Gå til sygdomsliste

Kan man få medicin med cannabis lovligt?

Alle læger kan udskrive medicin, der indeholder cannabis, og fra 2018 giver en ny forsøgsordning mulighed for, at nogle patienter kan få mere uforarbejdet cannabis til medicinsk brug. Her kan du læse om mulighederne for at få cannabis lovligt.

Lovligt cannabismedicin

Mange kræftpatienter oplever, at cannabis kan lindre deres symptomer og forbedre livskvaliteten. Bl.a. derfor bakker Kræftens Bekæmpelse op om den nye forsøgsordning med cannabis til medicinsk brug.

I dag findes der tre muligheder for at få medicin med cannabis

For at få medicin med cannabis skal man have en recept fra en læge. Ifølge Lægemiddelstyrelsen har læger i dag tre muligheder for at udskrive medicin baseret på cannabis:

  • Lægemidlet Sativex, som er en mundhulespray til behandling af spasmer ved multipel sklerose. Sativex indeholder cannabisekstrakter og er et godkendt lægemiddel i Danmark. Det kan udskrives af speciallæger i neurologi til patienter med multipel sklerose
  • Lægemidlerne Marinol og Nabilone, som indeholder syntetisk fremstillede cannabinoider. Producenterne af Marinol og Nabilone har ikke søgt om godkendelse af deres produkter i Danmark. Danske læger kan dog ansøge om udleveringstilladelse til medicin, som ikke er godkendt i Danmark. Marinol og Nabilone kan importeres fra bl.a. USA, hvis Lægemiddelstyrelsen imødekommer en dansk læges ansøgning om tilladelse til at udskrive det til konkrete patienter.
  • Læger kan ordinere såkaldte magistrelle lægemidler som kapsler eller olier med indholdsstoffer fra cannabis. Magistrelle lægemidler er lægemidler, der fremstilles på et apotek til den enkelte patient efter recept fra en læge

Den nye forsøgsordning – hvad går den ud på?

Folketinget har besluttet at sætte en 4-årig forsøgsordning med cannabis til medicinsk brug i gang fra 1. januar 2018. Til forskel fra i dag får læger med den nye forsøgsordningen lettere adgang til at udskrive mere uforarbejdede dele af cannabisplanten, som kan bruges som medicin. Det kan for eksempel være tørrede plantedele i pulverform, som kan indtages gennem olier, te eller dampe.

Lægerne får også med den nye ordning klare retningslinjer for, hvordan cannabis til medicinsk brug kan bruges.

Hvem kan få cannabis i forsøgsordningen?

De nye cannabisprodukter kan bl.a. udskrives til patienter med smerter - f.eks. i forbindelse med kræft - hvis man ikke har gavn af anden smertebehandling. Og til patienter med kvalme og opkastning i forbindelse med kemoterapi, hvor anden behandling ikke virker.

Desuden kan cannabis til medicinsk brug være en mulighed for bl.a. patienter med sclerose og rygmarvsskade.

Det er en læge, som skal tage stilling til, om man kan få cannabis til medicinsk brug. Som patient har du altså ikke krav på at få udskrevet cannabis, men du kan tale med din læge om det. Inden man kan få cannabis til medicinsk brug, skal behandling med almindelige og godkendte lægemidler være afprøvet først.

Forsøgsordningen følges tæt

Ordningen vil blive fulgt tæt med indsamling af information om, hvor mange patienter der får cannabis, hvem der får det, om der er bivirkninger, og om produkterne ender på det illegale marked. Folketinget vil på den baggrund tage stilling til, om ordningen skal være permanent.

'Medicinsk cannabis' og 'cannabis til medicinsk brug' er to forskellige ting

Det er vigtigt at skelne imellem den cannabis, der kan købes ulovligt på det sorte marked, og de to former for medicin med cannabis, som kræftpatienter og andre patientgrupper kan få på recept fra en læge.

  • Den ene er ’medicinsk cannabis’, som er cannabis ekstrakt eller syntetisk fremstillet cannabis. Det er lovligt og kan ordineres af læger i Danmark
  • Den anden ’cannabis til medicinsk brug’ betyder i princippet, at man bruger selve urten (eller dele af den) som medicin. Det er på nuværende tidspunkt ulovligt i Danmark, men den nye forsøgsordning åbner op for brugen af det. ’Cannabis til medicinsk brug’ er cannabis, der er dyrket og fremstillet af et medicinalfirma og som har kontrollerede indholdsstoffer og er fremstillet uden brug af pesticider og uden indhold af tungmetaller. ’Cannabis til medicinsk brug’ skal også lægeordineres

Læs mere:

Fakta om cannabis - hvad er hvad?

Hvilken risiko er der ved at købe ikke-lægeordineret cannabis f.eks. på nettet?

Både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse advarer mod selvmedicinering med cannabis. Det gør vi, fordi produkterne man kan købe på ’det sorte marked’ – udover at være ulovlige – også er uden nogen form for kontrol. Du kan altså ikke være sikker på, hvad der er i det produkt, du køber. Koncentrationen af de virksomme stoffer kan variere fra gang til gang, og kvaliteten kan være dårlig. 

Der er webbutikker, der skriver på deres hjemmeside, at de har tilladelse til at sælge cannabisolie som medicin i Danmark. Dette er ikke korrekt. Lægemiddelstyrelsen har ikke givet nogen tilladelser til salg af cannabisolier som medicin til almindelige butikker eller webbutikker.

Få svar på flere spørgsmål om cannabis og kræft:

Spørgsmål og svar om cannabis

Det mener Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse mener, at alvorligt syge patienter skal have mulighed for at få udskrevet forskellige cannabisprodukter til medicinsk brug af en læge. Det mener vi, fordi mange patienter oplever, at cannabis kan lindre deres symptomer og dermed forbedre deres livskvalitet. Læs mere:

Kræftens Bekæmpelses holdning til cannabis

Kræftens Bekæmpelses holdning til den nye forsøgsordning (notat):

En sikker model for forsøgsordning med medicinsk cannabis (pdf)

Del dine erfaringer på Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'cannabis og kræft' på

Cancerforum.dk


Læs mere om cannabis og kræft:

Cannabis og kræft

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.