Gå til sygdomsliste

Bitter melon og kræft

Laboratorieforsøg har vist, at bitter melon kan have en effekt over for kræftceller, men man ved endnu ikke, om bitter melon virker ved kræft hos mennesker. Bitter melon er en grøntsag, man har brugt siden 1400-tallet, som tilskrives mange gode egenskaber.

Bitter melon der hænger i et træ

I laboratorieforsøg har bitter melon vist en hæmmende effekt på kræftceller, men det er ukendt, om denne effekt også gælder for kræft hos mennesker.

Hvad er bitter melon?

Bitter melon (momordica charantia) har været anvendt i caribisk, asiatisk og indisk madlavning. Bitter melon kendes også under navnet kerala eller bitter agurk. 

Bitter melon findes i forskellige varianter og er en agurkelignende vækst med karakteristiske, store kerner. Smagsmæssigt er det en af de mest bitre frugter, man kender. 

Frugten er bl.a. tiltagende populær, fordi den indgår i det såkaldte Okinawakøkken. Beboerne på den japanske ø Okinawa er kendt for deres specielle levevis og kost - og for ofte at leve et langt liv med meget lidt sygdom.

Medicinsk anvendelse af bitter melon

Bitter melon har været brugt i klassisk kinesisk og indisk medicin i flere hundrede år. I de senere år har bitter melon af mange været anset for en såkaldt ’functional food’- det vil sige et fødemiddel, som har en medicinsk virkning.

Undersøgelser har vist, at der er stoffer (phytoinsuliner) i bitter melon, der virker dæmpende på blodsukkeret. Phytoinsuliner er stoffer, der virker som insulin, men som stammer fra planter. Det kan dog ikke anbefales at erstatte insulin eller anden diabetesmedicin med bitter melon, da forskere endnu ikke kender den dosis, der skal bruges for at få den korrekte effekt.

Bitter melon kan også have en positiv virkning på virusinfektioner og hjertesygdomme, ligesom den kan medvirke til vægttab.

Bitter melon og kræft

Laboratorieforsøg vist, at forskellige ekstrakter af bitter melon kan hæmme kræftceller ved at få dem til at gå til grunde eller ved at igangsætte ’programmeret celledød’ (apoptose).

Programmeret celledød er en vigtig egenskab, som alle kroppens celler har, og det er automatisk bestemt i vores gener, hvor længe en celle kan leve. Men mekanismen er sat ud af spillet i kræftceller, og det er en af grundene til, at kræftceller kan vokse uhæmmet. 

Forskere mener, at bitter melon kan medføre programmeret celledød i kræftceller ved at give de ondartede celler stress. Dette er påvist i laboratorieforsøg på kræftceller fra blandt andet leukæmi, brystkræft og bugspytkirtelkræft. 

Virkningen af bitter melon på kræft hos mennesker kendes ikke

Der er endnu ikke publiceret videnskabelige artikler, der viser, hvordan bitter melon virker i kroppen. Der er på nuværende tidspunkt heller ikke anmeldt nogen kliniske forøg (forsøg på menneskeer). Derfor ved man heller ikke, om bitter melon kan påvirke kræft hos mennesker, og udsigterne til sådanne resultater er nok desværre lange.

Alvorlige bivirkninger ved bitter melon

Der er rapporteret om flere – og alvorlige – bivirkninger ved indtagelse af bitter melon, og derfor skal man være påpasselig, hvis man vælger at bruge det.

At frugten smager så bittert, som den gør, lægger en naturlig dæmper på den mængde, man har lyst til at spise - men også små mængder kan føre til alvorlige bivirkninger. F.eks. er der rapporteret om tilfælde af hjerteflimmer efter indtagelse af få skefulde saft fra frugten, og om blødende mavesår efter indtagelse af mindre end en halv liter bitter melonsaft. Derudover kan saften fra bitter melon medføre for lavt blodsukker, og dyreforsøg har vist, at bitter melon kan føre til skader i leveren.

Der findes et giftigt stof i kernerne i bitter melon, og hvis man spiser dem, kan der opstå en forgiftning i de røde blodceller. Dette kan føre til hovedpine, feber, mavesmerter og i værste fald koma. Især børn er særligt sårbare over for det giftige stof i kernerne og kan få opkast, diarré og i værste tilfælde dø, hvis de spiser kernerne.

Gravide bør ikke indtage bitter melon, da det kan medføre vaginale blødninger og abort. Bitter melon bør desuden ikke indtages, hvis man tager insulin eller anden medicin for diabetes, da det kan påvirke effekten af disse medikamenter.

Læs mere om bitter melon og kræft:

Amerikansk kræftforskningscenter, som skriver om nye forskningsresultater inden for alternativ behandling (første gang man kommer ind på siden, skal man klikke på ’Continue’ for at acceptere, at informationerne på siden ikke kan erstatte et lægebesøg):

Memorial Sloan-Kettering Cancer Center - Bitter Melon

Læs om flere naturlægemidler og kosttilskud i relation til kræft:

Naturlægemidler og kosttilskud

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.