Gå til sygdomsliste

Det mener Kræftens Bekæmpelse om cannabis

Alvorligt syge patienter skal have mulighed for få udskrevet cannabisprodukter til medicinsk brug af en læge. Der er nemlig patienter, som ikke tåler eller har tilstrækkelig effekt af de lægemidler - herunder de godkendte medicinske cannabisprodukter - som man i dag kan få i Danmark.

Det drejer sig om patienter, der har diagnoser som f.eks. kræft, sklerose, gigt og epilepsi, og som dagligt eller i perioder lever med plagsomme og invaliderende symptomer.

Mange af disse patienter oplever, at cannabis kan lindre deres symptomer mærkbart og dermed forbedre deres livskvalitet og funktion i hverdagen.

Flere undersøgelser viser, at cannabis har positiv effekt for kræftpatienter i kemoterapi. Derfor mener vi, at cannabis bør kunne stilles til rådighed for kræftpatienter med f.eks. smerter eller kvalme efter lægelig ordination. 

Leif Vestergaard Pedersen - Direktør i Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse hilser den nye forsøgsordning med cannabis velkommen

Som det er nu, kan patienter i Danmark i særlige tilfælde få udskrevet medicinsk cannabis på recept fra lægen. Medicinsk cannabis er godkendte lægemidler, der indeholder cannabinoider (et af de virksomme stoffer i cannabis), der enten er udvundet af hampplanten, eller som er syntetisk fremstillet. Mange patienter oplever dog ikke en effekt af disse lægemidler.

I stedet har de stor gavn af cannabis til medicinsk brug, der er forarbejdede dele af cannabisplanten, som man kan tage f.eks. som kapsler, olier, te eller dampe. Dette skyldes formentlig, at cannabisplanten er kompleks og sammensat af mange både aktive og passive stoffer, som giver en samlet, virksom effekt.

Kræftens Bekæmpelse mener ikke, at det er rimeligt, at patienter med invaliderende symptomer som f.eks. smerter, voldsom kvalme eller stærke spasmer skal vente på, at der kommer en godkendelse af forskellige cannabisprodukter som lægemidler. Derfor hilser Kræftens Bekæmpelse den nye forsøgsordning velkommen.

Kræftens Bekæmpelses holdning til den nye forsøgsordning (notat):

En sikker model for forsøgsordning med medicinsk cannabis (pdf)

Vi skal bruge udlandets erfaringer med cannabis til medicinsk brug

Kræftens Bekæmpelse ønsker, at de internationale erfaringer skal danne afsæt for, at en lovlig anvendelse af cannabis til medicinsk brug bliver sat i gang i Danmark. Det skal ske under kontrollerede forhold, for så vi kan få ny viden om, hvordan produkterne virker, og hvem de virker for.

Det er også vigtigt, at cannabis til medicinsk brug er lægeordineret med en klar begrundelse herfor og under forudsætning af, at andre muligheder for behandling er afprøvet uden tilfredsstillende resultat.

Lang udsigt til godkendelse af cannabis som egentlig lægemiddel

Cannabisprodukter som kapsler, olier, te eller dampe er ulovlige at bruge i Danmark, men er lovlige i bl.a. Holland, Israel, USA og Canada. Der er ingen lande, hvor den type cannabisprodukter er godkendt som lægemiddel på samme måde som f.eks. hovedpinepiller eller kemoterapi-medicin er.

Der er ikke noget, der tyder på, at cannabis til medicinsk brug kan godkendes inden for den nærmeste fremtid, da der er meget strenge krav til den forskning, der ligger bag godkendelsen af lægemidler. Det gør det også vanskeligt, at cannabisplanten har en kompleks sammensætning af stoffer, og at den har status som ulovligt euforiserende stof.

Bivirkninger og afhængighed

Cannabis er et euforiserende stof og kan derfor være afhængighedsskabende. Ifølge sundhedsministeriet i Holland skal cannabis til medicinsk brug dog indtages i så små doser for at opnå en lindrende effekt, at der sjældent er alvorlige bivirkninger eller afhængighed.

Risikoen for skadelige effekter er langt størst ved rygning af cannabis, da det er skadeligt for lungerne på samme måde som cigaretrygning. Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor ikke rygning af cannabis.

For at sikre den nødvendige kontrol til at udvikle vores viden om cannabis, anbefaler Kræftens Bekæmpelse:

  • At cannabisprodukter til medicinsk brug skal lovliggøres i Danmark under strengt kontrollerede forhold
  • At cannabis til medicinsk brug skal være lægeordineret og have en klar begrundelse. Andre behandlingsmuligheder bør være afprøvede uden tilfredsstillende resultat
  • At brug af cannabis sker under lægeligt opsyn, hvor man kan vejlede den enkelte patient, herunder holde øje med dosis og eventuelle bivirkninger
  • At en lovliggørelse af cannabis til medicinsk brug følges op med forskning af dens virkning og effekt
  • At produktion af cannabis til medicinsk brug skal underlægges særlig kontrol for at sikre kvaliteten af produkterne, som f.eks. i Holland

Læs mere om cannabis og kræft:

Cannabis og kræft

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.