har mistet sin lillebror, da han var kun 10 år gammel. Lillebroren Sebastian blev 7 år gammel. Cozmo illustrerer og fortæller om det at miste sin bror i sådan en ung alder.


Iversen, Anne-Marie Finch
At miste sin mor

2010. Forlag: Unitas Forlag

Anne-Marie gik i 10. klasse og var på vej ind i gymnasiet, da hendes mor fik konstateret brystkræft i 1996. Vi følger Anne-Maries oplevelser, tanker og følelser gennem moderens ret dramatiske sygdomsforløb, hendes død i november 1998 og et lille års tid derefter.


Jødal, Jens
Der var engang en begravelse

2011. Forlag: Unitas Forlag

Far vil fortælle Sara og Simon om begravelsen, for deres oldemor er lige død. De har mange spørgsmål som fx – hvad sker der, når man dør? Og hvad er en begravelse egentlig for noget?


Børnebøger om sorg

Gøtke, Marianne Skodborg
Godt nytår, far!

2015. Forlag: Mellemgaard

Bogen fortæller fra den dag, hvor faren dør, indtil den tid, hvor familien kan begynde at leve med, at han er borte. Bogen viser forskellige reaktioner på sorg, og man møder både bedemanden, begravelsen og sorggruppen.


Mikkelsen, Henrik Højer
Du må ikke dø mor

2007. Forlag: Højers Forlag

Jakobs mor får kræft og dør 5 måneder senere. Det er en meget svær tid for Jakob. Hans liv er totalt forandret. Kan man overhovedet leve videre uden en mor?


Børnebøger om sorg

Mortier, Tine
Marie og bedstemor

2012. Forlag: Turbine

Denne poetiske og livsbekræftende fortælling handler om at miste. Bogens fine drømmeunivers understreges af Kaatje Vermeires smukke og ganske særlige illustrationer, som hun modtog hovedprisen for ved den belgiske festival for litteraturkunst, Picturalen, i 2010.


Børnebøger om sorg

Petersen, Margit
Hvor er mor?

2006. Forlag: Krop, sind og sundhed

Monas mor dør af kræft. Nu skal Mona og far klare tingene alene. Hvordan fejrer man mors fødselsdag? Hvordan er den første jul uden mor? Kan man sende et brev til himlen?


Børnebøger om sorg

Raaberg, Hanne Dagmar
Hils far

2017. Forlag: Eksistensen

Hils far er en varmhjertet og omsorgsfuld børnebog, der handler om, hvordan det er at miste og savne, og hvordan det føles for et barn, når ingenting er, som det plejer at være. Anna finder sin egen måde at være sammen med sin far på, når nu han ikke kan være med i hverdagen, som han plejer


Børnebøger om sorg

Rivett, Rachel
Hvorfor græder du, Lille Bjørn?

2009. Forlag: Logos Media

Bogen egner sig til små børn og handler om at miste. Lille Bjørn har mistet sin Bedstemor Bjørn, og han får hjælp sin sorg af dyr og naturen.


Børnebøger om sorg

Riewe, Jacob
Drømmehulen

2015. Forlag: Alfa

Hvad gør en lille dreng, når han står ved sin døende storebrors hospitalsseng og skal sige farvel? Han finder et rum, hvor levende og døde kan være sammen. Drømmehulen er en bog om afsked og savn og om at finde sit gode sted midt i elendigheden.


Wille, Gunnar
DØR - en lille bog om døden

2010. Forlag: Alfa

Hvordan forklarer man sine børn, hvad der sker, og hvad vi gør, når et menneske dør? Denne bog hjælper barnet og den voksne til at få taget ordentlig afsked med en afdød, så der kan begyndes på det arbejde, der ligger i at sørge.


Østergaard, Lene
Det første år uden - en bog om tab, sorg og savn

2010. Forlag: Alfa

Det første år uden er en procesbog til for­ældre, pårørende og fagfolk, som vil hjælpe barnet eller den unge, når vedkommende oplever en nærtståendes død.


Østergaard, Lene
Himmelby - min mindebog

2010. Forlag: Alfa

Himmelby er en mindebog for børn. Med hjælp fra en voksen kan barnet notere minder og tanker, som melder sig, når sorgen har ramt.


Børnebøger om sorg

Wagelin-Challis, Sven & Garhamn
Vi tænker på dig farfar

2007. Forlag: Carlsen

Bogen forklarer døden for børn gennem Bruno og hans søster, der mister deres farfar. Hvordan bliver det at sige farvel til ham til begravelsen?

Læs mere:

Børn og unge

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.


Hvis du er lærer, pædagog eller sundhedsprofessionel

Find viden og gode råd til, hvordan du kan hjælpe børn, der mister en nær pårørende eller oplever alvorlig sygdom i familien.

Projekt OmSorg