Gå til sygdomsliste

Børnebøger om sorg

De bøger, du finder på siderne, er ikke anmeldt af Kræftens Bekæmpelse. Udtalelser er hentet fra bøgernes forlag. De omtalte bøger har heller ikke gennemgået en systematisk faglig vurdering, og Kræftens Bekæmpelse fralægger sig derfor ethvert ansvar i forhold til indhold og ytringer i bøgerne.

De fleste af bøgerne kan findes på www.bibliotek.dk


Børnebøger om sorg

Mette Bak
Hestedrømme - Tinge og ponyen Supermand

2018: Forlaget Evig

Tines far er død og der går ikke en dag, hvor Tine ikke tænker på ham og savner ham. Hun drømmer om at gå til ridning, og da drømmen går i opfyldelse, kan hun næsten ikke vente. Tine møder den lille shetlandspony Superman, som får en helt særlig plads i Tines hjerte. Tine og Superman oplever en masse ting sammen, både gode og dårlige, og Superman er altid klar til at lytte til Tine. (Målgruppe 9-12 årige).


Børnebøger om sorg

Sille Jensen
Små dyr med vinger

2019: Forlaget Carlsen

Siri bor sammen med sin far og farens kæreste Rebecca. Det er to år siden Siris mor døde, men Siri har ikke glemt hende, hun bliver tværtimod mindet om hende hele tiden. Hendes far er tilsyneladende videre i livet og mener, det er tid til at få ryddet ud i moderens ting. Men tingene er ikke bare ting for Siri.

(Målgruppe: Fra 10 år).


Andersen, Pernille Bruun
Pigen på tårehavet

2017. Forlag: Eksistensen

Et illustreret eventyr for mindre børn om sorg, savn og håb. En lille pige er sur på hele verden. Hendes mor snakker og snakker og spørger om mange ting: Vil du med til stranden? Vil du have flere ærter? Er du ok? Men pigen vil ikke til stranden, hun vil ikke have flere ærter, og hun er ikke ok. Hun vil bare have sin far tilbage!


Børnebøger om sorg

Raaberg, Hanne Dagmar
Hils far

2017. Forlag: Eksistensen

Hils far er en varmhjertet og omsorgsfuld børnebog, der handler om, hvordan det er at miste og savne, og hvordan det føles for et barn, når ingenting er, som det plejer at være. Anna finder sin egen måde at være sammen med sin far på, når nu han ikke kan være med i hverdagen, som han plejer


Børnebøger om sorg

Gøtke, Marianne Skodborg
Godt nytår, far!

2015. Forlag: Mellemgaard

Bogen fortæller tiden fra den dag, hvor faren dør, og til det tidspunkt, hvor familien kan begynde at leve med, at han er borte. Bogen viser forskellige reaktioner på sorg, og man møder både bedemanden, begravelsen og sorggruppen.


Cozmo, David
Hvordan har man en usynlig bror

2014. Forlag: Gilalai

Cozmo på 10 år har mistet sin lillebror, Sebastian, som blev 7 år gammel. I bogen både tegner og fortæller Cozmo om det at miste sin bror i så ung en alder.


Børnebøger om sorg

Barfod, Hans
Mormor

2011. Forlag: Barfods Forlag

Bogen handler om Asta, der siger farvel til sin mormor - og om kærlighed, liv og død.


Jødal, Jens
Der var engang en begravelse

2011. Forlag: Unitas Forlag

Sara og Simons oldemor er lige død, og far vil fortælle dem om begravelsen. De har mange spørgsmål - hvad sker der f.eks., når man dør? Og hvad er en begravelse egentlig for noget?


Iversen, Anne-Marie Finch
At miste sin mor

2010. Forlag: Unitas Forlag

Anne-Marie gik i 10. klasse og var på vej i gymnasiet, da hendes mor fik konstateret brystkræft i 1996. Vi følger Anne-Maries oplevelser, tanker og følelser gennem moderens ret dramatiske sygdomsforløb, hendes død i november 1998 og et lille års tid derefter.


Børnebøger om sorg

Mortier, Tine
Marie og bedstemor

2012. Forlag: Turbine

Denne poetiske og livsbekræftende fortælling handler om at miste. Bogens fine drømmeunivers understreges af Kaatje Vermeires smukke og ganske særlige illustrationer, som hun modtog hovedprisen for ved den belgiske festival for litteraturkunst, Picturalen, i 2010.


Børnebøger om sorg

Riewe, Jacob
Drømmehulen

2015. Forlag: Alfa

Hvad gør en lille dreng, når han står ved sin døende storebrors hospitalsseng og skal sige farvel? Han finder et rum, hvor levende og døde kan være sammen. Drømmehulen er en bog om afsked og savn og om at finde sit gode sted midt i elendigheden.


Wille, Gunnar
DØR - en lille bog om døden

2010. Forlag: Alfa

Hvordan forklarer man sine børn, hvad der sker, og hvad vi gør, når et menneske dør? Denne bog hjælper barnet og den voksne til at få taget ordentlig afsked med en afdød, så der kan begyndes på det arbejde, der ligger i at sørge.


Østergaard, Lene
Det første år uden - en bog om tab, sorg og savn

2010. Forlag: Alfa

'Det første år uden' er en procesbog til for­ældre, pårørende og fagfolk, som vil hjælpe barnet eller den unge, når vedkommende oplever en nærtståendes død.


Østergaard, Lene
Himmelby - min mindebog

2010. Forlag: Alfa

Himmelby er en mindebog for børn. Med hjælp fra en voksen kan barnet notere minder og tanker, som melder sig, når sorgen har ramt.


Børnebøger om sorg

Scharenberg, Lucy
Da bedste ikke var der mere
2010. Forlag: Klematis

Bogen handler Lilli, der drømmer sig tilbage til dengang bedste var der. Den handler om at miste, savne og sørge.


Børnebøger om sorg

Rivett, Rachel
Hvorfor græder du, Lille Bjørn?

2009. Forlag: Logos Media

Bogen egner sig til små børn og handler om at miste. Lille Bjørn har mistet sin Bedstemor Bjørn, og han får hjælp sin sorg af dyr og naturen.


Ahlburg, Kirsten
Den hvide engel

2009. Forlag: Unitas Forlag

'Den hvide engel' handler om Nina på 5 år, der har mistet sin mor, og som for første gang skal holde fødselsdag uden hende. Nina savner sin mor, og hendes største fødselsdagsønske er, at moren kommer tilbage til hende og faren.

Bogen kan bidrage til at give børn forståelse for deres egne og andre børns reaktioner på at miste, sørge og savne og er oplagt som anledning til at tale med børn om døden.


Læs mere:

Børn og unge


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Sebastian besøger kræftafdelingen

Sebastian fortæller om kemoterapi og strålebehandling.


Hvis du er lærer, pædagog eller sundhedsprofessionel

Find viden og gode råd til, hvordan du kan hjælpe børn, der mister en nær pårørende eller oplever alvorlig sygdom i familien.

Projekt OmSorg