Gå til sygdomsliste

Kræftens Bekæmpelses holdning til alternativ behandling

Hver fjerde kræftpatient bruger alternativ behandling, og vi ved, at det kan være med til at øge livskvaliteten, når man har kræft. Det er Kræftens Bekæmpelses mål, at du som patient får dokumenteret viden om alternativ behandling, og mulighed for at tale med din læge om sikker brug af alternativ behandling.

Kræftens Bekæmpelse går ind for dokumenteret behandling til kræftpatienter. Derfor er det vores holdning, at virkningen af alternativ behandling skal vises i videnskabelige undersøgelser af høj kvalitet.

Vi opfordrer til, at der skal være mere dokumentation for effekten af alternative behandlingsformer. Det er vigtigt for at bekræfte eller afvise effekten i forhold til selve kræftsygdommen, dens følgevirkninger, bivirkninger eller senfølger.

Kræftens Bekæmpelse støtter gerne forskningsprojekter inden for alternativ behandling, ligesom vi holder øje med forskningsresultater og ny viden på området. Vores mål er at informere og rådgive kræftpatienter på et dokumenteret grundlag, så du som patient får mulighed for at træffe et kvalificeret valg om eventuel brug af alternativ behandling.

Kræftpatienter skal have dokumenteret viden om alternative behandlingsformer

Kræftens Bekæmpelse anerkender, at kræftpatienter bruger alternativ behandling som et middel til aktivt at gøre noget selv i forhold til de fysiske og psykiske følgevirkninger af et sygdomsforløb. Derfor er det også vores mål, at man som kræftpatient får viden om de alternative behandlingsformer, der måske kan hjælpe i ens sygdomsforløb og viden om de former, som er problematiske og måske ligefrem skadelige.

Vi mener, at sundhedspersonale bør være åbne over for at tale om alternativ behandling med deres patienter. Det er vigtigt, både for at afklare risikoen for interaktioner mellem naturmedicin og kræftbehandling, men også for at imødekomme behovet for en mere åben dialog fra de patienter, der vælger alternativ behandling.

Kvinde, der taler med sin smilende læge.

Tal med din læge om alternativ behandling. Lægen kan bl.a. hjælpe dig med svar på, om der er risiko for, at den valgte naturmedicin påvirker din kræftbehandling negativt.

Hver fjerde kræftpatient bruger en form for alternativ behandling

En undersøgelse fra 2013, lavet af Kræftens Bekæmpelse, viser, at mindst en fjerdedel af alle kræftpatienter bruger en eller flere former for alternativ behandling som supplement til kræftbehandlingen på sygehuset.

Ifølge undersøgelsen bruger kræftpatienter hyppigst kosttilskud, naturlægemidler, stærke vitaminer og mineraler. Det er en generel misforståelse, at de fleste patienter bruger alternativ behandling for at bekæmpe deres kræftsygdom. Undersøgelsen viser, at kræftpatienter bruger alternativ behandling til at lindre bivirkninger, gøre noget aktivt for sig selv og derved få det bedre under et krævende sygdomsforløb.

Tal med en rådgiver

Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til vores rådgivere på Kræftlinjen, hvis du har spørgsmål om kræft og alternativ behandling. Kræftlinjen er gratis rådgivning for alle, som er berørt af kræft. Tlf. 80 30 10 30

Rådgivningstilbud

Effekten af alternativ behandling - det ved vi

Der er indtil videre ingen undersøgelser, som viser, at alternativ behandling kan helbrede en kræftsygdom. Derimod viser rigtig mange undersøgelser, at nogle former for alternativ behandling kan lindre bivirkninger af kræftbehandlingen og bidrage til en øget livskvalitet for den syge. F.eks. er der undersøgelser der viser, at mindfulness meditation kan mindske angst og depression i forbindelse med kræft, og at akupunktur kan mindske kvalme som følge af kemoterapi.

På nogle danske hospitaler bruger man i dag akupunktur som et supplement til kræftbehandlingen. Mindfulness meditation og yoga er eksempler på tilbud, som Kræftens Bekæmpelse har valgt udbyde på flere kræftrådgivninger rundt omkring i landet. Netop fordi forskningen har vist, at mindfulness kan have en positiv effekt på kræftpatienters livskvalitet.

Hvad er der at vinde ved at bruge alternativ behandling?

Alternativ behandling kan være med til at øge ens livskvalitet før, under og efter kræftbehandling. For nogle giver det styrke at gøre en aktiv indsats selv - ikke kun i forbindelse med selve behandlingsforløbet, men også efter behandlingen, hvor mange har fysiske og psykiske senfølger, som f.eks. vægttab, træthed og angst for tilbagefald.

Hvad er risikoen ved at bruge alternativ behandling?

Der kan være en risiko for, at den alternative behandling påvirker effekten af kræftbehandlingen. F.eks. har en del urter og planter en blodfortyndende effekt, som kan øge risikoen for blødning i forbindelse med operation. Der er også eksempler på, at alternativ behandling kan påvirke kemoterapi eller antihormonbehandling i en negativ retning.

Mange forbinder alternativ behandling med noget naturligt, og vurderer det derfor til at være mere sikkert end konventionel behandling. Dette er ikke korrekt. I høje doser kan naturmedicin også have bivirkninger eller ligefrem øge risikoen for, at man ikke overlever sin kræftsygdom. Dette er f.eks. vist for E-vitamin, beta-karoten og kosttilskuddet amygdalin (vitamin B17). Derfor bør du altid tale med din læge, inden du går i gang med en alternativ behandling.

Læs mere om hvordan alternativ behandling kan påvirke kræftbehandlingen:

Naturlægemidler og kosttilskuds indvirkning på kræftbehandling

Gode råd til dig, der har kræft, og overvejer alternativ behandling

  • Brug ikke alternativ behandling i stedet for konventionel behandling. Brug det sammen med den behandling, du får på sygehuset, og tal med din læge om det
  • Naturmedicin (kosttilskud, naturlægemidler, stærke vitaminer og mineraler) kan påvirke den behandling, du får på sygehuset. F.eks. operation, kemoterapi, strålebehandling og hormonbehandling. Derfor er det vigtigt, at du snakker med din læge
  • Undersøg den alternative behandlers baggrund, og hvilke erfaringer behandleren har med kræft
  • Beslut dig for, hvor meget tid og hvor mange penge, du vil bruge på alternativ behandling. Markedet er stort og det kan være vanskeligt at begrænse sig. Overvej derfor nøje, hvad der er dit mål med den alternative behandling

Læs mere om dine rettigheder ved brug af alternativ behandling:

Dine rettigheder og klagemuligheder

Gode råd til sundhedsfagligt personale
  • Gør det til en rutine at spørge til patientens brug af alternativ behandling
  • Søg viden om alternativ behandling i relation til kræftbehandling. F.eks. omkring interaktioner mellem naturmedicin og kræftbehandling, som f.eks. kemoterapi og anti-hormonbehandling
  • Indhent viden om hvilke hjemmesider, der giver uvildig og pålidelig information om alternativ behandling, så du kan hjælpe patienten på vej ved at henvise til disse sider
  • Vær åben for at tale om alternativ behandling, så patienten får mulighed for at afklare eventuelle overvejelser og få opfyldt sit behov for en mere helhedsorienteret behandling

Læs alt om alternativ behandling og kræft:

Alternativ behandling - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.